Editura Evenimentul si Capital

Sile și Biță de la VOUĂ, exportatori de PAPIOTE în ALBANIA. AVENTURI ca-n FILME

Biță și Sile, după ce s-au întors din Albania fără papiote
Autor: | | 0 Comentarii | 1570 Vizualizari

Vasile Sile Mincu și Adrian Biță Pătrașcu, membri fondatori ai grupului VOUĂ, au decis să devină, în anii 1990, oameni da afaceri, fondând un magazin pe strada Cățelu din București.

Normal, băieții de la Vouă, deveniți antreprenori, au zis că următorul pas în afaceri era, firesc, cel spre statutul de exportatori. Soarta le-a surâs și au intrat în contact cu un albanez, trimis să prospecteze piața de business din România de către doi mafioți din Tirana, Papi și Kaci. După îndelungi prospecțiuni, s-a decis ca primul export să fie unul de papiote, drept pentru care au cumpărat de 10.000 de dolari, bani trimiși de mafioți, o dubă și o remorcă de papiote de toate culorile. Apoi au plecat spre Albania, dar fără a avea certificat de proveniență a mărfii, pentru că le achiziționaseră bucată cu bucată din toate prăvăliile care le ieșiseră în cale de-a lungul și de-a latul țării.

Drumul spre Albania și cele petrecute acolo, unde unul dintre mafioți a fost împușcat sub ochii lor chiar în noaptea în care exportatorii noștri își luau la revedere și voiau, după săptămâni de peripeții demne de filme hollywood-iene, să plece spre casă, sunt subiectul unei cărți, "Balkan Story", scrise de Sile și care va fi lansată pe 30 noiembrie.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

 

Povestea aduce în atenție perioada anilor '90, când eliberați de comunism, românii, bulgarii, macedonenii, albanezii, țări prin care au trecut cu papiotele exportatorii noștri, se aruncau într-o lume nouă unde sperau să recupereze în grabă banii, timpul și prieteniile pierdute. În acea perioadă viața în Balcani era imprevizibilă și atârna de... un fir de ață. Dar în Albania nu exista nici măcar ață!

Deci după mari și grave probleme întâmpinate pe drum, începând chiar din vama Giurgiu, exportatorii noștri ajunseseră cu marfa în Albania, unde de zile întregi nu reușeaau s-o vămuiaescă. Iată un fragment din această parte a aventurii, așa cum este el consemnat în carte de Sile:

Pichetând între clădirea vămii, birourile de copiat acte și hoții de portocale, exportatorii români erau epuizați de zilele de așteptare și se hotărâseră să-și cumpere două bilete de avion și să scape de necazurile în care au intrat. Aproape se înserase când la etajul vămii apare Kaci și începe să sară în sus și să facă semene disperate cu mâinile. Ceva se întâmplase dacă ieșise la balcon. Timp de șapte zile Papi și Kaci au venit și au stat în vamă degeaba. În a opta zi s-au hotărât să treacă la artileria grea. Au făcut ce știau ei foarte bine. Mai târziu exportatorii români au aflat de la Marius și Figali cum au reușit să-l convingă pe funcționarul vamal să le semneze actele și să vină la mașină ca să desfacă sigiliile. Primul care intra în birou era Papi. Se ducea la biroul funcționarului și-i spunea: deci, nu vrei să semnezi actele!? Fără să aștepte răspunsul repeta de două, trei ori: deci, nu vrei să semnezi actele!?, deci, nu vrei să semnezi actele!? Ieșea afară și intra Kaci care și el se oprea în fața aceluiași funcționar și fără să zică ceva scotea din buzunar un cartuș cu glonț de calibrul 7,62 mm de AKM îl arunca în sus și îl prindea în dreptul feței funcționarului în timp ce fluiera. Făcea mișcarea asta de câteva ori după care ieșea afară pe hol unde îl aștepta Papi. După o jumătate de oră Papi intra și nu spunea nimic în plus sau în minus decât: deci, nu vrei să semnezi actele!?, tot așa de două, trei ori. Tot la fel și Kaci, intra și se juca cu cartușul în timp ce fluiera. La început frecvența cu care intrau era o dată pe oră. Văzând că funcționarul transpiră abundent au mărit frecvența intrărilor în birou la o dată la jumătate de oră. În a opta zi pe la cinci seara funcționarul respectiv a cedat și a semnat actele prin care marfa putea fi desigilată chiar dacă nu aveau actul de origine. A fost o victorie strălucită a româno-albanezilor care după două săptămâni au reușit să învingă sistemul vamal din patru țări. Pierderile nu se mai pun la socoteală atâta timp cât pe câmpul de luptă nu a rămas niciun mort. Mergând pe jos spre Tirana exportatorii români au fost depășiți în trombă de albanezi, care îl luase cu ei pe funcționarul vamal să le facă vama, acasă la Papi. Mafioții albanezi se respectă.

Era o după amiază rece cu un vânt plin de praf care amesteca mirosurile tari ale Tiranei. Exportatorii se simțeau ușurați și se grăbeau spre casa lui Tury ca să-și facă bagajele pentru plecare. În afară de hainele de pe ei nu prea aveau altele pentru că socoteala pe care și-o făcuse la plecare era că vor lipsi maxim 3-4 zile de acasă. Acum, după două săptămâni, cămășile de pe ei erau cam scorțoase și prezentau pericolul de a se sparge în loc să se rupă. Orice s-ar spune despre albanezi au o calitate frumoasă pe care o întâlnești si la români că de-aia sunt și veri de sânge, și anume ospitalitatea. Din punctul acesta de vedere românii s-au simțit în tot acest timp privilegiați, admirați și mai ales protejați. Simpatia necondiționată a albanezilor față de români în general le-a fost explicată de un profesor de istorie care își deschisese un magazin de electronice pe strada principală din Tirana. El le spunea că independența Albaniei a fost proclamată în 1912 la București, românii contribuind decisiv la eliberarea albanezilor de sub dominația de câteva secole a imperiului otoman. Și atunci era firesc gestul lor de a-i păzi în Tirana pentru că nu toți tiranezii cunoșteau istoria țării lor. Senzația că oriunde mergeau erau filați avea o bază concretă dacă ne gândim că dușmanii lui Papi și Kaci ar fi vrut de mult să-i deposedeze de bani și mai ales de dubă. Pe lângă aceste probleme, exportatorii români, așa cum stă bine aventurierilor, trăiau pe viu în Tirana războiul sângelui sau Gjakmarrja, cum îi spuneau albanezii, una dintre legile codului Kanun. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, dubă pentru dubă, marfă pentru marfă.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe!

Articole salvate