Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Traian Băsescu - un propagandist al Noii Ere, deschise de Klaus Iohannis!

România lui Cristoiu
Autor: | | 46 Comentarii | 6701 Vizualizari

Aflat la Timișoara, la o reuniune a Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu a ținut un discurs în care, la un moment dat, s-a avîntat o apreciere social-politică mai largă:

„Este o nouă etapă iar cele ce s-au întâmplat în cei aproape 25 de ani de tranziție, pe care eu o consider încheiată odată cu alegerile din 16 noiembrie 2014, nu mai califică vechea clasă politică să dea soluțiile viitoare ale României. Este nevoie de partide noi, nu vorbesc despre partide cu oameni de 18 ani, cu oameni de toate vîrstele, dar cu oameni care nu au participat la compromisurile tranziției”.

N-aș fi tresărit la această  apreciere qvasi-filozofică a  momentului, dacă teza despre o nouă clasă politică, ivită pe fondul unei resetări a României după o tranziție de 25 de ani, încheiată prin victoria Imperatorului, n-aș fi întîlnit-o mai înainte la Klaus Iohannis. De fapt, nu la Klaus Iohannis din campania electorală, ci la Klaus Iohannis de după 16 noiembrie 2014.

La ceremonia de primire a mandatului, de la CCR, din 20 decembrie 2014, Klaus Iohannis a declarat:

”Vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţia Română, se încheie o etapă, şi iată că românii prin votul lor au spus: STOP, şi de la capăt.” 

Klaus Iohannis are 56 de ani.

Traian Băsescu are 64 de ani.

Cum s-ar zice la noi, în Găgești Deal, amîndoi sînt mai mici ca mine.

Lucru mult mai important, amîndoi nu cunosc Istorie, sau dacă cunosc, n-au învățat nimic din ea.

Lansînd în spațiul public fudulia cu Luatul de la capăt, și Klaus Iohannis și Traian Băsescu împărtăşesc credința că e vorba de o noutate absolută în Istoria patriei și în Istorie în general.

Într-unul din volumele mele de eseuri, sub titlul Eterna Eră nouă, am scris despre eterna iluzie românească întruchipată de convingerea fiecărui ştab de la noi că Lumea începe cu el, deoarece El se situează deasupra Celorlalți:

”Grigore Gafencu a citit Introducerea istorică a lui Maiorescu la Discursurile sale parlamentare. Diplomatul -gazetar își transcrie impresiile de lectură în Jurnalul tipărit în 1991 sub titlul Însemnări politice. La venirea regimului conservator, urmând celui liberal, marele critic și totodată om de stat vorbește de o eră nouă, făcută să pună capăt nenorocirilor anterioare. Reflecția lui Grigore Gafencu, transcrisă pe 6 februarie 1931:

„La căderea lui Ion Brătianu, în 1888, noul regim conservator vorbea de: intrare în legalitate, eră nouă, ritm nou. (…)

Guvernele personale sau de personalități, eră și ritmuri noi, intrare și ieșire din legalitate – cuvinte noi și totuși atît de vechi, care ne amintesc că politica, așa cum o înțelegem și o urmărim, nu a început cu noi.” (…)

La 7 ani de la această însemnare, lovitura de stat din noaptea de 10 spre 11 februarie 1938 aducea cu sine potopul de vorbe al dictaturii carliste: țara a fost pe marginea prăpastiei, a început o Eră Nouă, s-a lansat un Mare Program de refacere. Doi ani după asta, respectiv în 1940, vine o altă Eră Nouă, cea legionară; urmată de Era Nouă antonesciană și de Era Nouă comunistă.

O Eră Nouă începe și în 22 decembrie 1989. Deloc diferită de toate Erele Noi anterioare. Pentru că are, la rîndu-i, două alte începuturi de Ere Noi: 1996, 2004.”

Scrisesem aceste vorbe în 2005.

A venit 2014.

Și, odată cu el, a venit o nouă Eră nouă.

Era deschisă de Klaus Iohannis!

Ce ne spune Armand Călinescu, el însuși răspînditorul iluziei că un nou regim o poate lua de la capăt, inaugurînd o Eră nouă, iluzie cultivată cu deosebire de comuniști, pentru care tot ce-și propuneau ei să facă era nou: om nou, literatură nouă, chiar și amor nou, îndrăgostiții din cărți grăbindu-se la întîlnirile de sub castani pentru a-și șopti unul celuilalt cum au depășit Planul de stat, justiție nouă.

Omul, cel cu care urma să fie făcute lucrurile noi, era însă vechi, de pe vremea hitiților, și, drept urmare, cînd i-a venit bine, acest om vechi, poreclit nou, a dat cu roatele-n sus Noua Eră.

Dacă Klaus Iohannis vorbește de o resetare a clasei politice, purtătorii de cuvînt ai SRI din presă, de dispariția clasei politice actuale prin arestarea preventivă cu orice preț, Traian Băsescu profețește o clasă politică alcătuită din oameni noi, nu în sensul de tineri, ci în sensul de oameni care n-au făcut compromisurile tranziției. Conștient că și el s-ar număra printre oamenii vechi, Traian Băsescu se justifică prin teoria compromisului necesar, făcut de toți cei care au  traversat, ca el, tranziția de 25 de ani.

De cînd mă știu ziarist în democrație, pentru că un timp am fost ziarist în comunism, spațiul public a dat peste margini de aserțiuni înfățișate drept axiome, luate și duse din gură-n gură de jurnaliști pe post de agitatori.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate