România, vino să iei lumină!

România, vino să iei lumină!

Ocupăm, din nefericire, ultimul loc în Europa la achiziția de carte. Dacă mai adăugăm și următorul amănunt nefast desprins din realitatea imediată - 42% dintre români sunt analfabeți funcționali - îndemnul din titlu devine un imperativ! Ne-ce-sar!

Ieri, ora 12.00, în incinta Romexpo, pavilionul B2, cele mai importante edituri din țară și-au pus hainele de gală pentru a onora o nouă ediție Bookfest. Primele personaje întâlnite, proțăpite pe treptele cutiei dreptunghiulare în măruntaiele căreia se adăposteau deja zeci de mii de volume, au fost mărunțelul George Ivașcu, ministrul Culturii, și ambasadorii SUA, respectiv Israel, partenerii noștri strategici. Parteneri de citit, bineînțeles. În câteva minute, zâmbetul de conjunctură al președintelui țării, Klaus Iohannis, a survolat poarta târgului, trezind blițurile și instinctele jurnaliștilor. Politicienii au tăiat panglica, s-au plimbat, protocolar, printre rafturile burdușite cu cărți, au vorbit, au zâmbit iar, și iar, apoi au plecat.

Poetul negustor de sclavi

Scăpată din corsetul fotografiaților, rânduiala cărților a revenit în prim plan. Oamenii, nu mulți - a fost prima zi - , s-au împrăștiat printre standuri, curioși, mulțumiți, răsfoind, mirosind cerneala proaspătă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poftiți, poftiți!”, ne îndeamnă, din pragul Editurii Curtea Veche Publishing, Miruna, o domnișoară luminoasă, responsabilă cu promovarea. „Încercați-i pe Șișkin, Salomé sau Pelevin! Sunt preferații mei”. „Hm, tot rușii”, mormăi doar pentru mine. „Haideți la noi, avem cele mai multe și mai bune titluri cu temă istorică”, ne ademenește și Claudia din marginea standului Polirom. „Trei”, „Corint”, „Humanitas”, „Cartier”, „Art”, „Litera, „RAO”, „Nemira”, „ALL”, - vârtej nebunesc, cărți cu coperte lucioase, volume groase, intimidante, subțirele sau potrivite pentru o vacanță de vară și una de iarnă, un regal literar.

Mă îndrept spre ieșire cu promisiunea revenirii deja pecetluită. Lumina dreptunghiului doldora de cărți îmi bate în spate, mă conduce, mă încălzește. Cu coada ochiului și cu o singură ureche prind acest ultim cadru: un domn distins, cu părul alb, stând picior peste picior și gesticulând discret pe o scenă improvizată, vorbește despre Rimbaud. „Ce poezie, ce deliciu! A abandonat însă versurile, a devenit negustor în nordul Africii, de sclavi, se pare. A fost corăbier, aventurier, câte și mai câte... În istorie a rămas însă ca poet”.

Poftiți la cărți, oameni buni! Poftiți să luați lumină!

 

Cărți gratis pentru copii

Ca în fiecare an, marele premiu Bookfest Junior constă în două sute de cărți oferite de editurile participante la acest program. Talonul pentru concurs poate fi decupat din hartaprogram Bookfest Junior 2018, care va fi disponibilă la punctele de informare Bookfest, și trebuie depus în urna aflată în standul Bookfest Junior (Pavilionul B2). Extragerea celor doi câştigători va avea loc duminică, 3 iunie, ora 16.00, în standul Bookfest Junior. Regulamentul concursului este disponibil pe www. bookfest.ro.

 

Program

Intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele și proiectele interactive. Programul de vizitare: joi, 31 mai - 10:00-20:00; vineri, 1 iunie - 10:00-21:00; sâmbătă, 2 iunie - 10:00-21:00; duminică, 2 iunie - 10:00-20:00. Programul evenimentelor poate fi consultat și pe www.bookfest.ro.

 

Viața la Curte, rubrica Elizei Ene-Corbeanu din paginile EVZ, într-o carte

Colaboratoarea noastră, avocata Eliza Ene-Corbeanu, s-a bucurat, ieri, de un meritat succes la Bookfest 2018: peste 100 de cititori ai rubricii pe care o ține în ziarul nostru au fost alături de ea la lansarea primei sale cărți. Aidoma scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, în epoca lui un as al Baroului, fapt neștiut de mulți, Eliza Ene-Corbeanu, o excepțională avocată, este și va rămâne în ochii cititorilor un uimitor și seducător condei. Textele ei ne descoperă, cu un viguros talent literar, o lume care conține un întreg univers, lumea sălilor de tribunal și a actorilor care le populează.

 

Athanaric, o societate misterioasă

Al cincilea roman din seria Andrei Mladin - jurnalistul însetat de adevăr și dreptate din seria „Detectiv fără voie”, revine în „Fortăreața nebunilor”, o nouă ediție. „Despre ce e vorba în această carte a mea? Despre ATHANARIC.

O societate misterioasă, cu multe ramificații internaționale, având ca scop să controleze mintea adversarilor incomozi din politică, afaceri, presă sau cultură. Metoda îi aruncă în ospicii pe baza unor diagnostice false sau îi ucide pur și simplu”, își descria romanul George Arion, în recenzia sa săptămânală pentru Evenimentu zilei.