Situaţie tensionată: Se retrocedează KREMLINUL? Pretenţiile unei dinastii | VIDEO

Situaţie tensionată: Se retrocedează KREMLINUL? Pretenţiile unei dinastii | VIDEO

Descendenţii dinastiei Rurik, considerată fondatoarea Rusiei Kievene, care a condus Imperiul Ţarist până în secolul al XVI-lea, cer acces nelimitat la Kremlin, în numele „justiţiei istorice”.

După cum relata „The Moscow Times” încă din luna martie, dinastia Rurik a fost la conducerea statului din secolul al IX-lea până în 1598, iar din 1613 a fost succedată de Romanovi.

Un act

Descedenţii familiei Rurik au început să organizeze întâlniri în urmă cu câţiva ani, punând şi bazele Fondului de Asistenţă a Consensului Naţional şi Religios Princes, care a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei în mai 2009, conform spuselor lui Kubarev. Obiectivele fundaţiei cuprind pacea între naţiuni, îmbunătăţirea din punct de vedere spiritual şi politic a umanităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna martie a avut loc o audiere preliminară cu privire la procesul intentat de  Fundaţia Princes care reprezintă descendenţii dinastiei Rurik. Inculpaţii în proces sunt Ministerul Culturii şi Agenţia de Management a Proprietăţii Federale. Procesul contestă statutul curent al Kremlinului, spunând că cetatea aparţine de drept poporului rus. Prinţul Valeri Kubarev, citat de „The Moscow Times”, a declarat că doreşte să folosească proprietatea nu să o deţină, să fie un centru spiritual. Reprezentantul Agenţiei a afirmat la audieri că nu va fi cedată nicio parte din proprietatea revendicată.

De Romanovi

Kubarev a afirmat că Curtea de Arbitraj a luat la cunoştinţă că „nu există nici un act care să dovedească faptul că Kremlinul ar fi în proprietatea cuiva. Nu există nicio hotărâre care să stabilească faptul că acesta este reşedinţa preşedintelui”, a mai adăugat Kubarev. Kremlinul este proprietate de stat gestionată de  Agenţia Proprietăţii, fiind inclus şi în Patrimoniul Mondial.

Istoricul Fiodor Uspensky, membru al Academiei de Ştiinţe Ruse, a declarat la momentul respectiv, pentru „The Moscow Times” că ar fi logic ca drepturile asupra Kremlinului să fie mai degrabă revendicate de Romanovi decât de dinastia Rurik, de vreme ce cei dintâi au fost ultima dinastie la conducerea Imperiului. Următoarea audiere în cazul procesului Rurik este programată pentru 18 august.