TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Cum a preluat PSD puterea locală printr-o ordonanță controversată criticată și de americani

TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Cum a preluat PSD puterea locală printr-o ordonanță controversată criticată și de americani

Sute de primari și aleși locali au trecut de partea PSD-ului în septembrie și octombrie, după ce Executivul a emis o ordonanță de urgență care permitea migrarea acestora de la un partid la altul timp de 45 de zile. Inițiată de fostul vicepremier Liviu Dargnea, ordonanța- care ulterior a fost declarată neconsitituțională a fost pusă în practică după ce PSD a pierdut majoritatea în multe consilii locale și județene.

Denumită „ordonanța traseiștilor”, reglementarea care a fost criticată în Parlament a slăbit ACL cu peste 300 de primari, care au trecut la PSD. La fel s-a întâmplat și în cazul a sute de aleși locali, care au decis treacă de partea social-democrațiilor. Surse politice spun că edilii au migrat după ce li s-a promis bani mai mulți de la bugetul de stat, lucru care nu s-a mai întâmplat. Așa a reușit PSD să preia și majoritatea în București, după ce a pierdut puterea în Consiliul General al Capitalei în luna august, când  PNL s-a aliat cu  PP-DD și PDL.

Au recâștigat puterea la nivel local ilegal

Certe ste că, judecătorii Curții Constituționale a României au decis, pe 17 decembrie  că ordonanța de urgență în baza căreia peste 500 de primari ai Opoziției au migrat la PSD este neconstituțională. Judecătorii constituționaliști au luat această decizie cu unanimitate de voturi, decizia fiind definitivă și obligatorie. Astfel, OUG 55 se va întoarce în Parlament pentru a se pune în acord cu decizia Curții, printr-un proiect de respingere definitivă a actului normativ.

Ordonață contestată de clasa politică

Omeni politici, societatea civilă, și chiar americanii au criticat Ordonanța controversată. Prin vocea noului şef al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Washingtonul a reclamat faptul că legile nu pot fi suspendate sau modificate după bunul plac al Guvernului.

Diplomatul american a declarat, într-un interviu pentru gândul.info, că, după declaraţia Ambasadei SUA, în care misiunea diplomatică îşi exprima îngrijorarea „în legătură cu momentul ales” de premierul Victor Ponta pentru a adopta „ordonanţa traseiştilor”, nu a primit niciun fel de explicaţii din partea primului-ministru ori a vicepremierului Dragnea.

Thompson a atras atenția că procedura este problema: „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”.  Întrebat cum îşi explică lipsa de reacţie a Guvernului după declaraţia Ambasadei, Dean Thompson a replicat, cu referire la ordonanţă: „Aceasta este o decizie pe care Guvernul a luat-o pe baza propriilor calcule şi a eforturilor sale de a face - îmi imaginez - ceea ce crede că trebuie făcut”.

Evenimentul zilei vă invită să votaţi "Topurile anului politic 2014". Votaţi mai jos în cele cinci categorii propuse şi aflaţi rezultatele în ediţia de miercuri, 31 decembrie, a Evenimentului zilei.

 

Judecătorii au cerut Parlamentului ca, în proiectul de respingere a ordonanței, să reglementeze măsurile privind efectele juridice din perioada aplicării ordonanței. Concret, Parlamentul ar urma să decidă ce se întâmplă cu primarii care au migrat în cele 45 de zile în care OUG 55 a fost în vigoare. Reprezentanții Opoziției spun că decizia CCR echivalează cu un vot de blam pentru premier și că cei 500 de edili stau sub semnul neconstituționalității. Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a precizat că insistă pentru sancționarea aleșilor migratori prin pierderea mandatului. „Decizia CCR de astăzi nu face decât să confirme ceea ce PNL spune public prin argumente juridice dinainte de campania electorală, și anume faptul că prin încălcarea Constituției PSD a dat o OUG care să consfințească migrația politică în scop electoral, pentru a-i ajuta să câștige Victor Ponta campania pentru prezidențiale”, a declarat Gorghiu. În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a transmis că aleșii locali care și-au schimbat partidul în baza OUG 55 nu au de ce să se teamă ca urmare a deciziei CCR. Potrivit acesteia, în momentul în care aleșii locali au luat decizia de a părăsi partidul din care făceau parte au făcut-o „în mod legal”, în baza unui act normativ aflat în vigoare. Firea a mai spus că trebuie așteptată motivarea deciziei CC

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.