Teodor Atanasiu: Premierul Ponta a început să devină şi hazliu. sunt foarte mulţi parlamentari PSD nemulţumiţi de guvernare

Teodor Atanasiu: Premierul Ponta a început să devină şi hazliu. sunt foarte mulţi parlamentari PSD nemulţumiţi de guvernare

Vicepreşedintele liberal Teodor Atanasiu îi transmite premierului Victor Ponta că nu are motive să stea liniştit întrucât sunt foarte mulţi parlamentari, inclusiv în interiorul PSD, nemulţumiţi de actuala guvernare. Pe de altă parte, el mai spune că liberalii vor depune moţiunea de cenzură atunci când vor considera că au şanse reale să demită Cabinetul Ponta. Atanasiu l-a ironizat pe Ponta pentru faptul că a respins alegerile anticipate pe motiv că, mai întâi, trebuie modificată legea electorală. Vicepreşedintele liberal a susţinut că, de fapt, Ponta nu doreşte schimbarea sistemuluid e vot.

PNL va face toate demersurile pentru ca legislaţia electorală din prezent să fie modificată, a declarat la RFI vicepreşedintele liberal, Teodor Atanasiu. El l-a criticat pe Victor Ponta după ce premierul a scris pe pagina sa de Facebook că nu este de acord cu alegerile anticipate întrucât acestea ar avea loc în baza actualei legi electorale care a generat un Parlament mamut.

Teodor Atanasiu crede că "premierul Ponta a început să devină şi hazliu, fiindcă el ne spune un lucru: atâta timp cât el este la guvernare şi are o majoritate, deci atâta timp cât nu schimbă legea electorală, este păcat să-l dai jos din funcţie, fiindcă ia uite ce se întâmplă, votăm după aceeaşi lege. Şi cum domnul Ponta nu se grăbeşte să schimbe această lege, ar trebui să-l mai lăsăm câţiva ani buni să guverneze, fiindcă vezi Doamne, în caz contrar, vom ajunge la vot pe aceeaşi lege, ceea ce nu este bine!".

"Este foarte clar că legea actuală nu este bună şi trebuie schimbată şi vom face toate demersurile. Este foarte clar însă că nu vom mai avea niciodată în perspectiva următorilor doi-trei ani o situaţie similară cu cea de acum doi ani, în care un partid, o formaţiune politică să câştige alegerile în peste 80% din colegii cu peste 50% şi să avem această inflaţie de parlamentari, peste o sută de parlamentari în plus în Parlamentul României. Deci pentru noi nu este nici un fel de sperietoare această lege, deja am făcut demersurile necesare în comisia care va avea loc chiar acum, în luna ianuarie şi care se va ocupa de modificarea legislaţiei electorale atât pentru alegerile locale, cât şi pentru alegerile parlamentare, deci în Comisia de Cod Electoral. Credem că nu acesta este motivul pentru care trebuie să continue Guvernul Ponta, dimpotrivă", a mai explicat Atanasiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, actuala legea a votului uninominal, cu sistem de redistribuire a mandatelor a fost impusă de Guvernul Tăriceanu şi a fost aplicată pentru prima oară la alegerile parlamentare din 2008. La vremea respectivă, în condiţiile în care raportul de forţe dintre partide era mult mai echilibrat, legea nu a produs efecte majore din punctul de vedere al numărului de parlamentari, acesta menţinându-se la nivelul anterior adoptării legii.

Doar în 2012, atunci când a existat o alianţă de peste 50%, s-a ajuns la situaţia creşeterii masive a numărului de deputaţi şi senatori. Legea prevede că intră direct în Legislativ cel care câştigă colegiul cu 50% plus unu din voturile din colegi, iar restul candidaţilor, în funcţie de scorul obţinut de partid la nivel naţional, intră într-un sistem de redistribuire a mandatelor.

"Sunt foarte multe voci care-i cer lui Ponta să plece"

PNL va depune moţiunea de cenzură când va avea şanse reale să dărâme Guvernul Ponta, a mai declarat Atanasiu.

În opinia liberalului, "s-au schimbat total datele problemei în anul 2015, faţă de ce a fost în anii trecuţi. Să nu uităm că sunt foarte-foarte mulţi parlamentari nemulţumiţi de activitatea guvernamentală, inclusiv în interiorul PSD-ului. Am auzit foarte multe voci inclusiv parlamentare care cer Guvernului Ponta să plece, din interiorul PSD-ului şi de aceea eu n-aş sta atât de liniştit cum stă domnul Ponta, fiindcă i-a trecut bugetul. Una este votul la buget în decembrie 2014, alta este primăvara lui 2015".