Șefii de la Romarm, afaceri cu cianură și bani murdari
- Marian Păv ăla şc
- 13 februarie 2015, 00:00
Doi directori ai companiei naționale de armament au încheiat contracte „pe sub mână” cu o firmă care urma să arunce cianurile, fără să le neutralizeze
Aproape 282.000 de euro destinați tratării deșeurilor de cianuri, de zinc, cupru și șlam galvanic provenite de la societatea Carfil, filiala brașoveană a Romarm - compania de stat de armament, au fost dați unei firme de apartament fără angajați și echipamente, care nu a mai făcut operațiunile de ecologizare.
Totul s-a făcut, conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în baza unei înțelegeri pornite de la Dan Tache, directorul Romarm. Acesta l-a „sfătuit” pe omul de afaceri Daniel Liliac să facă o ofertă pentru tratarea deșeurilor de la Carfil, filiala a Romarm, și va primi contractele de la Aurel Velțan, șeful unității. De altfel, cei trei sunt reținuți preventiv pentru 30 de zile.
Au deversat ilegal cianurile
După ce Liliac a primit contractele pe firma Gold Trans Tur, el le-a subcontractat ilegal. Reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Poliției au depistat mai multe transporturi ilegale de deșeuri. O parte dintre cianuri au fost chiar deversate, fără a fi neutralizate.
Astfel, prima dată „Liliac a încercat să scoată substanțele din incinta Carfil, la data de 30 iulie 2014, când a acționat în timpul nopții. Din societate au plecat trei autocisterne transportând 70 de tone de ape uzate cu destinaţia Blejoi, Prahova”, scriu procurorii DNA.
Ca urmare a intervenției poliției, transportul a fost returnat la Carfil.
Nereuşind această primă tentativă, Liliac a perfectat o nouă înţelegere. „Un transport a fost efectuat pe 9 august 2014 tot în timpul nopţii, destinaţia finală fiind Rafinăria Astra Română din Ploieşti. Există date că substanțele de la Carfil SA au fost deversate fără neutralizare”, mai scriu procurorii DNA Brașov.
Romarm este principalul producător și exportator direct de produse militare din România. Compania a fost înfiinţată în anul 2000, prin fuziunea celor mai importante fabrici ale Industriei Românești de Apărare, printre care și Carfil Brașov.
STENOGRAME
„Trebuie să facă o ofertă de nerefuzat”
Pe 21 iunie 2013, Tache îl sună pe Liliac pentru a începe tratarea deșeurilor.
Daniel Liliac: ..dom director general!
Dan Tache: Mă Dane, am o rugăminte la tine! Te rog frumos, bagă-te până la Carfil... Caută-l pe directorul general Aurel Velţan...
Daniel Liliac: Da...
Dan Tache: O să vezi că nici eu nu ştiu ce e pe dinafară, dar trebe să vii să vezi, le faci o ofertă care să fie de nerefuzat şi...
Daniel Liliac: E în regulă. După ce afaceristul își dă seama că DNA Brașov controlează contractele, el speră, conform unei conversații telefonice din octombrie 2014, ca procurorii să fie prea ocupați cu cazul lui Viorel Hrebenciuc și să nu aibă timp pentru contractele sale „mărunte”.
Daniel Liliac: Sunt ocupaţi acum! Cu parlamentarii…Da! Nu, e o situaţie penibilă că….., fiecare are câte o chestie, da? Asta e, ce ……mea! Ce să fac! Acum ce să facem? Da, domne, am făcut…Mă duc în continuare, fac… Care-i problema ?