Dispar banii cash din România? Previziunile unui fost ministru de Finanțe

Dispar banii cash din România? Previziunile unui fost ministru de Finanțe Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

În Europa, discuția despre eliminarea banilor fizici, celebrele bancnote și monede, este un subiect intens dezbătut. Elveția a anunțat că va fi organizat un referendum pe marginea acestui subict. Ce se va întâmpla în România.

Deși tranzacițiile electronice, cu cardul sau prin transfer bancar, sunt în creștere, în România dispariția banilor fizici nu se va întâmpla, în perioada următoare. În acest sens există și o lege care le permite oamenilor să folosească cash-ul în orice tranzacții doresc.

Președintele Consiliul Fiscal, Daniela Dăianu s-a referit la acest aspect și a comentat că întreaga discuție este una fără sens, deoarece ”banii nu au cum să dispară”.

„În primul rând că este o prostie! Banii nu au cum să dispară! Una este că se discută despre, de pildă, dacă este posibilă eliminarea numerarului din circulație. Banii nu au cum să dispară chiar dacă, de pildă, în anumite situații s-ar practica trocul, dar trocul presupune niște funcții care sunt îndeplinite de bani, adică de măsurare, de tezaurizare, de mijlocirea schimbului. Eu nu cred că în viitorul prefigurabil de poate renunța la numerar și vă dau și un exemplu. Sunt oameni oameni mai învârstă care folosesc numerarul, am văzut tineri care nu merg cu cardul să facă plățile”, a spus Dăianu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moneda digitală europeană este greu de adoptat

La nivelul Uniunii Europene, moneda digitală este o noțiune la care oficialii de rang înalt se referă tot mai des, ca la un instrument bancar al viitorului.

Cu toate astea, Dăianu crede că nu se poate implementa un astfel de sistem, prin care toată societatea ar trebui să adopte un anumit comportament financiar, la ordin, doar prin apăsarea unui buton.

„Se poate discuta despre emitere de către stat a unei monede digitale, deci să existe așa ceva, dar nu numai din punct de vedere tehnic. Din punct de vedere însă, al acceptării pentru că nu poți să conduci o societate și să o dirijezi prin ordin, trebuie ca societatea să fie pregătită de așa ceva nu numai sistemul bancar care spune că are tranzacțiile în largă măsură electronizate, digitalizarea este foarte intense”, a transmis președintele Consiliului Fiscal, citat de Romania TV.