Un nou scandal. Plata defalcată a TVA ar putea bloca economia

Un nou scandal. Plata defalcată a TVA ar putea bloca economia

In ultima săptămână, plata defalcată a TVA-ului (TVA split) a iscat dezbateri aprinse, dar în ciuda tuturor reacțiilor negative venite din partea mediului de afaceri, experților contabili și fiscali, avocaților şi a firmelor de consultanță, Guvernul nu cedează și a aprobat ordonanța de modificare a codului fiscal prin care se instituie plata defalcată a TVA.

De fapt, teoria este următoarea: dacă o firmă emite o factură de 119 lei, ea va băga cei 100 de lei în cont, iar cei 19 lei, care reprezintă TVA-ul, îi va vira într-un alt cont, separat, destinat special acestuia. La fel şi pentru plăţi. Noul sistem îi obligă pe patroni să aibă un cont pentru încasări şi unul pentru plăţi de TVA. Astfel, în concepţia Ministerului Finanţelor Publice, se va putea ţine o evidenţă suplimentară a TVA. Practic, fiecare firmă va trebui să-și deschidă două conturi speciale pentru TVA. 

Procedură fiscală opţională, deocamdată

În esență, TVA din facturile emise se va încasa într-un cont special, TVA din facturile primite se va achita din acel cont sau contul curent, întrun cont special.

În acest moment, atât plata mărfii, cât şi TVA-ul aferent intră în contul unei firme, care, pe parcursul unei luni calendaristice poate dispune de bani aşa cum îşi doreşte. Defalcarea TVA-ului va însemna un minus de 19% din fondurile băneşti.

În cifre, vor trebui înfiinţate aproximativ 300 de mii de conturi noi la bănci pentru tranzacţiile cu TVA. Măsura este prevăzută în Ordona ţa pentru plata defalcată a taxei pe valoare adăugată (TVA) aprobată săptămâna trecută, de Guvern. Contul separat de TVA va fi funcţional de la 1 octombrie, dar opţional. De la 1 ianuarie 2018 el va deveni obligatoriu.

„Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA-ului la buget. Astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA-ul şi îl folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăți”, a declarat, săptămâna trecută, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor. 

Oamenii de afaceri au reacţionat primii, spunând că este una dintre cele mai nocive măsuri fiscale aplicate în România. I-au urmat consultanţii fiscali, care se opun şi ei acestei măsuri.

„Statul face experimente pe mediul de afaceri. Nu există nicăieri în lume aşa ceva. Este una dintre cele mai nocive măsuri fiscale. Vor suferi mult companiile mici şi cele care au rulaje mari. Presiunile, pe contabilitate vor fi imense. Nici statul nici firmele nu vor beneficia de acei bani. Practic, ei sunt blocaţi întrun cont. Singurii beneficiari sunt băncile care vor câştiga din comisioane”, a explicat, pentru capital.ro, Marius Ghenea, director de investiţii la 3TS Capital.

Mai virulentă a fost intervenţia lui Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). 

„În opinia noastră, odată cu introducerea acestei măsuri, economia se va bloca, pentru că gândiţi-vă că o cincime din banii pe care îi deţine o firmă vor fi blocaţi într-un cont. Dacă ANAF nu performează în acest moment cu întreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gândi că va performa cu peste 300.000 de întreprinzători, pentru că în ordonanţa de urgenţă există obligativitatea ca ANAF să controleze decontul de TVA în termen de cinci zile”

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre