Situaţie tot mai complicată în plină epidemie. Vaccinul ROR s-a epuizat în mai multe judeţe

Situaţie tot mai complicată în plină epidemie. Vaccinul ROR s-a epuizat în mai multe judeţe

În plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie.

Deși OMS a atras atenția că în România este cel mai mare focar de rujeolă din Uniunea Europeană și ne cere să luăm măsuri, situația pare mult mai complicată decât admit autorităţile.

Deja, în februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul he avalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT.

Astfel, la acea dată, stocurile de vaccin ROR erau epuizate în zece dintre direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Botoşani şi Argeş.

La 28 februarie, la nivel naţional mai erau 86.749 doze de vaccin ROR, dintre care 17.445 la direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi la 69.304 de cabinete ale medicilor de familie.

Potrivit statisticilor, în intervalul 31 ianuarie - 28 februarie au fost consumate 44.219 doze de vaccin ROR. În acest ritm, stocul din 28 februarie, de 86.749 doze, se va epuiza până la sfârşitul lunii aprilie.

Potrivit specialiştilor, din vaccinurile care se aflau în depozitele direcţiilor de sănătate publică judeţene se puteau face redistribuiri către zonele deficitare, dar vaccinurile care se află în cabinetele medicilor de familie nu mai pot fi redistribuite.

 

"Oricum, cu un consum de aproape 45.000 de doze lunar, la 1 mai stocurile vor fi epuizate", a e plicat, pentru News.ro, un medic de familie.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri erau înregistrate, la 31 martie, în opt judeţe, respectiv: Caraş-Severin - 854, Timiş - 754, Arad - 714, Mureş - 337, Dolj - 244, Bistriţa-Năsăud - 129, Hunedoara - 109, Satu Mare - 104.

La sfârşitul lunii februarie, stocurile de vaccin împotriva rujeolei se prezentau astfel în aceste judeţe: la DSPJ Caraş-Severin - zero, iar la cabinete 224 de doze, la DSPJ Timiş - 497 doze, în cabinete - 298, DSPJ Arad - 54 , în cabinete - 3.103, DSPJ Bistriţa-Năsăud - 1.010, în cabinete - 1.004, DSPJ Dolj - 422, în cabinete - 1.067, DSPJ Hunedoara - zero , în cabinete 1.293, DSPJ Satu Mare - 1.035, în cabinete - 1.973.

Peste 110 cazuri noi de rujeolă şi un deces au fost înregistrate în ultima săptămâna a lunii martie, numărul deceselor ajungând la 18, din totalul de 4.025 de cazuri confirmate în 37 de judeţe, cele mai multe în Caraş-Severin - 854, Timiş - 754, Arad - 714, Mureş - 337, Dolj - 244, Bistriţa-Năsăud - 129, Hunedoara - 109 şi Satu Mare - 104. Cele 18 decese au fost raportate în judeţul Arad - cinci, în judeţele Timiş şi Dolj câte patru, în judeţul Caraş-Severin - trei, iar în judeţul Satu Mare şi în Bucureşti, câte unul. Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea îmbolnăvirilor a fost raportată tot la persoanele neimunizate.

Potrivit autorităţilor, că măsură de limitare a e tinderii rujeolei a fost organizată şi se desfăşoară la nivel naţional o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani. "Campania se va încheia curând din lipsa vaccinului, ceea ce este o gravă problema", spun medicii.

Rujeolă (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boală este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit datelor prezentate pe site-ul CNSCBT, singurele vaccinuri care nu ridică, încă, probleme sunt BCG - împotriva tuberculozei (295.630 de doze, la 28 februarie) şi diftero-tetanic (43.813, la 28 februarie).

 

Ne puteți urmări și pe Google News