Editura Evenimentul si Capital

Reteaua de materie intunecata intre galaxii

Autor: | | 7 Comentarii | 374 Vizualizari

In urma analizei imaginilor obtinute cu ajutorul unui telescop situat in Hawaii, doi cercetatori canadieni au obtinut “fotografii” ale filamentelor de materie intunecate care leaga galaxiile. Ca o retea in care iau nastere galaxiile, materia intunecata exercita atractie gravitationala si ajuta la formarea structurilor in Univers.

La ora actuala ceea ce stim despre compozitia Universului se poate rezuma astfel: Universul este alcatuit dintr-o cantitate enorma de energie intunecata (circa 70%) si din materie: cam 5% din aceasta este reprezentata de materia normala, cea pe care o cunoastem, compusa din particulele pe care le-am studiat in laboratoarele noastre, si circa 25% de catre materie intunecata, care are o compozitie inca necunoscuta. Materia intunecata exercita atractie gravitationala asupra materiei vizibile si a fost descoperita tocmai pe baza acestor efecte. Se presupune cum ca aceasta materie ar fi alcatuita din particule inca nedescoperite, care sunt cautate la acceleratoarele de particule si in laboratoarele subterane in cadrul mai multor experimente.

In timp ce in laboratoare din intreaga lume se incearca sa se identifice compozitia materiei intunecate, astronomii au obiectivul de a intelege cum este distribuita in Univers aceasta materie.

Se crede  ca materia intunecata are un rol extrem de important in formarea si stabilizarea structurilor in Univers. Galaxiile se formeaza avand la baza “nuclee” de materie intunecata care atrag materia normala ce formeaza stelele si planetele.

Totusi, pana in prezent nu au existat dovezi clare ale distributiei materie intunecata la nivel de galaxii si, mai ales, intre galaxii.

In urma unui studiu recent insa s-a reusit pentru prima data sa fi identificata o retea de materie intunecata care uneste galaxiile. Un fel de “poduri” intre galaxiile mai apropiate de circa 50 de milioane de ani  lumina.

Mike Hudson si Seth Epps de la Universitatea Waterloo din Canada au analizat mii de imagini obtinute cu ajutorul telescopului din Hawaii al colaborarii dintre Canada si Franta. Imaginile analizate rerezinta 23000 de perechi de galaxii, si au fost obtinute de-a lungul mai multor ani de observatii. Rezultatele acestui studiu, publicate intr-un articol in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, arata cum galaxiile sunt unite de materia intunecata..

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, intrucat materia intunecata nu este vizibila (nu emite lumina) cei doi oameni de stiinta au studiat efectele de lentila gravitationala slaba generate de materia intunecata. Aceste efecte sunt prevazute de teoria relativitatii generale a lui Einstein si reprezinta devierea traiectoriei luminii datorita prezentei materie pe parcursul acesteia. Deci daca intre sursa de lumina si observator se gaseste materie, lumina are o traiectorie ca si cum ar trece printr-o lentila (de aceea fenomeul se numeste lentila gravitationala). Acest fenomen este legat de curbarea spatiului, si este explicat de teoria lui Einstein.

Datoria efectului de lentila gravitationala imaginea galaxiilor este deformata de prezenta materiei intunecate. Cercetatorii au observat cum galaxiile sunt unite de filamente de materia intuecata; legatura este cu atat mai intensa cu cat galaxiile sunt mai apropiate. In acest fel au reusit sa realizeze un fel de “fotografie” a materiei invizibile.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate