Editura Evenimentul si Capital

Sfatul psihologului: Cum îți alegi facultatea? | Admitere 2016

Autor: | | 0 Comentarii | 807 Vizualizari

Este una dintre cele mai importante alegeri din viață: ce facultate trebuie sau poate să urmeze un tânăr absolvent de liceu. Nu este o alegere simplă și nu se face peste noapte, ne atrage atenția psihologul Andrei Tudor Chiriac.

 

„Alegerea urmării unei anumite facultăţi este o decizie care, de fapt, ar trebui să fie luată cu mult timp înainte... undeva la finalul ciclului gimnazial. Atunci părintele ar trebui să aibe deja o idee despre aptitudinile copilului. Se descurcă sau nu la matematică, poate este mai bun la limbi străine sau orice ramură a filologiei”.

Cum ar trebui să-şi dea seama? „Simplu... după note, după interesul exprimat de copil, după doleanţele exprimate explicit ale acestuia. Odată ajuns în ciclul liceal, în cel târziu primii doi ani, se confirmă sau nu dacă alegerea a fost una corectă. Dacă nu a fost una corectă se schimbă profilul şi toată lumea este fericită”, spune psihologul.

Până la finalul liceului tânărul ar trebui să fi putut şi să aibă ocazia să înţeleagă diverse tipuri de meserii din aria de opţiuni oferite de profilul liceului - să poată fi capabil măcar la nivel ideal să răspundă la întrebarea: „Ce vrei să te faci când ai să fii mare?”

Curaj și pasiune

„În anii liceului, copiii ar trebui să fie împinşi de la spate să fie curioşi, să întrebe, să fie voluntari, să citească, să se intereseze, să facă diverse cursuri, astfel încât până la finalul liceului măcar să aibe o vagă orientare în spaţiu. La momentul alegerii facultăţii răspunsul ar trebui să fie unul cumpănit de tânăr şi ales cu curaj, pe măsură pasiunilor şi dorinţelor sale”.

Există și situații când alegerea nu a fost chiar corectă. „Dacă tânărul este admis la facultatea pe care el a aleso, dar se dovedeşte în primul an că nu este o alegere tocmai fericită şi există un temei de a schimba facultatea, atunci recomand ca acest lucru să aibe loc, chiar dacă un an de studiu este «pierdut»”, recomandă psihologul. Pentru că, altfel, performanțele nu vor fi cele scontate.

Nevoia de suport

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate