Editura Evenimentul si Capital

SUBSTANŢE NOCIVE ameninţă copiii din România. SUNT TREI MĂRCI care trebuie evitate

foto simbol
Autor: | | 0 Comentarii | 2114 Vizualizari

Pesticide, urme de compuşi organici volatili sau dioxine sunt doar câteva din substanțele pe care le găsim în compoziția lor, arată un studiu asupra a 12 mărci, publicat, luna aceasta, de Institutul Naţional al Consumului din Franţa. Trei din aceste mărci se găsesc și în România

Inventat şi brevetat în 1948, de Valerie Hunter Gordon, o casnică din Scoţia, scutecul de unică folosință a începus să fie produs la scară mare de prin anii ’60, iniţial ca produse de lux, datorită costurilor mari, ulterior din ce în ce mai accesibile. Tocmai de aceea, o echipă de experți a Asociația pentru Protecția Cconsumatorului (APC) România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu, a realizat o cercetare pornind de la rezultatele analizelor făcute de Institutul Naţional al Consumului din Franţa, pe 12 mărci de scutece destinate copiilor cu greutatea între 4 şi 9 kg.


FOTO: Etichetele din România nu dau nicio informație folositoare, ci sunt mai mult reclame FOTOGRAFII: APC ROMÂNIAPrima constatare a cercetătorilor români e că, în țara noastră, eticheta nu spune nimic despre compoziția acestora!

„Legislaţia actuală nu-i obligă pe producătorii de scutece să declare compoziţia chimică şi materialele folosite la fabricarea scutecelor. Având în vedere situaţia actuală, deosebit de gravă, solicităm Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să treacă de îndată la realizarea unor astfel de reglementări” dr. ec. Emil Bojin, vicepreşedinte APC România.

Toxine peste toxine

Foarte mulţi părinţi nu cunosc faptul că aceste produse nu sunt fabricate din bumbac, ci din celuloză în amestec cu diferite materiale plastice, cum ar fi: polipropilena, poliacrilatul pentru gelul absorbant şi poliesterul, notează specialiștii de la APC România. Apoi, în scutecele analizate de institutul francez s-au găsit pesticide (ex: glyfosatul), hidrocarburi aromatice policiclice HAP, urme de dioxine sau de compuşi organici volatili. Majoritatea scutecelor studiate încorporează una sau mai multe molecule cu toxicitate posibilă sau certă. „Dermatita de scutec constituie o problemă foarte des întâlnită în primii 2 ani de viață ai bebeluşului. Pielea nou-născuţilor şi a sugarilor este mult mai sensibilă comparativ cu cea a adulţilor (...) Conform studiilor medicale de actualitate, cei mai frecvenţi alergeni din scutecele de unică folosinţă şi din preparatele pentru igiena bebeluşilor sunt extractele din plante, -tocoferol, parfumuri, propilen glicol, parabeni, butilcarbamat iodopropynyl și lanolină”, explică dr. Anca Răducan, medic specialist dermatologie.

Trei mărci se vând și în România

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate