Peste 400 de criminaliști de renume modiat s-au întâlnit, astăzi, la București. Specialiștii s-au reunit la prima conferință organizată de Asociaţia Criminaliştilor din România şi Institutul Naţional de Criminalistică al IGPR. Subiectul discutat în cadrul confernței a avut ca obiect "Investigarea criminalistică a infracţiunilor cu violenţă".
Simpozionul internaţional "Investigarea criminalistică a infracţiunilor cu violenţă" va avea loc joi la Casa de Cultură a MAI, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Criminaliştilor din România şi Institutul Naţional de Criminalistică al IGPR.
"Vor fi prezenţi specialişti din Italia, care au studiat chestiuni legate de balistica judiciară, folosirea armelor în actele cu violenţă. Vor prezenta o comunicare foarte interesantă pe acest subiect. (...) Unul dintre aspectele de care am ţinut cont a fost acela că în întreaga lume infracţiunile cu violenţă sunt în creştere, inclusiv în ţara noastră", a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, secretarul general ACR, Vasile Lăpăduşi.
El a menţionat că, la finalul simpozionului, va fi sărbătorită împlinirea a 18 ani de la înfiinţarea "Revistei române de criminalistică". Publicată pentru prima dată în martie 1999, revista este difuzată doar abonaţilor, fiind editată şi în limba engleză, bucurându-se de apreciere în străinătate, a precizat Vasile Lăpăduşi.
La eveniment este aşteptată prezenţa a 400 de participanţi. Lucrările înscrise, care urmează să fie reunite într-un volum, abordează teme precum: "Particularităţile investigaţiilor criminalistice în traficul ilicit cu materiale radioactive şi nucleare", "Observaţii privind infracţiunile cu violenţă din perspectiva noii legislaţii penale şi procesuale penale", "Cooperarea internaţională în domeniul criminalisticii în anul 2016", "Analiza prejudiciului cauzat şi identificarea balistică a gloanţelor calibru 7,62 x 39 de tip ordinar explodate de Kalashnikov", "Criminalitatea organizată - factori de risc pentru Uniunea Europeană".
Printre cei care vor lua cuvântul se numără dr. ing. Lucian Biro, conf. univ. dr. Dan Voinea, col. prof. Vasile Lăpăduşi, prof. univ. dr. Constantin Duvac, experţi balistici Sandro Lopez şi Gianluca Lopez (Italia), experţii criminalişti Ionel Necula şi Valentin Gheorghe (Institutul Naţional de Criminalistică al IGPR).
În cadrul conferinţei de presă, prim-vicepreşedintele ACR, conf. univ. dr. Dan Voinea, a subliniat că asociaţia are un rol activ în modificarea legislaţiei penale, în ideea de a pune actul de justiţie pe o temelie ştiinţifică.
"Am făcut propuneri la Parlament, pentru ca să existe şi în România instituţia expertului criminalist independent. CEDO a criticat, în câteva decizii, faptul că în România expertiza este monopol de stat. (...) În România, expertiza judiciară este făcută de INEC (Institutul Naţional de Expertize Criminalistice) - structură care se regăseşte în Ministerul Justiţiei. De fapt, România este unica ţară în care MJ are în structura lui o componentă care nu este administrativă. Or, criminalistul trebuie să fie independent, să răspundă ca specialist în ceea ce priveşte anumite chestiuni, care nu ţin de cultura magistratului. Trebuie să existe o precizare ştiinţifică în legătură cu un anumit eveniment, cauzele sale...", a explicat el.
Dan Voinea a menţionat că proiectul, depus în legislatura trecută, se află şi în prezent "blocat" la Camera Deputaţilor, a spus acesta citat de Agerpres.