Tăvălugul preţurilor a început să se rostogolească

Tăvălugul preţurilor a început să se rostogolească

Anul 2017 începe cu scumpiri pe toate planurile. Primul semnal l-a dat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care a declarat că bugetul României este ambițios pe partea de venituri și optimist pe partea de cheltuieli. Apoi au început să apară ştirile din toate domeniile economice care anunţau scumpiri la carne, pâine, legume, fructe, dar şi în sfera serviciilor, construcţiilor etc. Iar veştile rele nu s-au oprit aici, au venit cele „grele”: scumpirea gazelor, a combustibililor și cele ale energiei electrice

Un prim semnal că ne aşteaptă cheltuieli mari din bugetul familiei sunt banalele liste de întreţinere unde se poate observa o creştere de 20% faţă de luna trecută. Urmează o altă „lovitură”, la fel de „dureroasă”, scumpirea mâncării. Apoi, vor veni, în cascadă, scumpirile la haine, încălţăminte, tutun precum şi în bunuri de consum, de folosinţă îndelungată.

Pentru o mai bună imagine a tăvălugului preţurilor vom trece în revistă principalele informaţii pe care le-au oferit autorităţile din fiecare domeniu în parte.

Mâncarea

Ne puteți urmări și pe Google News

Zahărul a înregistrat cea mai mare majorare de preţ, respectiv 10,15%, citricele costată mai mult cu 3,37%, fructele scumpindu-se, în medie, cu 2,12%. Telemeaua de vacă a înregistrat o creştere de 2,09%, cea de oaie, 2,05%, carnea de porc s-a scumpit cu 1,95%, iar peştele proaspăt, cu 1,29%, și, în final, preţul mălaiul a crescut cu 1,11%.

Gazele şi energia electrică

Gazele pentru populaţie s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când preţul de producţie internă va fi complet liberalizat. De asemenea, scumpirea energiei electrice din industrie va afecta preţurile din coşul zilnic al românilor

Servicii

Serviciile poştale au înregistrat o scumpire semnificativă, crescând cu 29,05%, în timp ce tarifele pentru serviciile de îngrijire medicală s-au majorat cu 1,68%, serviciile de igienă şi cosmetică au cunoscut o creştere cu 1,32%, plata cazării în unităţi hoteliere a urcat cu 1,29%, iar combustibili s-au scumpit cu 1,91%.