Editura Evenimentul si Capital

DEZVĂLUIRI EVZ. Subofițerul SRI care i-a furnizat informații lui Uioreanu din ancheta de CORUPȚIE: "Sunt fapte care nu pot fi negate. I-am spus la modul general să aibă grijă"

14-06/anca-albu1-465x390
Autor: | | 23 Comentarii | 3539 Vizualizari

Plutonierul Anca Albu, de la Serviciul Filaj al SRI Cluj, a fost acuzată de DNA că i-a transmis informații nedestinate publicității lui Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, arestat pentru corupție. Mică de statură, șatenă, Anca Albu este o femeie care nu atrage atenția asupra sa. Subofițer SRI, a lucrat în marile dosare de corupție care au zguduit Clujul, de la fostul primar Sorin Apostu și până la fostul vicepreședinte al CJ Cluj, Radu Bica, amândoi arestați pentru corupție.

Ea a acceptat să vorbească, pentru EVZ, despre acuzațiile care i-au fost aduse de DNA, în dosarul în care președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat pentru    că ar fi primit de la  omul de afaceri Ioan Bene, care a construit pista Aeroportului Internațional Cluj Napoca, suma de 278.000 de lei, pentru a aproba efectuarea de lucrări suplimentare.

DNA îl acuză pe subofițerul SRI că i-ar fi spus lui Uioreanu că este filat, în schimbul unui ajutor pe care politicianul ar fi trebuit să îl ofere privind transferul de la SRI la SIE. „Privesc situația la modul cel mai logic cu putință și de aceea am recunoscut unele dintre acuzații. Dar nu voi accepta mai mult decât am recunoscut și nici faptul că am vorbit cu Horea Uioreanu pentru ca acesta să îmi faciliteze transferul la Serviciul de Informații Externe”, spune Albu.

„Partea mea de vină mi-o recunosc”

 „În momentul în care au făcut percheziția la biroul lui Horea Uioreanu au găsit CV-ul meu, pe care tot eu i l-am lăsat subrefectului Mihnea Iuoraș, în anul 2012. Pe el îl cunosc de mai mult timp, la fel și pe Horea Uioreanu. Am fost membru PNL până în 2007, când am intrat la SRI. Subprefectul Iuoraș i-a lăsat CV-ul meu lui Horea Uioreanu, care însă nu s-a implicat deloc”, mai spune Anca Albu.

Procurorii DNA au bătut la ușa casei agentului SRI în dimineața zilei de 29 mai, la o zi după ce Horea Uioreanu a fost ridicat de acasă. În aceeași zi de 29 mai, și subprefectul de Cluj, Mihnea Iuoraș, a fost luat de acasă și dus la audieri, fiind acuzat că i-ar fi transmis mai departe lui Horea Uioreanu  informații nedestinate publicității, că este filat.

Anca Albu spune că a fost dusă la sediul DNA Cluj, unde înainte de a fi audiată a fost anunțată de un ofițer SRI că a fost trecută în rezervă, unilateral.

În același dosar de scurgeri de informații, Anca Albu și subprefectul Mihnea Iuoraș au fost pus sub acuzații, iar un alt subofițer SRI, tot de la Serviciul Filaj, Antoniu Vâtcă, a fost audiat ca martor: „Am fost întrebată de procurorul militar dacă în luna martie 2014 am fost la CJ Cluj și dacă i-am spus lui Horea Uioreanu să aibă grijă. Eu am recunoscut aceste lucruri. Sunt fapte care nu pot fi negate. I-am spus la modul general să aibă grijă. Partea mea de vină mi-o accept. Am spus asta de la început, dar nu pot să accept alte acuzații. Fiecare înțelege ce vrea din expresia să aibă grijă. Eu nu i-am spus mai mult”.

"Fiecare înțelege ce vrea din expresia să aibă grijă. Eu nu i-am spus mai mult.” Anca Albu, fost subofițer SRI

A vorbit cu subprefectul de Cluj despre „starea vremii”

O altă acuzație adusă de DNA, Secția Militară, de data asta probată cu interceptări telefonice, se referă la o discuție ciudată purtată în data de 8 aprilie 2014, între subofițerii Vâtcă și Albu. Cel care ar fi inițiat apelul a fost „filorul” Vâtcă.

„Eu eram la o pregătire la București și m-a sunat colegul meu și mi-a spus să îi transmit prietenului meu să aibă grijă că suntem după el. Eu l-am întrebat: «Care prieten?» Răspunsul a fost: «Cel cu decapotabilă albastră». Atunci mi-am dat seama că e vorba de subrefectul Mihnea Iuoraș”, spune Anca Albu.

La scurt timp de la acest apel, SRI-ista l-a sunat pe subprefectul de Cluj, cu care ar fi avut o relație sentimentală, și l-a întrebat: „Cum e vremea pe la Cluj? A născut Mani (apelativul unei verișoare a prefectului - n.r.).”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate