RUSIA interzice companiilor ucrainene să SURVOLEZE spaţiul său aerian şi ameninţă UE şi SUA cu măsuri similare

RUSIA interzice companiilor ucrainene să SURVOLEZE spaţiul său aerian şi ameninţă UE şi SUA cu măsuri similare

Rusia a decis, azi, interzicerea survolării spaţiului său aerian de către companiile ucrainene şi a ameninţat cu măsuri similare operatorii din UE şi SUA, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva sa.

„Guvernul a decis interzicerea curselor de tranzit ale companiilor ucrainene care operează zboruri prin spaţiul aerian al Rusiei către o serie de ţări, precum Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Turcia”, a precizat şeful guvernului de la Moscova, Dmitri Medvedev, conform AFP; citată de Agerpres.

El a adăugat că măsuri similare ar putea fi luate şi faţă de companiile aeriene din UE şi SUA.

Potrivit lui Medvedev, guvernul rus analizează o serie de măsuri ca răspuns la încetarea, duminică, a activităţilor principalului operator aerian low-cost din Rusia, Dobrolet, provocată de sancţiunile occidentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Închiderea spaţiului aerian rus pentru legăturile dintre Europa şi Asia ar determina costuri suplimentare cu carburantul pentru companiile aeriene, ceea ce va avea urmări asupra preţurilor biletelor.

Măsura ar provoca, de asemenea, pierderi pentru principala companie aeriană rusă Aeroflot, care primeşte compensaţii pentru aceste zboruri de tranzit estimate la 250-300 de milioane de dolari pe an.

„Bineînţeles, ar fi vorba de o măsură gravă. Trebuie, totuşi, să reflectăm”, a indicat premierul rus.

O eventuală interdicţie ar dăuna în special companiilor europene, în primul rând Lufthansa, British Airways, Air France şi Finnair, care operează numeroase zboruri de cursă lungă spre Asia.

Bank of America Merrill Lynch a estimat în această săptămână la aproximativ 30.000 de dolari pe zbor costurile suplimentare pentru aceste companii dacă ele ar folosi o altă rută.

Măsurile anunţate de Dmitri Medvedev survin ca urmare a sancţiunilor decise recent de UE şi SUA şi care vizează sectorul economic, cel bancar şi al apărării, fiind vorba de cele mai puternice măsuri luate de la sfârşitul 'războiului rece'.