Editura Evenimentul si Capital

Sf. Proroc Naum cel Învățat. La ce visează oamenii de zăpadă. Unii români de peste mări și țări vor să rămână români. Balanțele se concentrează, Săgetătorii sunt în formă bună | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu
Autor: | | 3 Comentarii | 1946 Vizualizari

Pe 1 decembrie s-au născut Ana Comnena, Woody Allen, Violette Verdy, Cezar Petrescu, Ion Brezeanu, Johnny Răducanu, Ştefan Radof, Florenţa Albu.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Proroc Naum cel Învățat și Filaret cel Milostiv. În ”Kalendar” continuă sărbătorirea Anul Nou, până seara. Se ține masă îmbelșugată, cu vin bun, se fac daruri și se spun povești și ghicitori.

Ziua de 1 decembrie este deosebit de importantă, fiind legiferată ca Ziua Naţională a României.

Conform uzanţelor uniforme din astrologia globală, zodia României ar trebui să fie Săgetătorul. Adică ”ziua de naștere” este considerată ziua națională, iar horoscopul se întocmește după regulile astrologiei globale. Regiunile istorice, Transilvania, Muntenia, Moldova, Dobrogea au, însă, fiecare în parte, zodia ei, atribuită istoric. Sunt multe de discutat, poate odată o să revin, dacă vă interesează. Dar România are acum, în prezent, o SINGURĂ ZODIE, Săgetătorul.  

Și aici trebuie să menționez faptul că eu consider stema națională neadecvată și nesincronă cu caracterul de STAT UNITAR al României, declarat în Constituție. Am multe și convingătare argumente pentru ca stema să fie doar vulturul, acvila, fără aglomerarea heraldică a teritoriilor istorice. Ați putea obiecta, de ce tema României nu este capul de lup, sau Crucea Sf.Andrei? Sunt multe de spus, multe de discutat, de demonstrat. De fapt am primit un telefon de la centrala de externe, care mă ruga să amân articolul despre stema națională. Cum spunea bunul director de zonă: ”să știți, domnule profesor, că este mare neliniște și îngrijorare, este și campanie electorală, nu mai trebuie să turnați și dumneavoastră gaz pe foc!” Înțeleg situația, dar Stema României trebuie schimbată, simplificată la UN SINGUR SIMBOL! Știu eu de ce și mai știu părerea unora și altora.

Cu toate că am militat deseori pentru o zi naţională care să fie în luna mai, celebrând Independenţa, după modelul american şi, de fapt, a majorităţii ţărilor de pe glob, nu pot să nu accept şi logica celor care au stabilit ziua de 1 decembrie ca Zi Naţională a României.

Nu este vorba numai de evenimentul istoric de la 1 decembrie 1918, ci de ceva mult mai profund, venind de peste sute și mii de ani.

Se face legătura peste milenii cu Anul Nou dacic, care, aproape sigur, că se serba în această perioadă, trei zile. Cu Sf. Andrei, protectorul României şi cu avatarul lui, Lupul Şchiop, eternul protector zoomorf al acestei părţi de lume, (prima data pomenit ca sfetnic al lui Zamolxe, ucenicul lui Pitagora), numită Grădina Maicii Domnului.

Este o concentraţie de sacru, de simboluri importante şi încărcătură emoţională deosebită, în aceste zile, care trebuie să însemne ceva... de fapt adunarea naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 a fost convocată, de cei care ştiau, după Legea Veche, după Anul Nou dacic. Cine ştie, ştie, cine nu, să asculte!

Poate cel mai interesant este faptul că pe 1 decembrie pomenim pe Sf. Proroc Naum cel Învăţat. „În această zi, părinţii care ştiu puţină carte îşi pun copii la învăţătură, ca să se facă deştepţi şi domni” (Pamfile).

Şi nu întâmplător, un raport UNESCO arată că naţiile care au cel mai înalt procent de şcolarizare au şi cel mai mare venit naţional pe cap de locuitor. 

Aceasta este calea!   „Învăţaţi, învăţaţi, învaţaţi – ceva trebuie să iasă!” – nu a spus-o Lenin, primul, el a repetat, ci Cicero, cu două mii de ani mai înainte!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Ziua Naţională înseamnă şi reflecţii asupra unor lucruri importante. Patrie, patriotism, naţiune... Parafrazând-ul pe Malraux: „Secolul XXI va fi al naţiunilor, sau nu va mai fi deloc!” Şi, ceea ce spune Nicolae Bălcescu, pe care îl consider cel mai mare patriot român, că ar fi declarat Tudor Vladimirescu: „Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor!”

A fi patriot înseamnă să-ţi iubeşti ţara şi să faci pentru ea ceea ce este bine! Ţara, patria, norodul, poporul, nu un sistem politic, sau un crez electoral, cine ştie ce partid de fripturişti, sau bigotisme politice şi/sau religioase! Ţara asta a exista de zeci de mii de ani, de la agatârşi şi geto-daci până în zilele noastre, la pseudo-români. Cine sunt pseudo-românii? Altădată, o să vă explic, nu au intrat zilele în sac! Să faci ceea ce, istoric şi spiritual, este bine pentru ţară. Să ai responsabilitatea şi inteligenţa să faci abstracţie de stăpânii trecători, de „tagma jefuitorilor” şi să duci ţara mai departe, cu cinste şi multă iubire. Oare ţăranii noştri nu au mai dus vacile pe islaz şi ciobanii nu au mai plecat cu oile, pentru că ţara fusese invadată de romani, goți, cumani, unguri, ruşi, nemţi, tătari, turci etc etc etc? Ba, bine că nu! Oare nu s-au mai construit case şi biserici pentru că ţara era condusă de comunişti? Ba, bine că nu, s-au construit sute de mii de locuinţe şi aproape cinci sute de biserici! Să ai mândria patriotică a militarilor noştri care au căzut la datorie, ştiind că luptă împotriva unui inamic superior. Să ai viziunea mişcării de rezistenţă împotriva prostiei, vulgarităţii şi neromânismelor şi să faci, cu responsabilitate şi inteligenţă, ceea ce este bine pentru ţară, pentru prieteni, famili și pentru tine, oriunde şi oricând! Şi spunând aceasta mă refer la românii de pretutindeni, care îmi par infinit mai patrioţi, decât, de exemplu, senatorii şi deputaţii din ţară. Parol, mon cher!

Sigur o să argumentați că majoritatea celor fugiți din țară nici nu mai vrea să audă de România, mulți și-au negat calitatea de români și s-au naturalizat cât au putut de repede, în țara de adopție, devenind... altceva. Este un fapt și eu nu ascund realitatea. Așa este!

Dar eu mă refer la românii de pretutindeni. Cei care, la fel ca evreii, care rămân evrei oriunde s-ar afla, foarte bun exemplu de urmat, mă refer deci, la cei care rămân români oriunde sunt ei acum.

Despre ce vreau să vă povestesc. Luni, 28 noiembrie, la Brașov, a avut loc o lansare de carte. Nimic deosebit. o să spuneți. Ba, eu cred că a fost și devine ceva foarte interesant. În primul rând pentru că virtualul a avut un rol predominant. Și locul, foarte elitist, ”Ceai Etcetera” din Scheii Brașovului. Eu am asistat la lansare din pustnicia mea, din Prahova, iar autoarea, Andreea Demirgian, a interacționat prin Skype, din Canada. Un laptop, un proiector și iat-o pe Ada, fina mea, de care sunt foarte mândru, pe un ecran prezentându-și cartea. Și cu cartea asta este o poveste. ”La ce visează oamenii de zăpada” ”What Snowmen Dream of” este o carte bilingvă, română-engleză, dedicată copiilor românilor plecați din țară. Să nu uite limba română! Mi-au dat lacrimile când am aflat de proiect, iată că cineva se gândește și la copiii românilor de peste mări și țări. Este un proiect multimedia. Cartea este și povestită de Andreea, o să apară în primăvară și Prințul Lalea, doctorul Mușețel și Zânele Dimineții. Oare Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de pretutindeni nu ar trebui să se implice și să sprijine inițiativele românilor de departe care insistă să rămână români, ba mai vor ca și copiii lor să știe limba română? Pe Andreea Demirgian o găsiți la editura ei Liris Media, 3132-2699 Battleford Road, Mississauga, Ontario, L5N 3R9 sau pe Facebook: https//www.facebook.com/groups/OradePoveste. În momente de acestea regret că nu sunt bogat și prim ministru ca să ajut pe cine merită și Andreea merită. Dar, poate că cineva de la Departamentul românilor de pretutindeni, bun, are o denumire exactă cu politici și relații, o să facă un demers, măcar un patronaj, un gest, o măslină, o atenție, ceva, vorba lui Corneliu Mănescu! 

Sărbătoriţi Ziua Naţională, distraţi-vă, dansaţi şi ciocniţi paharele de şampanie, oriunde v-ați afla, chiar dacă la mulți le este greu – dar, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, greul abia începe... spuneam acum mai mulţi ani şi nu pot decât să repet. În România, mereu începe ceva greu, oare de ce? Poate unde nu suntem conduşi de patrioţi, ci de „tagma jefuitorilor”?

Bună întrebare! Haideți să facem abstracție de orice și să fim români, să ne distrăm și să petrecem românește, bine, dar cu măsură, măcar astăzi, de Ziua Națională. Pentru că, nu-i așa, mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC     Mercur te ajută să treci ușor peste problemele de azi. În rest, ai aspecte bune, ceea ce îţi avantajează domeniul sentimental şi îţi amplifică capacitatea de a te distra de Ziua Naţională! O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti bine şi nu te repezi. Mai pe seară, o veste bună despre o călătorie şi nişte bani. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte în analiza atentă a descrierii faptelor, aşa că analizeaza situaţia cu multă atenţie. Astazi coopereaza cu cei dragi, dar atentie la confesiuni.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate