România ar putea intra în Schengen în 2018

România ar putea intra în Schengen în 2018

Liderii europeni au decis la cel mai înalt nivel să accepte aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, iar în decembrie s-ar putea lua această decizie în Consiliul UE, a declarat, ieri, pentru Evz, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu

S-a luat decizia politică, de către statele membre, ca ușa Schengen să fie deschisă Româ- niei și Bulgariei. Nu s-a stabilit încă un calendar, însă eu mă aștept ca cel târziu în luna decembrie să fie un vot în Consiliul Uniunii Europene”, a declarat Corina Crețu pentru Evenimentul zilei. Spațiul Schengen cuprinde, în momentul de față, 26 de state europene: Belgia, Italia, Danemarca, Franța, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveția și Liechtenstein. 

Fără controale la frontieră

Aderarea la spațiul Schengen are ca efect eliminarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre, care aplică acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară după reguli clare în materie de vize, migrație , azil. Astfel, trecerea frontierei se poate realiza indiferent de oră și prin orice loc, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil. Trecerea frontierelor interne poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul țării. România a parcurs deja, cu succes, toate etapele tehnice necesare, de mai mulți ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizie politică

Evaluarea celor şapte domenii de interes (cooperare poliţienească, protecţia datelor, consulate, frontiere maritime, aeriene, terestre) a concluzionat că România îndeplinește condițiile de aderare la Spațiul Schengen. Aderarea depinde de decizia unanimă a țărilor membre, în Consiliul Uniunii Europene. Până acum, Olanda, Franța, Germania sau Finlanda s-au opus integrării țării noastre, invocând diverse motive politice, legate de Mecanismul de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene, care vizează reforma justiției, lupta anticorupție și statul de drept. 

Summit la Sibiu

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus în discursul său de ieri, din plenul Parlamentului European, organizarea unui summit al UE la o zi după Brexit, în 30 martie 2019, în orașul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar. Declarația a fost primită cu entuziasm de oficialii români, care consideră o oportunitate organizarea acestui eveniment, în timpul mandatului semestrial al României la conducerea Consiliului UE.