Scandalul dezinfectanților l-a costat postul. Cum a vrut fostul ministru al Sănătății să ascundă că rezultatele controalelor nu sunt bune
- Dana Lascu
- 10 mai 2016, 00:00
Patriciu Achimaș-Cadariu a demisionat după ce s-a aflat că megacontrolul ordonat prin sute de spitale a fost, de fapt, inutil. Evenimentul zilei a prezentat, încă de ieri, documentul care a „dinamitat” liniștea ministrului. Premierul Dacian Cioloș i-a preluat, interimar, atribuțiile. Disperat să găsească o soluție pentru dezastrul din Sănătate, Cioloș a invitat vreo 20 de „specialiști” la Guvern
Documentul publicat, încă de ieri, în exclusivitate, de Evenimentul zilei, demonstrează că fostul ministru al Sănătății fusese informat cu o zi înainte de a anunța (la 4 mai) rezultatele celor 3.526 de probe recoltate din spitale, că acestea au fost prelevate de inspectori care nu știau cum săși facă treaba. Motivul? Metodologia în vigoare e veche de 34 de ani și nu a fost adaptată!
Fusese avertizat
Scrisoarea i-a fost trimisă lui Patriciu Achimaș-Cadariu pe 3 mai. În ea, Aurora Lala- Achim, inspector sanitar la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București îi cerea demnitarului să îi explice care sunt: „Normele tehnice de recoltare a testelor de salubritate, sterilitate și microaerofloră, în unitățile sanitare, în vigoare, deoarece eu personal le-am găsit publicate doar într-un Monitor Oficial din anul 1982 (cu 34 de ani în urmă, n.r.), care nu ar mai fi în vigoare”. „Personal, consider că este necesar să se actualizeze aceste norme tehnice”, subliniază inspectorul, după cum se vede în pagina alăturată, în Facsimil 1.
Prima minciună: testele sunt „conforme”!
Cu toate acestea, fostul ministru a ignorat semnalul de alarmă tras de un angajat al cărui job a fost exact acel de a lua probe de sanitație și, o zi mai târziu, pe 4 mai, anunța rezultatele celor 3.526 de probe prelevate din spitalele din România unde s-au folosit dezinfectanți Hexi Pharma. Fuseseră luate de pe ustensile, de pe mese, de pe alte obiecte, ba chiar și de pe mâinile angajaților unităților respective. Niciuna, însă, din sticlele de dezinfectanți.
„Un număr de sub cinci procente, mai exact 4,25%, au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităților sanitare, în laboratoarele DSP-urilor și în laboratoare private cu care unitățile sunt în contract. (...) În peste 95% din situații testele au fost conforme”, a declarat Achimaş-Cadariu.
Ba chiar adăuga, cu emfază: „Consider că pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment. Am aplicat metodologia standard acreditată în acest moment în România!” Probabil cea veche din 1982...
A doua minciună: laboratoarele acreditate
În Facsimil 2, același inspector sanitar de la DSPMB, Aurora Lala-Achim, îi explica ministrului Achimaș că: „La această dată, laboratorul DSPMB nu este acreditat, nu dispune de fonduri suficiente pentru recoltarea probelor de sanitație de fiecare dată când este cazul”.
Tot ea notează și că: „«Ordinul MS 824 din 2006 mai prevede instrumente și aparatură de control specifice pentru determinări în teren și prelevare de probe». Menționez că nu există în dotarea biroului de control această apartură”.
Dar ministrul a trecut și peste aceste detalii și a anunțat că rezultatele megacontrolului vor ajunge la Parchet. „Toate rezultatele vor fi puse la dispoziția organelor de anchetă. Specialiștii MS colaborează îndeaproape cu Parchetul, pentru a pune la dispoziția procurorului de caz orice informație solicitată, iar MS afirmă public disponibilitatea de a contribui la aflarea adevărului în acest caz și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, spunea Achimaș-Cadariu.
Problema este că, atâta timp cât laboratoarele nu sunt acreditate, și mai și lucrează după o metodologie de pe vremea lui Ceaușescu, slabe șanse să aibă vreo valoare în instanță.
Cum și-a explicat ministrul demisia
„Am avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș, după ce în prealabil anunțase faptul că va fi întrunită o comisie pentru soluționarea problemei dezinfectanților. Au existat diferențe de abordare, motiv pentru care am decis să îmi înaintez demisia. Am ales să facem analizele care puteau fi făcute cel mai rapid de către personal autorizat în laboratoare autorizate pentru a putea lua măsurile administrative potrivite tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau să apară probleme. Nu putem să discutăm despre analizele care sunt făcute în laboratoare neautorizate, deoarece aceste lucruri pot să coste România în justiție. În mod evident, analizele trebuie făcute, dar cu un plan responsabil în condițiile respectării legii”, a explicat ieri, într-o conferință, demisionarul Patriciu Achimaș-Cadariu.
Cel mai mare mister: Cine a fost la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș?
Imediat după ce i-a acceptat demisia lui Patriciu Achimaș-Cadariu, prim-ministrul Dacian Cioloș a invitat, ieri, Palatul Victoria, în jur de 20 de persoane care ar putea, teoretic, să pună la cale marea redresare a sistemului de sănătate.
„A avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate. La întâlnirea convocată de prim-ministrul Dacian Ciolos au participat secretarii de stat ai Ministerului Sănătății, reprezentanți ai Cancelariei și coordonatori ai principalelor instituții de cercetare din sănătate, cadre didactice, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experți și consultanți din sectorul medical”, se arată în comunicatul Guvernului.
De asemenea, aflăm că: „Grupul va contribui, printrun mecanism ad-hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt și mediu (...). Pe termen scurt, va fi abordată problema infecțiilor intraspitalicești și se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (...) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, (...) grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate”.
„Cine vrea, rămâne”
Problema apare în momentul în care încerci să afli cine sunt cei 20 de oameni a căror părere contează pentru primul ministru Dacian Cioloș, din moment ce i-a invitat la Guvern ca să facă parte dintr- un asemenea grup important. Mare mister! Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a răspuns jurnalistului EVZ pe Facebook. „Vedem cine rămâne. E grup informal. Fără decizie. Cu consultare. Cine vrea, rămâne. Nu-s plătiți sau ceva. Invitați la discuții. De aceea nu dau nume deocamdată”, a scris acesta.
EVZ a aflat, însă, că printre cei invitați s-ar fi numărat: conf.dr. Sorin Paveliu (fost deputat și proprietar de cabinet privat), conf. dr. Laurențiu Belușică (a fost contracandidatul profesorului dr. Ioanel Sinescu la conducerea UMF „Carol Davila”), conf. dr. Victor Strâmbu (secretar de stat în Ministerul Sănătății), prof. dr. Alexandru Rafila (consilieral ministrului Sănătății), dr. Bogdan Tănase (președintele Alianței Medicilor), prof. dr. Cristian Vlădescu (specialist în managementul sanitar de la Timișoara) și prof. dr. Vasile Cepoi (fost ministru al Sănătății). Potrivit surselor noastre, la întâlnire, primul care a luat cuvântul a fost dr. Sorin Paveliu. „La un moment dat, premierul l-a oprit, pentru că vorbea mult și agitat, apoi le-a cerut celorlalți invitați să vorbească mai puțin și la obiect, pentru că e doar o întâlnire informală și rămâne ca ulterior să discute punct cu punct ce s-a întâmplat”, ne-a relatat sursa noastră.
De la întâlnire au lipsit, membrii SANITAS, spre exemplu, după cum ne-a confirmat vicepreședintele Marius Sepi. Gest ciudat al premierului, mai ales că, în momentul în care avea loc întâlnirea de la Guvern, zeci de sindicaliști pichetau Ministerul Muncii. Ceea ce au de gând să facă toată săptămâna. Următoarea întâlnire a „grupului de lucru” va fi pe 12 mai. (Dana Lascu)
„În Sănătate e nevoie de un dictator!”
„Nu știu ce vrea să facă premierul Dacian Cioloș, dar la starea în care este acum sistemul sanitar e nevoie de mai mult decât un ministru sau un grup de lucru. E nevoie de un dictator sau de o mână nu doar puternică, ci extrem de puternică. Un președinte sau un premier care să fie în stare să reformeze sistemul din temelii. Cum a făcut Margaret Thatcher în Marea Britanie, cum a făcut Barack Obama în Statele Unite, ba chiar de un Otto von Bismark. Dacian Cioloș nu cred că o să poată, pentru că nu e om politic. Nu e suficient doar un om din interior care să cunoască sistemul”, atrage atenția dr. Florin Chirculescu, Șeful Secției de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București.
Traian Băsescu și Klaus Iohannis se contrează pe informările SRI
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, fostul președinte al României, Traian Băsescu a cerut desecretizarea informărilor trimise de SRI legat de mafia din sănătate.
Fostul președinte cere SRI să dea informațiile
„Din afirmațiile purtătorului de cuvânt al SRI, înțeleg că în ultimii 5 ani instituția a informat Președinția cu privire la tratarea infecțiilor din spitale, cu substanţe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanţele de dezinfecţie. Cred că este corect și necesar ca informările adresate Președintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI”, a scris Băsescu.
Iohannis nu vrea, așa că Băsescu plusează
În numele lui Klaus Iohannis, actualul șef al statului, Administrația Prezidențială a răspuns, pentru Mediafax, că informările pe care le primește președintele țării sunt secrete și strict secrete.
Băsescu, însă, nu s-a lăsat. „Revin. La ce bun secretizarea informărilor către Președintele României? Urmare a poziției Președintelui Iohannis, mă văd nevoit să revin în solicitarea mea ca SRI să desecretizeze informările pe care le-a transmis la Președinție cu privire la firmele domnului Condrea sau alte firme, românești sau străine, care falsificau dezinfectanții utilizați în spitale”.
Fostul președinte spune și că, în mandatul său, el nu-și aduce aminte să fi văzut vreun astfel de document. „Recunosc faptul că nu-mi aduc aminte să fi citit astfel de informații deși fac eforturi de memorie supraomenești. Menținerea secretizării acestor documente este deja inutilă, avînd în vedere că, în momentul de față, în spațiul public, circulă mult mai multe informații decât cele care puteau fi cuprinse în documentele SRI. Este clar că, dacă SRI a sesizat aspecte de falsificare a substanțelor, acestea au fost transmise și DNA. Sunt convins că asupra falsificărilor de dezinfectanți a fost sesizat inclusiv spitalul SRI. Deconspirarea surselor de informații nu este posibilă, pentru că acestea nu sunt niciodată menționate în documentele ce sunt destinate Președintelui României. În aceste condiții, nu cred că se mai justifică secretizarea informărilor transmise în ultimii 5 ani către președinții României legat de falsificarea dezinfectanților”, a scris fostul șef de stat.
Spre seară, a reacționat și premierul Dacian Cioloș, care spune că nu a primit informări de la SRI, dar i-a cerut șefului Serviciilor, Eduard Helvig, să-i trimită informările. Acesta din urmă, însă, a anunțat că-i va trimite un rezumat. (Dana Lascu)
Corpul de control al premierului cere informații... pe email!
Într-un anunț postat și pe pagina de Facebook, reprezentanții Corpului de control al prim-ministrului solicită celor care dețin informații care ar putea ajuta la elucidarea scandalului dezinfectanților să le scrie email-uri! Și nu sunt mofturoși, acceptă informații cu sau fără probe! „În vederea clarificării situației dezinfectanților medicali, aflată în atenția Corpului de control al primului ministru, puteți trimite orice informații utile la adresa de e-mail informatii@control.ro, însoțite, în măsura posibilă, de elemente de suport pentru aceste informații și de datele dumneavoastră de contact”, spune anunțul.