Nici Securitatea nu considera ca probă jurnalul disidentului Gheorghe Ursu

Nici Securitatea nu considera ca probă jurnalul disidentului Gheorghe Ursu

Fostul ofiţer de Securitate Aurel Rogoşan (foto) a fost audiat, ieri, în dosarul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, în calitate de martor.

Rogojan, care în 1985 era şeful de cabinet al generalului (r) Iulian Vlad - pe vremea aceea adjunct al ministrului de Interne George Homoştean (n.r. - Homoştean a fost inculpat în dosar, dar între timp a decedat) - a dat detalii despre cum decurgeau anchetele Securităţii.

Potrivit martorului, generalul Iulian Vlad a fost de părere că în cazul disidentului Gheorghe Ursu nu erau întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de „propagandă împotriva orânduirii socialiste”.

„Nu erau indicii, nu erau elemente de repetativitate, de susţinere publică. Întrucât se punea problema să se clarifice legăturile lui Gheorghe Ursu cu anumiţi scriitori, generalul Vlad a întrebat de ce nu s-au clarificat aceste aspecte la urmărirea informativă. A întrebat; ce să rămână pentru instanţă, dacă jurnalul e ceva intim, privat şi nu poate fi folosit ca mijloc de probă?

Ne puteți urmări și pe Google News

(...) În mod concret cazurile de această natură (n.r. - delict de opinie) trebuiau cunoscute şi prevenite înainte de constituirea elementelor infracţiunii. Oamenii trebuiau ajutaţi să nu ajungă în situaţia asta. (...) Nu cunosc jurnalul, s-au prezentat extrase.Dacă acestea ar fi fost prezentate public, puteau constitui propagandă împotriva orânduirii, dar fiind vorba de un jurnal, unde vorbea el cu sine însuşi, nu constituia infracţiune”, a declarat generalul (r) Rogojan.

Gheorghe Ursu a murit în 1985 în timpul anchetei, după ce Securitatea i-a găsit la domiciliu un jurnal anti-sistem şi 17 dolari.