Sondaj: Cum a fost afectat Traian Băsescu de scandalul Bercea Mondial

Sondaj: Cum a fost afectat Traian Băsescu de scandalul Bercea Mondial

Majoritatea românilor nu consideră că se impune o demisie a preşedintelui Traian Băsescu în urma scandalului în care e implicat fratele său şi Bercea Mondial, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research.

Peste 90% dintre români au auzit de arestarea lui Mircea Băsescu, iar majoritatea respondenților - 54% - cred că fratele președintelui a comis o infracțiune. Numai 15,3% văd acest scandal drept o înscenare realizată de clanul Bercea Mondial.

Un procent de 39,7% din respondenţi consideră că arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu demonstrează că justiţia din România este independentă politic, iar 36% cred că este justitia este aservită intereselor politice. „Arestarea lui Mircea Băsescu arată că nimeni nu este mai presus de lege“, este o afirmaţie agreată de 70,6% din respondenţi.

75,5% dintre intervievaţi cred că, în România, clanurile de interlopi se bucură de protecţie politică. 57,1%, românii sunt convinși că Mircea Băsescu a luat bani de la familia lui Sandu Anghel pentru a face trafic de influenţă în Justiţie, mai arată sondajul.

De cealaltă parte, 51,5% din români cred că Traian Băsescu nu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al României ca urmare a scandalului în care este implicat fratele său, în timp ce 35,7%, procent format din nucleul dur al votanţilor PSD/USD, consideră că șeful statului ar trebui să-și dea demisia.

Doar 23,5% consideră că Mircea Băsescu a fost un paravan şi că adevărata pradă este preşedintele. Cei mai mulţi dintre subiecţi, 48,6%, cred că liderii nu trebuie tras la răspundere pentru faptele ilicite săvârşite de rude, în vreme ce 41,7% cred că liderii liderii politici trebuie sancţionaţi pentru infracţiunile comise de familile lor.

Studiul a fost realizat în perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 75 de localităţi.