Statul vrea să strângă bani pentru turiștii păcăliți
- Antoaneta Etves
- 21 februarie 2017, 00:00
Vacanțele pierdute din cauza agențiilor de turism ar putea fi suportate dintr-un fond bănesc constituit de operatori
După ce mii de turişi au rămas anul trecut şi fără bani, dar şi fără vacanţa achitată, ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, a anunțat că se caută soluții de garantare care să asigure că turiștii nu își vor pierde banii în caz de insolvență sau faliment al agenţiilor de turism. „Eu, ca reprezentant al unei instituţii publice centrale, trebuie să mă gândesc la cetăţean şi să spun aşa: ca să mă asigur şi să fiu 100% sigur că cetăţeanul este protejat când îşi cumpără un pachet early booking cu 3-6 luni înainte, acesta trebuie să aibă o garanţie”, a spus ministrul Turismului.
Cotizație în funcție de cifra de afaceri
Potrivit ministrului, se intenţionează crearea unui fond de garantare a vacanţelor, care să fie gestionat atât de către Ministerul Turismului, cât și de zona privată. „În primul an de la înfiinţarea fondului, nimeni nu trebuie să se atingă de bani. În al doilea an, 25% din bani ar putea fi folosiţi în alte investiţii. În anul trei, 50%, în anul patru 75%”, a spus Dobre. El a subliniat că a cerut de la Ministerul Finanțelor să i se dea cifrele de afaceri ale agențiilor și veniturile realizate în ultimii 4-5 ani, pentru a stabili un procentaj. Potrivit datelor prezentate pe site-ul ANT, în România există 2.374 de agenţii de turism care funcționează legal. „ANAT, ca asociaţie reprezentativă în domeniu, este preocupată pentru transpunerea în legislaţia românească a Directivei europene care reglementează garantarea pachetelor turistice”, a declarat, pentru EVZ, Dan Goicea, manager Cocktail Holidays.
În opinia lui Alin Burcea, preşedintele ANAT, propunerea avansată prevede ca Oficiul pentru Garantare în Turism, înființat pentru garantarea banilor turiștilor, să fie coordonat de un Consiliu de Supraveghere format din 7 membri şi administrat de un Directorat format din Director Executiv și Director Executiv Adjunct. „Așteptăm să începem discuțiile la minister pentru apariția Oficiului de garantare”, a conchis Burcea.
Cum securizezi vacanța
Potrivit consultanților din turism, cei care cumpără vacanțe înainte cu trei sau șase luni trebuie să știe că se plătește un avans de cel mult 25%, iar restul de 75% se achită cel târziu cu 30 de zile înainte de plecarea în călătorie: „Citiți cu atenție contractul cu agenția de turism, verificați dacă aceasta are licență și asigurare valabilă în caz de insolvență și nu în ultimul rând obțineți contractul și bonul de comandă, în momentul în care ați făcut rezervarea. Bonul fiscal nu este suficient”.