SUA şi UE impun sancţiuni oficialilor responsabili de criza din Ucraina

SUA şi UE impun sancţiuni oficialilor responsabili de criza din Ucraina

Preşedintele american, Barack Obama, a dispus adoptarea de sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi responsabile şi complice la subminarea instituţiilor democratice din Ucraina, anunţă Casa Albă.

Liderul de la Casa Albă a anunţat că autorizează impunerea de restricţii de viză “ca răspuns la încălcarea în curs de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei". Totodată, Barack Obama a autorizat prin decret blocarea conturilor “celor care sunt direct implicaţi în destabilizarea Ucraina, inclusiv în intervenţia militară din Crimeea", a precizat Departamentul de Stat american într-un comunicat separat, sugerând că pe listă s-ar afla și oficiali ruși, informează AFP.

Ordinul, a precizat Casa Albă, nu exclude luarea altor măsuri dacă situaţia continuă să se deterioreze. În plus, Departamentul de Stat va impune restricţii de viză pentru un anumit număr de oficiali şi persoane fizice, fapt ce reflectă o decizie politică de refuzare a vizelor pentru cei responsabili sau complici în punerea în pericol a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Nu se știe exact pe cine vizează acest ordin dat de Casa Albă, însă oficialii americani susțin că aceste sancțiuni sunt o unealtă flexibilă ce permite extinderea grupului vizat în orice moment.

Şi Uniunea Europeana a îngheţat astăzi “toate fondurile si resursele economice “ale mai multor înalţi oficiali ucraineni suspectaţi de deturnarea fondurilor de stat şi încălcarea drepturilor omului, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un document legal publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, UE arată că activele lui Ianukovici au fost îngheţate în toate cele 28 de state member "în legătură cu deturnarea de fonduri aparţinând statului ucrainean şi transferul lor ilegal în afara Ucrainei".

Printre celelalte nume importante trecute pe lista persoanelor sancţionate se numără: Viktor Pshonka, fostul procuror general al Ucrainei, Oleksandr Yakymenko, fostul şef al Serviciului de Securitate, şi Olena Lukash, fostul ministru al Justiţiei. Cei doi fii ai lui Ianukovici şi fostul premier Azarov au fost şi ei trecuţi pe listaUE.