Teatrul Garman din Timișoara, fără manager

Teatrul Garman din Timișoara, fără manager

Situație incredibilă la Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST), care a rămas fără director, penttru că trebuie respectată legea, deși, acesta a fost notat cu 9,88 la ultima evaluare, ceea ce, tot conform legii, i-a dat posibilitatea să prezinte singurl la un nou concurs de management. Lucian Vărșăndan, care în 2016 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, a aflat, din conferința de presă a primarului, marți, că nu mai poate ocupa această funcție, deorece nu ar avea studii de specialitate.

Toamna acesta Primăria Timişoara nu a mai organizat etapa a doua prevăzută de lege, și anume analiza, de către o comisie de specialitate, a noului proiect de management.

”În aprilie 2017 Consiliul Local Timișoara a aprobat rezultatul evaluării managementului – stabilit de comisia de specialiști la nota 9,88 – aprobând totodată ca Vărșăndan să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani. Managerul a depus proiectul în luna septembrie 2017. Cu toate acestea, Primăria Timişoara nu a mai organizat etapa următoare prevăzută de lege, anume analiza noului proiect de către o comisie de specialitate. Astfel, procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt. În consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan – care conduce teatrul din 2007 – s-a încheiat la 31 octombrie 2017”, a informat biroul de tresă al TGST.

Primarul Nicolae Robu afirmă că Lucian Vărșăndan nu mai are cum să fie director la TGST. „I-am explicat lui Lucian Vărșăndan, care m-a dezamăgit profund acum. L-am lăudat în nenumărate rânduri, a făcut management foarte bun la Teatrul German. M-am bucurat, la un moment, că poate obține un nou mandat, intrând pe o procedură specială, bazată pe faptul că a făcut un management performant și are un plan managerial apreciat (…) Cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori. (…) Eu cred că suntem oameni cu capul pe umeri și mintea acasă, încât să înțelegem că legea este mai presus de orice”, a declarat, marți, Robu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform articolului 3 al OUG 189/2008, modificat în 2015, „managementul instituțiilor publice de cultură poate fi incredintat unei persoane fizice care îndeplineste cumulativ următoarele condiții (…) întrunește condițiile de studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul de activitate al instituției”.

Lucian Vărşăndan lucrează la TGST din 1999, instituție pe care a condu-s din 2007. Ca director s-a preocupat mai ales de promovarea imaginii TGST în peisajul teatral naţional şi de consolidarea calităţii producţiilor artistice. Pe perioada directoratului său, la TGST au fost invitaţi importanţi creatori din ţară şi străinătate, cum sunt regizorii Radu Afrim, László Bocsárdi, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete, Volker Schmidt, Gábor Tompa şi Niky Wolcz, scenografii Dragoş Buhagiar, Judit Dobre-Kóthay şi Helmut Stürmer, muzicienii Peter Oschanitzky şi Vasile Şirli, actorii Miklós Bács şi Sorin Leoveanu, coregrafii Florin Fieroiu şi Răzvan Mazilu şi mulţi alţii. TGST a fost invitat la unele din cele mai prestigioase festivaluri din România, dar şi în Georgia, Germania, Luxemburg, Polonia şi Republica Moldova. Pentru consolidarea trupei au fost realizate ateliere şi Şcoala de vară de la Gărâna şi a fost dezvoltată activitatea de pedagogie teatrală. De asemenea, în mandatul său a fost iniţiat şi extins Festivalul European de Teatru „Eurothalia.