Editura Evenimentul si Capital

Știrile false și propaganda pe rețelele de socializare reprezintă amenințari enorme. Lumea post-adevăr și întimidarea jurnaliștilor. O pildă cu Nastratin │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4075 Vizualizari

Știrile false, ”fake news” sunt mai mult de 80% din totalul știrilor pe rețele și alte media populare, anunță Reuters. Lumea această mincinoasă, falsă și perversă a primit o denumire savantă: lumea post-adevăr! Mai este posibilă reîntoarcerea la etica și morala mic burgheză care au garantat civilizația? Bună întrebare!

HOROSCOP Pe 27 mai s-au născut Isadora Duncan, Dashiel Hammett, Henry Kissinger, Cristopher Lee, Louis Ferdinand Celine, Emil Isac, Alexandru Voevidca, Constantin Ionescu-Vovu, Medeea Marinescu. Pe 28 mai s-au născut Ian Fleming, Thomas Moore, George I, Edvard Beneş, George Macovescu, Ion Popescu-Puţuri, Wanda Mihuleac.

Nimic în ”Kalendar”. Pe 27 mai sunt Sfinții Iuliu veteranul, Eladie, Terapont și Ioan Rusul. Pe 28 mai, sunt Sfinţii: Eutihie din Melitina, Nichita Mărturisitorul şi Alexandru.

Însă, în calendarul creştin-ortodox fix, este pomenit, pe 27 mai, printre alţi sfinţişori, soldatul Iuliu sau Iulius, veteranul. Lasat la vatră în Durostor, în Moesia Inferioară, cam pe la noi, pe aici, prin Dobrogea. De altfel, în calendarul creştin ortodox ieftin pe care îl am, numele lui este cu litere bold, ceea ce se înseamnă că este un Sfânt român, sau protoromân.

Scurtat de cap, pe la început de secol IV, pentru că nu a vrut să respecte legea de pe atunci, să proslăvească pe împărat, mărturisind că este creştin şi că nu poate venera doi zei! Mai tot calendarul creştin fix este plin de astfel de martiri, spre buna aducere aminte şi exemplu. Se pune întrebarea, sanctificarea celor care nu au respectat legea, la un moment dat, este un bun exemplu? Sigur că da, din punct de vedere creștin, deorece chiar Întemeietorul religiei, Învățătorul, Iisus, Mesia, a fost condamnat la moarte pentru nerespectarea legii! Deci, dacă nu respecți legea, ești un bun creștin, conform logicii elementare aristotelice, în care dacă A=B și B=C, atunci A=C! Ei glumeam și eu cu cele sfinte în epoca post-adevăr, un pustnic, care se roagă tot timpul, în gând, asta este marea mea taină – poate să glumescă puțin, în scris!

HOROSCOP O să vă atrag atenţia asupra unuia dintre cei care şi-ar fi sărbătorit pe 28 mai ziua de naştere: Ian Lancaster Fleming, „tatăl” lui Bond, James Bond, unul dintre personajele mele preferate, desigur, după Hercule Poirot. Nu, nu l-am întâlnit pe Fleming, ar fi fost cam greu, el a încetat din viaţă în 1964. Anul în care am plecat spre Pamir, ca să-l fotografiez pe Yeti. Am ajuns până la Ruse. Este o poveste lungă, aşa că o să v-o spun altă dată!

Opera lui Ian Fleming este aproape autobiografică, el fiind ofiţer în serviciile de informaţii ale marinei. Amintesc că Marea Britanie este o insulă... care se pierde în ceață, după Brexit. „Golden Eye” a fost, de exemplu, numele de cod al unei operaţiuni secrete din al Doilea Război Mondial. Douăzeci şi şapte de filme şi opt actori au personificat operele lui Fleming. Fără să-l pomenesc pe Johnny English!

Personal, prefer filmele de început, cele cu Sean Connery şi Roger Moore. Scoţianul juca serios, te trecea un fior când se uita la tine din marele ecran. Femeile îl adorau, atât în film cât mai ales în afara lui. Un tip periculos, dar care nu este chiar rău şi ştie să se poarte cu doamnele! Roger Moore, Dumnezeu să-l odihnească, a adus acel zâmbet şi ochii rotunzi a mirare că cineva chiar doreşte să-l împuşte! Și modul acela voit comic, jocul dublu – ei, haide-haide, nu este decât un film, trebuie să ne simțim bine!

Am toate cărţile lui Fleming, unele în ediţii rare, în original, cât şi ecranizările. Ele fac deliciul nopţilor când amintirile nu mă lasă să dorm. O amintire îmi aduce aminte de un film, anumite scene din film îmi evoca alte amintiri...

„God Speed, Mr. Bond!”

HOROSCOP Am în față un volum uriaș de corespondență, primit de la UE, dar foarte hush-hush, FYEO. Se întâmplă și se pregătesc lucruri mari, mari de tot. Dar, iată trei informații primite de la Bruxelles, cu referire, adresa unde s-au publicat, pe net, fiind, deci, de domeniul public, dar nimeni din România nu o să vă atragă atenția asupra lor, doar eu, prietenul domniilor voastre:

EBU subliniază rolul serviciilor audiovizuale publice în era digitală. Cei 40 de reprezentanți ai celor peste 20 de radiodifuzori internaționali prezenți la Sofia, săptămâna trecută, au discutat în cadrul Adunării generale (IBA) despre cele mai urgente probleme cu care se confruntă emisiunile internaționale. Adunarea radiodifuzorilor internaționali a fost găzduită de televiziunea națională bulgară (BNT). S-a făcut un schimb de informații referitoare la modificările cerute de digitalizare, la siguranța cibernetică și s-a discutat despre impactul serviciilor audiovizuale publice asupra societății. Unul dintre aspectele abordate s-a referit la modalitățile prin care serviciile publice audiovizuale ar putea contracara tendințele supărătoare de deteriorare a libertății presei și declinul încrederii în media. În ultimii 13 ani, libertatea presei a înregistrat cel mai accentuat declin, iar încrederea în sursele de informații, în special în media tradiționale, a scăzut pe măsură ce tinerii consideră rețelele sociale drept principală sursă de informații. Știrile false și propaganda pe rețelele de socializare reprezintă o amenințare enormă pentru jurnalismul independent și libertatea de exprimare pe internet, a declarat președintele IBA, Klaus Bergmann (DW), iar rolul mediei publice este să fie responsabilă de furnizarea unor informații imparțiale, echilibrate și fiabile publicului și utiliztorilor din lumea întreagă. Radiodifuzorii publici internaționali care emit din Europa oferă un conținut de înaltă calitate prin programele lor de radio, televiziune și internet, într-o multitudine de limbi, având ca țintă publicul și utilizatorii din lumea întreagă, inclusiv în țări unde accesul la informația gratuită este limitat. Adunarea internațională a radiodifuzorilor din EBU, (IBA) a lansat în 2015, o platformă de schimburi profesionale destinată membrilor săi, pentru a încuraja dialogul între diferite culturi din Europa și de pe alte continente.

https://www.ebu.ch/news/2017/05/ebu-international-broadcasting-assembly-highlights-the-role-of-public-service-media-in-the-digital-age

Nivelul de încredere în media tradiționale (radiodifuzori și presă) a crescut în toată Europa, în timp ce publicul își pune întrebări în legătură cu veridicitatea informațiilor pe care le citește online. Explicația pare să fie legată de descreșterea încrederii în internet și, mai ales, în rețelele sociale. Potrivit noului studiu al EBU : Trust in Media 2017 – radiodifuzorii sunt cei mai fiabili în toată Europa. Astfel, radioul se bucură de cea mai mare încredere: 59% dintre cetățenii UE declară că îl preferă, urmat de televiziune cu 50% nivel de încredere. Încrederea în radio și televiziune a continuat să crească în ultimii cinci ani în toată Europa. Dar și creditul acordat presei scrise a crescut în ultimii cinci ani, mergand pe obiceiurile tradiționale de consum de informații. În schimb, alimentată de dezbaterea asupra știrilor false, încrederea în internet și rețelele sociale a continuat să scadă. Astfel, doar 36% dintre cetățenii din UE mai au încredere în internet și doar 21% dintre europeni cred în rețelele sociale. În 33 dintre țările studiate, rețelele sociale nu prezintă garanții de credibilitate. Dar, există și diferențe regionale importante. De exemplu, în afara Marii Britanii, doar cetățenii din sud-estul Europei sunt neîncrezători în presa scrisă, în timp ce cetățenii din Europa occidentală au cea mai puțină încredere în rețelele sociale. Cea mai mare încredere în radio și televiziune se înregistrează în regiunile nordice. În Finlanda, de exemplu, 82% dintre cetățeni au tendința să acorde încredere deplină radioului și 78% televiziunii. Roberto Suarez, șeful serviciului media al EBU declara că: Este îmbucurător nivelul de încredere al publicului în radio și televiziune în toată Europa. În această lume post-adevăr, este încurajator nivelul de încredere al publicului care poate să facă diferența între sursele concurente de informații și, în consecință, a ales să acorde încredere mediei tradiționale. Astfel încât, radiodifuzorilor serviciului public le revine responsabilitatea de a menține acest nivel de încredere și de a continua să furnizeze rapoarte imparțiale și independente pentru a contracara propagarea informațiilor false și răspândirea lor pe rețelele de socializare. Studiul se bazează pe datele publicate în ultimul sondaj Eurobarometru și cuprinde 1000 de interviuri directe în 33 de state. https://www.ebu.ch/news/2017/05/trust-gap-between-traditional-and-new-media-widening-across-europe

Consiliul Europei a elaborat un nou studiu asupra intimidării jurnaliștilor și despre autocenzură în Europa, pentru a atrage atenția asupra formelor de violență practicate la adresa breslei. Se observă, astfel, dezvoltarea unor tactici specifice pentru a reduce la tăcere vocile critice și discursul liber, mergând de la atacurile fizice, la intimidare, hărțuire, urmărirea și supravegherea cibernetică. Aceste forme de violență se adaugă ingerințelor în controlarea conținuturilor, ceea ce conduce adeseori la autocenzură. Intitulat « Journalistes sous pression », studiul a adunat date din 47 de state membre ale Consiliului Europei și din Belarus, prin intervievarea a peste 1000 de jurnaliști și producători de informații, aducând foarte multe date despre maniera în care respectivele ingerințe au un impact puternic asupra comportamentului jurnaliștilor. Rezultatele studiului furnizeză o mare cantitate de dovezi referitoare la pedepsirea nefondată a jurnaliștilor, la teamă și la autocenzură. Aceste rezultate confirmă urgența pentru statele membre de a pune în aplicare fără restricții recomandarea intitulată : Recommandation CM/Rec(2016)4 du Comité des Ministres aux Etats membres sur la protection du journalisme et la sécurité des journalistes et autres acteurs des médias, care poate fi un mijloc util pentru o planificare strategică vizând libertatea de exprimare.

http://www.coe.int/fr/web/freedom-expression/home/-/asset_publisher/RAupmF2S6voG/content/journalists-are-under-threat-in-europ

Iată, dragi lupi, padawani și hobbiți, că lumea mincinoasă, vulgară și perversă în care trăiți a primit o denumire savantă: lumea post-adevăr! Recunoașterea faptului că minciuna nu mai are picioare scurte, ba fuge cât poate, se bazează și pe prostia, vulgaritatea și ignoranța majorității. Mai mult, prostul nu este destul, dacă nu e și fudul și adesea adevărul este combătut și respins din ignoranță și incultură.

Controlul Intern CE și DGC (Direcția Generală de Comunicare) au făcut, împreună, un studiu comparativ, asupra forumurilor de pe net din 19 țări europene, pe o perioadă de două luni de zile din anul prezent, 2017. Un volum imens de date, un studiu excepțional. Fiind un document intern, nu mi-e permis să citez nimic, dar pot să menționez niște epitetele folosite despre internauții europeni: idioți, proști, cretini, ignoranți, bolnavi mintali, schizofrenici, criminali.

Vedeți, dragi lupi, padawani și hobbiți de aceea nu vă las eu să scrieți pe forum, ci vă îndrept la dom.profesor@gmail.com. Forumul este anonim și în întuneric tot timpul, poate corupe, poate scoate din domniile voastre ce este mai rău, mai periculos, mai vulgar și nerecomandabil. Doar nimeni nu știe cine sunteți! Cute, but wrong! Vorba celor doi căței. Există programele made in Langley, care fac ele ce fac și dau numele de pe Facebook și ADRESA geografică, în coordonate zecimale, a computerului de unde s-a făcut postarea. Chiar dacă v-ați luat un pseudonim pe forum. Aveți cont Facebook? Foarte bine, nu vă mai puteți ascunde, nicăieri și niciunde!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate