Editura Evenimentul si Capital

Rezervele de GAZE ale ROMÂNIEI se vor epuiza in 15-20 de ani

Autor: | | 4 Comentarii | 530 Vizualizari

Ținând cont de producția actuală, consumul și rata de înlocuire cu 80%, cifre estimate în Strategia Economică a României publicată pe site-ul Ministerului Energiei, rezervele actuale de gaze ale României se vor epuiza în aproximativ 15-20 de ani.

"La producția media anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi), și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 — 20 de ani", reiese din documentul citat.

Exploatarea rezervelor de categorie probabilă și posibilă presupune investișii eșalonate în timp (operații în sonde, spre exemplu) iar volumul acestor rezerve prognozate poate fi confirmat integral sau poate chiar depăsi estimprile făcute, executarea operațiunilor petroliere ducând în mod constant la modificarea lor.

"Perspectivele privind evidențierea de noi rezerve sunt condiționate de investițiile în explorare geologică de către companiile care activează pe teritoriul României", se mai arată în document.

De altfel, Ministerul Energiei apreciază că pe termen scurt și mediu, rezervele sigure pot cunoaște mahorări prin implementarea unor noi tehnologii care să influențeze creșterea gradului de recuperare în zăcămintele actuale. Pe termen mediu și lung, se presupune că prin implementarea proiectelor pentru exploatarea zonelor de adâncime a zonelor cu geologie complicată în domeniul onshore și a zonelor offshore din Marea Neagră, cu precădere al zoni de apă adâncă, scrie AGERPRES.

"În ceea ce privește explorarea sectorului românesc de apă adâncă al Mării Negre, sunt în derulare acorduri/contracte explorare încheiate între ANRM și producătorii interni (Romgaz și OMV Petrom) asociați cu operatori de renume pentru perimetrele offshore. Descoperiri importante au fost făcute doar în blocul românesc Neptun, în 2012, de către companiile OMV Petrom și ExxonMobil, estimările plasând depozitul între 42 și 84 miliarde mc, respectiv în 2015 de consorțiul Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, în blocul Trident; rezervele urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, putând depăși 30 miliarde mc de gaze", se menționează în documentul citat.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate