SUSPANS cu GEORGE ARION: Călătoresc singură

SUSPANS cu GEORGE ARION: Călătoresc singură

Sunt unele cărți polițiste pe care le parcurgi cu dificultate, notează George Arion într-o recenzie realizată exclusiv pentru Evenimentul zilei. Ori sunt prost scrise, ori au o acțiune neverosimilă, ori intriga e lipsită de suspans și deznodământul poate fi ghicit de la primele pagini.

„Călătoresc singură”, romanul norvegianului Samuel Bjørk nu suferă de nici unul dintre aceste păcate. Lectura e dificilă dintr-o altă pricină. Victimele din această carte sunt niște fetițe care încă nu merg la școală. Înainte de a le omorî, ucigașul le îmbracă frumos, ca pe niște păpuși, le pune în spate ghiozdane și la gât un bilet de avion pe care scrie “Călătoresc singură”. Cititorului îi lasă un gust amar aflând despre aceste acte criminale comise împotriva unor copii.

Nici lui Holger Munch, un polițist supraponderal care nu bea niciodată alcool, e un împătimit al matematicii, al muzicii clasice, integramelor și șahului nu-i e la îndemână să pornească pe urmele unui astfel de asasin. Nici colegii săi nu manifestă mai mult entuziasm. De aceea investigațiile se desfășoară anevoios. Iar autoritățile cer o rezolvare cât mai rapidă a cazului, pentru a liniști populația și a o convinge că astfel de fapte nu se vor mai repeta.

Munch o solicit și pe Mia Krueger, o fostă membră a echipei sale, care s-a refugiat pe o insuliță după ce a folosit în mod nechibzuit pistolul, omorând un drogat. Rechemarea în poliție o determină să nu mai ia pastille cu pumnul și să nu mai bea până își pierde mințile. Implicarea într-o anchetă atât de complexă o ajută să-și depășească mai ușor angoasele și să revină pe linia de plutire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un fals paroh care vânează averea unor bătrâni, un bărbat cu tatuaj în formă de vultur, o femeie cu un ochi albastru și altul căprui devin, în curând, principalii suspecți. Însă până când vom afla care e mobilul acestor crime oribile, vom străbate alături de Munch și subalternii săi o călătorie plină de neprăvăzut și, de aceea, captivantă, chiar dacă ne vom confrunta cu multe orori, notează George Arion.