Tăriceanu: Premierul și miniştrii au dreptul să decidă asupra unor opţiuni politici, nu are dreptul să ancheteze DNA-ul
- Carmen Vintil ă
- 4 februarie 2017, 22:09
Premierul şi miniştrii au dreptul să decidă asupra unor opţiuni politice, iar Direcţia Naţională Anticorupţie nu are dreptul să ancheteze, acest lucru urmând a fi semnalat ambasadorilor şi reprezentanţilor Parlamentului European, a declarat, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.
El a denunţat "intenţia nepermisă a DNA în a ancheta deciziile politice ale Guvernului".
"E un lucru care nu există în nicio ţară democratică, nici în Statele Unite, nici în ţările europene, nicăieri. Ăsta este modelul, atenţie, de democraţie controlată tip Putin - Rusia, unde conduce procuratura cu KGB-ul, care şi-a schimbat acum denumirea. La noi, în povestea asta nu putem să spunem că s-au implicat serviciile. Este, însă, mentalitatea procurorilor comunişti care revine în capul conducerii DNA. Ăsta este modelul comunist. Premierul nu trebuie să spună că nu are imunitate, să se ferească, pentru că nu a făcut nimic ilegal. Premierul, împreună cu miniştrii Cabinetului, au dreptul să decidă asupra unor opţiuni politici, nu are dreptul să ancheteze DNA-ul. Asta este problema. Ăsta e un abuz de putere neimaginat. Şi săptămâna viitoare, când voi avea discuţiile şi cu ambasadorii şi cu reprezentanţi la nivelul Parlamentului European, voi semnala acest lucru fără niciun fel de reţinere. O să-i întreb: 'Vouă vi se pare normal aşa ceva? Despre ce vorbim în România?'", a afirmat Tăriceanu la România TV.
Potrivit acestuia, nu există un control şi un echilibru reciproc al puterilor de stat.
"Sunt puteri scăpate de sub control. DNA ar trebui să răspundă - pentru că există CSM care ar trebui să observe aceste lucruri. Eu văd că CSM este ocupat, prin declaraţiile pe care le-a făcut, să devină jucător politic, să spună care este politica penală în România pe care să o decidă Parlamentul şi Guvernul. Dar, aceste lucruri nu le vede. De-aia spun că există un dereglaj grav la nivelul funcţionării instituţiilor importante", a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a mai spus că "se încearcă din partea unora transformarea Curţii Constituţionale".
"În loc să fie un arbitru stric constituţional, se vrea atragerea Curţii în jocurile politice Asta este o problemă care nu este de astăzi de ieri, o observ din nou în aceste momente. Adică, unii vor sa câştige la CCR şi aici a fost specialitatea PNL, mai ales anul trecut, vor să câştige politic ceea ce pierdeau la electorat", a detaliat Tăriceanu.