Editura Evenimentul si Capital

Puterea cuvântului. Theodor Paleologu: „PNL-ul a dat Bucureștiul PSD-ului. E o crimă împotriva propriului electorat”

Theodor Paleologu
Autor: | | 9 Comentarii | 1350 Vizualizari

O voce singulară în peisajul liberal de la parlamentarele din 11 decembrie, Theodor Paleologu, deputat, profesor şi fost ministru al Culturii, speră să mai câștige un mandat. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, politicianul spune că principalul său agent electoral în București este chiar partidul din care este „parțial exclus”, punctând că „orice liberal cu scaun la cap” îl va vota, pentru că lista de candidați a PNL-ului e atât de proastă încât propriii lor votanți nu au altă soluție

Evenimentul zilei: La alegerile parlamentare din acest an sunt 45 de candidaţi independenţi pe buletinele de vot. Privind înapoi, singurul independent ales vreodată în Parlamentul României a fost Antonie Iorgovan, la alegerile din mai 1990. Nu vă descurajează statistica?

Theodor Paleologu: Câtuşi de puţin. Legea actuală, cu multele ei defecte, permite totuși independenților să se manifeste. În București am nevoie de doar 3,5% din voturi, ceea ce cred că este absolut fezabil. În plus, partidele de dreapta sunt discreditate (mai ales) în București. Șiatunci, în mod firesc, multe voturi de dreapta se vor îndrepta către un candidat de dreapta cu care mergi la sigur. Știi ce gândește, ce a făcut, de unde vine, care sunt obiectivele lui, nu poți avea nicio surpriză. Există, desigur, tentația votului protestatar, votul pentru USR, dar... acest partid este o mare necunoscută.

- În clipul electoral spuneți că partidele de dreapta și-au trădat electoratul. Cum mai exact?

-PNL-ul, care e cel mai important partid zis de dreapta, a dat Primăria Generală și primăriile de sector PSD-ului. E cât se poate de evident că PNL a dat Bucureștiul PSDului. Puteam să câștigăm. Eu am discutat cu Nicușor Dan în perioada de dinainte de alegeri și el era dispus să-și retragă unii dintre candidații la sectoare în schimbul sprijinului la Primăria Generală. Iar PNL-ul a sabotat efectiv orice discuție pe această temă. Este ceva care nu mai poate fi spălat în vreun fel, e o crimă împotriva propriului electorat.

-Și PMP-ul?

 Theodor Paleologu: În cazul PMP-ului nu e același tip de vină, ci mai degrabă e vorba de alianța cu UNPR, care descurajează pe mulți simpatizanți ai președintelui Băsescu. În București, unii oameni vor vota cu Traian Băsescu din simpatie pentru persoana fostului președinte, dar nu știu dacă vor vota o listă în care sunt prea mulți foști UNPR-iști. Președintele Băsescu are forța lui, e combativ, îl vedem tot timpul, dar în politică... contează și intensitatea arderii. E uzat și el știe lucrul acesta.Vedeți cazul Nicolas Sarkozy. E un politician remarcabil, l-am votat de 2 ori, în 2007 și în 2012, talentul lui politic e indiscutabil, dar alegătorii de dreapta l-au eliminat nu pentru că nu i-ar aprecia calitățile, ci pentru că intensitatea arderii a fost atât de mare încât s-a uzat în ochii lor. O spun și cu simpatie și cu regret. Nici Train Băsescu nu mai are cum să mobilizeze, așa cum reușea înainte.

- Traian Băsescu și USR?

Theodor Paleologu: Se produce acest fenomen de uzare a unui om politic și eu sunt convins că Traian Băsescu, la un moment dat, va avea inteligența să susțină pe cineva care să preia ștafeta politică. Cât despre USR, n-a trădat pe nimeni, dar e un partid care nu e clar definit ideologic și există riscul ca alegătorul de dreapta să dea un vot pentru politicienii de stânga. Asta e problema... în USR sunt candidați foarte de stânga, chiar mai de stânga decât PSD-ul.

„Partidele românești sunt organisme care generează un anumit delir colectiv”

Evenimentul zilei: - Care sunt dezavantajele unui candidat independent? Dar avantajele?

Theodor Paleologu: Principalul dezavantaj ține de nedreptatea legii electorale. Nu am acces la televiziuni, așa cum au acces partidele, și nu pot plăti difuzarea clipurilor electorale, pentru că televiziunile cer un preț care depășește ce pot cheltui în mod legal. Au prețuri atât de ridicate încât un independent nu-și poate permite să apară în clipuri electorale. În rest, văd doar avantaje. Nu mai ai de-a face cu spiritul partizan exagerat și genul ăla de prostie de partid pe care o știm cu toții. Mă simt mult mai puțin singur acum. În partid mă simțeam izolat. Acum sunt mulți oameni alături de mine. Niciodată nu m-am simțit atât de susținut și atât de simpatizat.

- De ce vă simțeați izolat când erați membru de partid?

 Theodor Paleologu: Partidele românești sunt organisme care generează un anumit delir colectiv. Există un fenomen al prostiei de partid, o prostie colectivă. Aveam noi un etalon al prostiei la PDL, iar prostia colectivă era mai mare decât prostia etalonului respectiv. Plus că, așa cum spunea tatăl meu, pluralismul la români e, de fapt, o pluralitate de PCR-uri. Chiar și partide mici, noi, au o matrice PCR-istă. Eu am observat fenomenul acesta de pe vremea când era tatăl meu în politică. De 26 de ani tot observ de-aproape cum o iau razna partidele.

- Cât de greu v-a fost să strângeți semnaturile necesare?

Theodor Paleologu: Nu a fost deloc ușor. Am făcut un calcul și trebuia să adun vreo 650 de semnături pe zi. În nicio clipă nu a fost conform cu planul de la început. În primele două săptămâni erau zile când adunam peste 100 – 150 semnături, apoi scădeam. Din a treia săptămână a început să fie mai bun ritmul de atragere de semnături, dar tot nu era suficient. Abia în ultimele șase zile m-am trezit cu o adevărată avalanșă. Eu sunt oricum un anxios și am stat cu inima cât un purice până cu două-trei zile îniante de data finală, când mi-am dat seama că le voi avea.

- Cine v-a ajutat cu semnăturile?

 Theodor Paleologu: Fiul meu, prietena și partenera mea, o echipă de tineri foarte talentați, dar și cursanți de-ai Casei Paleologu. Și le mulțumesc tuturor. Am simpatizanți pe care nici nu-i bănuiam... Nu vă ascund că m-au ajutat și fost colegi din PDL și PNL, m-a ajutat și un fost coleg PMP-ist, au fost și monarhiști care m-au ajutat, dar și membri și militanți USR care au adunat semnături și pentru mine. E o plajă foarte largă de sensibilități politice pe care sper să le reprezint așa cum se cuvine. Pe toate.

- Câte voturi vă trebuie să intrați în Parlament?

Theodor Paleologu: Aproximativ 23.000 de voturi. Eu mizez pe un vot de convingere, nu pe votul răului cel mai mic sau pe așa -zisul vor util, care de fapt ajunge să fie deturnat de partide care nu fac ce au spus că fac. Eu vreau un vot cât mai masiv pentru ideile pe care le prezint. Pentru că nimic nu se pierde, totul se transformă... și se transformă în energie politică.

- Decizia de a candida ca independent are legătură cu excluderea din PNL?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate