Editura Evenimentul si Capital

Șase pași pentru a scăpa de timiditate | Cu românul la psiholog

Eveline Osnaga
Autor: | | 1 Comentarii | 1083 Vizualizari

Timiditatea este resimțită la nivel comportamental prin evitarea anumitor situații ce presupun interacțiunea cu cei din jur, prin inhibiție și în anumite sitații prin pasivitate sau chiar prin tulburări de vorbire.

 La nivel fi ziologic, cei timizi se confruntă cu uscăciunea gurii, transpirație, amețeală, teama de a nu pierde controlul, bătăi accelerate ale inimii. Este important de știut că timiditatea poate proveni atât din trăsăturile genetice, cât și din mediul în care a crescut persoana sau o combinație din cele două.

Iată câteva recomandări care pot aduce după sine schimbări benefice pentru cei ce sunt timizi:

1. Respiră

Poate sună banal, dar respirația conștientă joacă un rol foarte important. Când alegem să respirăm, ne încărcăm plămânii cu oxigen și ne oxigenăm și creierul. Acest proces ne ajută să gestionam sitația în care ne aflăm mult mai corect și mai eficient. Sunt mulți cei care respiră pe jumătate, respiră cât să poată supraviețui, este acea respirație pe care nici nu o observăm, însă este bine ca de cel puțin 10 ori pe zi să respirăm conștient și scopul de bază să fie de curățare și de oxigenare a corpului.

2. Zâmbește!

Zâmbetul are rol dublu: pe o parte oferă celui care zâmbește o stare de siguranță, la nivel inconștient, ceea ce îl va ajuta să-și ducă misiunea la capăt, iar pe de altă parte cel care primește zâmbetul primește mesajul de la interlocutorul său că este prietenos sau că empatizează cu acesta. După ce zâmbim ne este mult mai ușor să intervenim într-o discuție sau să ne facem cunoscut propriul punct de vedere.

3. Gesticulează!

Chiar dacă poate părea amuzant sau lipsit de relevanță, gesticularea joacă un rol foarte important. Atunci când gesticulăm, de fapt, ne mișcăm, iar odată cu mișcarea eliberăm ten siunea nedorită din corp și din minte! Gesticularea trebuie să aibă legătură cu contextul în care ne aflăm și nu trebuie să fie mai pronunțată decât mesajul verbal, cu alte cuvinte este importantă armonia dintre comunicarea verbală și cea non-verbală.

4. Conturează-ți ideile din timp!

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate