Editura Evenimentul si Capital

Sf. Proroc Naum cel Învățat. La ce visează oamenii de zăpadă. Unii români de peste mări și țări vor să rămână români. Balanțele se concentrează, Săgetătorii sunt în formă bună | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu
Autor: | | 3 Comentarii | 1923 Vizualizari

Pe 1 decembrie s-au născut Ana Comnena, Woody Allen, Violette Verdy, Cezar Petrescu, Ion Brezeanu, Johnny Răducanu, Ştefan Radof, Florenţa Albu.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Proroc Naum cel Învățat și Filaret cel Milostiv. În ”Kalendar” continuă sărbătorirea Anul Nou, până seara. Se ține masă îmbelșugată, cu vin bun, se fac daruri și se spun povești și ghicitori.

Ziua de 1 decembrie este deosebit de importantă, fiind legiferată ca Ziua Naţională a României.

Conform uzanţelor uniforme din astrologia globală, zodia României ar trebui să fie Săgetătorul. Adică ”ziua de naștere” este considerată ziua națională, iar horoscopul se întocmește după regulile astrologiei globale. Regiunile istorice, Transilvania, Muntenia, Moldova, Dobrogea au, însă, fiecare în parte, zodia ei, atribuită istoric. Sunt multe de discutat, poate odată o să revin, dacă vă interesează. Dar România are acum, în prezent, o SINGURĂ ZODIE, Săgetătorul.  

Și aici trebuie să menționez faptul că eu consider stema națională neadecvată și nesincronă cu caracterul de STAT UNITAR al României, declarat în Constituție. Am multe și convingătare argumente pentru ca stema să fie doar vulturul, acvila, fără aglomerarea heraldică a teritoriilor istorice. Ați putea obiecta, de ce tema României nu este capul de lup, sau Crucea Sf.Andrei? Sunt multe de spus, multe de discutat, de demonstrat. De fapt am primit un telefon de la centrala de externe, care mă ruga să amân articolul despre stema națională. Cum spunea bunul director de zonă: ”să știți, domnule profesor, că este mare neliniște și îngrijorare, este și campanie electorală, nu mai trebuie să turnați și dumneavoastră gaz pe foc!” Înțeleg situația, dar Stema României trebuie schimbată, simplificată la UN SINGUR SIMBOL! Știu eu de ce și mai știu părerea unora și altora.

Cu toate că am militat deseori pentru o zi naţională care să fie în luna mai, celebrând Independenţa, după modelul american şi, de fapt, a majorităţii ţărilor de pe glob, nu pot să nu accept şi logica celor care au stabilit ziua de 1 decembrie ca Zi Naţională a României.

Nu este vorba numai de evenimentul istoric de la 1 decembrie 1918, ci de ceva mult mai profund, venind de peste sute și mii de ani.

Se face legătura peste milenii cu Anul Nou dacic, care, aproape sigur, că se serba în această perioadă, trei zile. Cu Sf. Andrei, protectorul României şi cu avatarul lui, Lupul Şchiop, eternul protector zoomorf al acestei părţi de lume, (prima data pomenit ca sfetnic al lui Zamolxe, ucenicul lui Pitagora), numită Grădina Maicii Domnului.

Este o concentraţie de sacru, de simboluri importante şi încărcătură emoţională deosebită, în aceste zile, care trebuie să însemne ceva... de fapt adunarea naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 a fost convocată, de cei care ştiau, după Legea Veche, după Anul Nou dacic. Cine ştie, ştie, cine nu, să asculte!

Poate cel mai interesant este faptul că pe 1 decembrie pomenim pe Sf. Proroc Naum cel Învăţat. „În această zi, părinţii care ştiu puţină carte îşi pun copii la învăţătură, ca să se facă deştepţi şi domni” (Pamfile).

Şi nu întâmplător, un raport UNESCO arată că naţiile care au cel mai înalt procent de şcolarizare au şi cel mai mare venit naţional pe cap de locuitor. 

Aceasta este calea!   „Învăţaţi, învăţaţi, învaţaţi – ceva trebuie să iasă!” – nu a spus-o Lenin, primul, el a repetat, ci Cicero, cu două mii de ani mai înainte!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Ziua Naţională înseamnă şi reflecţii asupra unor lucruri importante. Patrie, patriotism, naţiune... Parafrazând-ul pe Malraux: „Secolul XXI va fi al naţiunilor, sau nu va mai fi deloc!” Şi, ceea ce spune Nicolae Bălcescu, pe care îl consider cel mai mare patriot român, că ar fi declarat Tudor Vladimirescu: „Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor!”

A fi patriot înseamnă să-ţi iubeşti ţara şi să faci pentru ea ceea ce este bine! Ţara, patria, norodul, poporul, nu un sistem politic, sau un crez electoral, cine ştie ce partid de fripturişti, sau bigotisme politice şi/sau religioase! Ţara asta a exista de zeci de mii de ani, de la agatârşi şi geto-daci până în zilele noastre, la pseudo-români. Cine sunt pseudo-românii? Altădată, o să vă explic, nu au intrat zilele în sac! Să faci ceea ce, istoric şi spiritual, este bine pentru ţară. Să ai responsabilitatea şi inteligenţa să faci abstracţie de stăpânii trecători, de „tagma jefuitorilor” şi să duci ţara mai departe, cu cinste şi multă iubire. Oare ţăranii noştri nu au mai dus vacile pe islaz şi ciobanii nu au mai plecat cu oile, pentru că ţara fusese invadată de romani, goți, cumani, unguri, ruşi, nemţi, tătari, turci etc etc etc? Ba, bine că nu! Oare nu s-au mai construit case şi biserici pentru că ţara era condusă de comunişti? Ba, bine că nu, s-au construit sute de mii de locuinţe şi aproape cinci sute de biserici! Să ai mândria patriotică a militarilor noştri care au căzut la datorie, ştiind că luptă împotriva unui inamic superior. Să ai viziunea mişcării de rezistenţă împotriva prostiei, vulgarităţii şi neromânismelor şi să faci, cu responsabilitate şi inteligenţă, ceea ce este bine pentru ţară, pentru prieteni, famili și pentru tine, oriunde şi oricând! Şi spunând aceasta mă refer la românii de pretutindeni, care îmi par infinit mai patrioţi, decât, de exemplu, senatorii şi deputaţii din ţară. Parol, mon cher!

Sigur o să argumentați că majoritatea celor fugiți din țară nici nu mai vrea să audă de România, mulți și-au negat calitatea de români și s-au naturalizat cât au putut de repede, în țara de adopție, devenind... altceva. Este un fapt și eu nu ascund realitatea. Așa este!

Dar eu mă refer la românii de pretutindeni. Cei care, la fel ca evreii, care rămân evrei oriunde s-ar afla, foarte bun exemplu de urmat, mă refer deci, la cei care rămân români oriunde sunt ei acum.

Despre ce vreau să vă povestesc. Luni, 28 noiembrie, la Brașov, a avut loc o lansare de carte. Nimic deosebit. o să spuneți. Ba, eu cred că a fost și devine ceva foarte interesant. În primul rând pentru că virtualul a avut un rol predominant. Și locul, foarte elitist, ”Ceai Etcetera” din Scheii Brașovului. Eu am asistat la lansare din pustnicia mea, din Prahova, iar autoarea, Andreea Demirgian, a interacționat prin Skype, din Canada. Un laptop, un proiector și iat-o pe Ada, fina mea, de care sunt foarte mândru, pe un ecran prezentându-și cartea. Și cu cartea asta este o poveste. ”La ce visează oamenii de zăpada” ”What Snowmen Dream of” este o carte bilingvă, română-engleză, dedicată copiilor românilor plecați din țară. Să nu uite limba română! Mi-au dat lacrimile când am aflat de proiect, iată că cineva se gândește și la copiii românilor de peste mări și țări. Este un proiect multimedia. Cartea este și povestită de Andreea, o să apară în primăvară și Prințul Lalea, doctorul Mușețel și Zânele Dimineții. Oare Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de pretutindeni nu ar trebui să se implice și să sprijine inițiativele românilor de departe care insistă să rămână români, ba mai vor ca și copiii lor să știe limba română? Pe Andreea Demirgian o găsiți la editura ei Liris Media, 3132-2699 Battleford Road, Mississauga, Ontario, L5N 3R9 sau pe Facebook: https//www.facebook.com/groups/OradePoveste. În momente de acestea regret că nu sunt bogat și prim ministru ca să ajut pe cine merită și Andreea merită. Dar, poate că cineva de la Departamentul românilor de pretutindeni, bun, are o denumire exactă cu politici și relații, o să facă un demers, măcar un patronaj, un gest, o măslină, o atenție, ceva, vorba lui Corneliu Mănescu! 

Sărbătoriţi Ziua Naţională, distraţi-vă, dansaţi şi ciocniţi paharele de şampanie, oriunde v-ați afla, chiar dacă la mulți le este greu – dar, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, greul abia începe... spuneam acum mai mulţi ani şi nu pot decât să repet. În România, mereu începe ceva greu, oare de ce? Poate unde nu suntem conduşi de patrioţi, ci de „tagma jefuitorilor”?

Bună întrebare! Haideți să facem abstracție de orice și să fim români, să ne distrăm și să petrecem românește, bine, dar cu măsură, măcar astăzi, de Ziua Națională. Pentru că, nu-i așa, mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC     Mercur te ajută să treci ușor peste problemele de azi. În rest, ai aspecte bune, ceea ce îţi avantajează domeniul sentimental şi îţi amplifică capacitatea de a te distra de Ziua Naţională! O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti bine şi nu te repezi. Mai pe seară, o veste bună despre o călătorie şi nişte bani. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte în analiza atentă a descrierii faptelor, aşa că analizeaza situaţia cu multă atenţie. Astazi coopereaza cu cei dragi, dar atentie la confesiuni.

TAUR    Majoritatea programelor tale, atât de distracţie cât şi de odihnă, relaxare, suferă din cauza întârzierilor obiective. În această zi de sărbătoare naţională stai liniştit, nu exagera! De Ziua Naţională lasă şi pe cei din jurul tău să ia atitudine! Libertate pentru toţi! Conjunctura astrologică nu este foarte prielnică în abordarea unor persoane din sfera sentimentală a preferinţelor tale nemărturisite. Aşa că lasă pe după Ziua Naţională! Concentreaza-te, lasa confuzia pe alta data. Confuzie care iti sta bine uneori. Uneori, nu mereu!

GEMENI   Ești pe calea succesului. Nu îți mai trebuie mult ca să exclami: ”bingo!” Gestioneză cu pricepere energia nervoasă și distrează-te de Ziua Națională. Este un bun prilej de refulare. Uneori ai nevoie de putina solitudine. Este o perioadă perfectă să-ti iei ceva de citit sau un joc nou, acasă şi sa te bucuri de căldura caminului, de cei dragi, din jur. Evită împrumuturile de bani sau orice cheltuială importantă, de Ziua Naţională. Ultima parte a zilei îţi poate aduce surprize plăcute, veşti de departe.

RAC   Prea multă ipocrizie, prea multe minciuni. Te doare capul, la propriu şi figurat şi cauţi linişte şi concordie. Lasă tv și stai, în ziua de sărbătoare, împreună cu cei pe care îi iubeşti! Aspectele benefice sunt în cumpană astăzi cu influenţe mai puţin favorabile, asa că astăzi ai o zi obositoare, dar placută! Acasă, sau unde eşti, fii pragmatic şi nu contrazice pe cei din jurul tău. Un zâmbet şi atât, este mult mai indicat. O zi bună în care este bine să vorbeşti mai puţin şi să asculţi mai mult. Poţi afla o mulţime de noutaţi care iţi vor fi de folos.

LEU   Dacă încă îţi mai cauţi sufletul-pereche, astăzi mai ai o şansă. În spaţiul virtual, sau foarte real, poţi avea o întâlnire interesantă sau chiar promiţătoare. Dar, nu te grăbi, fii atent! Trudeşti din greu la o realizare, care poate fi şi o apriţie-şoc la o petrecere – in orice caz este vorba de un termen, de trecerea unui obstacol. În această perioadă  este bine să te limitezi la zâmbete plate şi să eviţi o atitudine prea dinamică sau chiar agresivă.  Evită, de asemenea, orice decizie luată  în stare emotivă.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei constata ca nu ai cui să-i ceri ajutorul.

FECIOARĂ    O zi plăcută. Sensibilitatea ta emoţională te face să apreciezi ceremoniile, defilarea de Ziua Naţională. Aşa ai simţământul reconfortant că faci parte din ceva mare, important şi preţios! Concentrează-te pe problemle tale şi distrează-te, e Ziua Naţională!  Trebuie să fii iscusit şi diplomat, să arăţi consideraţie şi spirit de cooperare, pentru ca să eviţi o mica decepţie. Probabil că cineva întârzie, fapt care a început să devenit regulă.  In general ziua îţi este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Mai pe seară, o cină plăcută şi rafinată, cu şampanie, în ton cu Ziua Naţională!

BALANŢĂ   Astăzi concentrează-te pe problemle tale şi distrează-te, e Ziua Naţională! Lasă orice este neplăcut sau greu. Nu mai fi impresionat de scandaluri politice, vezi-ți liniștit de treaba ta! Pe de alta parte vremea te invită la ţară, poate şi pentru o aprovizionare direct de la producător. Cu ceva  planete binevoitoare şi Venus, patroana zodiei tale, mai bine dispusă, ei bine, toată această configuraţie face ca perioda în discuţie să fie benefică.  Magnetismul personal al nativilor şi nativelor din zodia purtătorului de balanță, așa se numea în vechime, este în creştere – în special sâmbătă.  Duminică este o zi liniştită şi relaxantă în mijlocul familiei.  Acordă mai mult timp familiei, prietenilor vechi, relaţiilor verificate - te vei simţi foarte bine in compania lor!

SCORPION   Ești bucuros şi îi lauzi pe cei din jur! Se pare că ai găsit filonul stării de bine, al echilibrului sufletesc. Nu te abate de la programul pe care l-ai stabilit pentru Ziua Naţională! Promovează propriile interese, bazându-te pe prietenii vechi. Astazi eşti plin de energie - energia de care ai atâta nevoie. Pe de altă parte este bine să foloseşti cât mai multe ocazii şi să te relaxezi. Pe total: bune rezultate în domeniul relaţiilor umane şi ale relaţiilor sociale!  

SĂGETĂTOR   Este evident, pentru toţi din jurul tău, că eşti într-o formă bună. Mai ai de convins o singură persoană: pe tine însuţi! Neîncrederea în forţele proprii este un vechi defect de al tău! Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi petreceri. Cam asta se face în mica vacanță de Ziua Naţională. Sau cumpărături pentru petreceri, pentru că ceea ce cumperi in această zi poate face mare plăcere celor dragi. Petrecere care, cum altfel, s-a stabilit pentru seară. Poate fi o sărbătoare a unui dragălaş şi foarte iubit membru junior al familiei. Pentru cei care, dintr-un motiv sau altul nu pot pleca de acasă, perspectiva se îmbunătăţeşte într-un mod spectaculos, pentru că relaxarea este un bun sfetnic. Perioada este favorabilă, mai puţin în ceea ce priveşte noile relaţii sociale. 

CAPRICORN   O zi cu ceremonii şi cu o impresie ciudată, dar plăcută. Totuşi, o veste, o impresie generală, care îţi pare a fi bună! Poate, poate, să sperăm că Dumnezeu nu și-a întors Faţa de la noi! Dacă vrei să ai dreptate, să prevalezi, aceasta este ziua! Trebuie să eviţi discuţiile în contradictoriu cu persoanele de sex opus, sau cu cei care îţi poartă de grijă, fără să ai nevoie, din familie, sau dintre prieteni. Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Nu ai grijă, o să te descurci şi de data aceasta, de Ziua Națională. Stelele fixe și vremea dar şi vremurile, puternice prin schimbări, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie.

VĂRSĂTOR   Nu merge totul în sensul pe care-l vrei tu. Nu te întrista, Ziua Naţională îţi aduce şi veşti bune. Ai dori pace, sănătate şi belşug pentru toată lumea. Ai un suflet bun, să fii sănătos! Poate distracţia are şi o parte educativă, poate noua cunoştiinţă îţi oferă informaţii noi. Ceea ce însă te enerveză enorm sunt bârfele şi intrigile. Majoritatea bârfelor şi intrigilor nu se fac din răutate ci din prostie şi mahalagism, aşa că nu te enerva în mod disproporţionat şi inutil. În situţia în care vrei să iei atitudine  consulta-te astăzi, de Ziua Națională cu cei nascuţi sub semnele Gemenilor si ale Vărsătorului, vei gasi multa bunavointa, sfaturi competente si idei bune. Doar sunt specialiştii zodiacului în “relaţii publice”!

PEŞTI   Lucrurile sunt clare, de acum ştii cine sunt amicii şi ostilii. Trebuie să faci noi strategii, atât în afaceri, în dragoste. Dar, de Ziua Naţională, oferă-ţi un armistiţiu şi distrează-te! Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi, mai ales fizice!  Nu ai frică, păstreaza speranţa şi porţile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual! În această zi de sărbătoare națională eşti într-o perioadă binecuvântată, de la bine la foarte bine. Cam tot ce îţi propui iţi iese – asta pentru că dai dovada de mult realism si bun simţ. Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter, voinţă, o să dobândeşti mai multe avantaje! 
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 06:38 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate