Suspectat că este omul Bruxelles-ului. Cioloș, tot mai agresiv cu liderii europeni

Suspectat că este omul Bruxelles-ului. Cioloș, tot mai agresiv cu liderii europeni

Confruntat cu acuzația că transformă România într-o „colonie”, Cioloș a început să cârtească la deciziile UE.

Vorbind la Reuniuea Anuală a Diplomației Române, primministrul a ținut un discurs naționalist și a criticat politicile europene într-unul din cele mai sensibile domenii: migrația. „Răspunsul comunitar a fost deficitar. Fără a aloca responsabilităţi, adevărul este că nu am reuşit, la nivel colectiv, să găsim cele mai bune soluţii”, a spus Cioloș. El a mai susținut că s-a pierdut o parte din „coeziunea politică a procesului decizional”.

Aderarea la Schengen , blocată din motive „total” depășite

Nu a fost singura sa nemulțumire la adresa partenerilor europeni. În fața diplomaților români, el a fost neobișnuit de dur în legătură cu faptul că accesul României la spațiul Schengen este blocat. „Nu pot să nu reamintesc aici (...) faptul că, de mai bine de cinci ani, României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care în acest moment mi se par total depăşite de realităţile cu care ne confruntăm cu toţii”, a afirmat premierul. În ianuarie 2016, Cioloș spera să rezolve această problemă în mandatul său, în special după ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus, după o discuție cu omologul român: „Cred că proiectul Schengen e de actualitate, de foarte mare actualitate”. Cioloș spera, la acel moment, ca România să fie primită în spațiul Schengen măcar cu frontiera aeriană. Tot ieri, ca parte a discursului să naționalist, prim-ministrul a spus că diplomația economică trebuie „revigorată” prin „promovarea produselor naționale”. El nu a spus la ce fel de produse se referă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul tehnocrat, acuzat că ar vinde România pe bucăți

De la instalare, guvernul Cioloș - format din mulți birocrați europeni -a fost acuzat că subminează interesul național și vrea să transforme România într-o colonie. „Cred cu tărie în soarta europeană a României, dar îmi doresc ca asta să nu ducă la o nivelare culturală, care să ne șteargă specificul limbii și istoriei și obiceiurilor (...) Îmi doresc ca România să fie apărată de tendințele neo-colonialiste mascate în ideologie neo-liberală”, a afirmat, recent, sociologul Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al PRU. Afirmațiile sale nu sunt singulare, Adrian Năstase sau Adrian Severin având afirmații în aceeași direcție. Liviu Dragnea, președintele PSD, le-a transmis tehnocraților „să-și ia gândul că pot vinde bucăți dintr-o societate națională strategică sau care administrează resursele României”.

Dacian Cioloș are un discurs tot mai naționalist și este nemulțumit de blocarea accesului în Schengen.