O istorie incredibilă. Un pușcaș marin a devenit regele unei insule din Haiti

O istorie incredibilă. Un pușcaș marin a devenit regele unei insule din Haiti Faustin și regina Ti în Haiti sursa: USMC

Într-un eveniment mai straniu decât ficțiunea, dar istoric adevărat, un marinar înalt, cu păr blond și ochi albaștri, dintr-un mic oraș minier de cărbune din Pennsylvania, a devenit rege al insulei La Gonave, din Haiti. Ascensiunea sergentului Faustin Wirkus de la un sărăcuț "breaker boy" - care separa cărbunele de pietriș - până la rege este povestea legendară a Corpului de US Marines.

Cine a fost Faustin Wirkus. Era un american obișnuit din Pennsylvania începutului secolului 20. "A trebuit să lucrez în minele de cărbune, ca să-mi câștig existența" a scris ulterior Wirkus. "Nu puteam să scap de această realitate... dar în mintea mea exista o altă idee despre viață... În scurta perioadă petrecută la școală, am început să realizez că dincolo de praful, zgomotul minelor de cărbune și căsuțele murdare din Dupont [Pennsylvania], exista o lume plină de emoții și glorie."

Pentru Wirkus, drumul către acea emoție și glorie era să devină un membru al US Marines, corpul de elită al Armatei SUA. La vârsta de 18 ani, a fugit de acasă pentru a se alătura acestora. În 1915, a făcut parte din prima unitate de "Leathernecks", termenul din slang care desemnează membri ai pușcașilor marini, trimisă în Haiti pentru a restabili ordinea, conform necrologului său din New York Times.

A fost în timpul primei sale misiuni în Haiti când s-a îndrăgostit de insulă, revenind din când în când în următorii ani. În 1920, când era detașat la micul post Anse à Gallet, Wirkus a legat o prietenie prețioasă. Potrivit unui articol din 1931 al revistei Time, Wirkus a asistat la arestarea unei femei haitiene de către un colector de taxe pentru "voodoo." Femeia pretindea că este regina Ti Memenne a La Gonave. Cu toate că inițial a fost trimisă la Port-au-Prince pentru judecată, regina a fost eliberată în cele din urmă datorită rugăminților lui Wirkus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a devenit regele unei insule din Haiti

Cinci ani mai târziu, Wirkus, fascinat de Haiti, a solicitat din nou să fie detașat pe insulă. Superiorii săi considerau La Gonave o locație izolată, dar au acceptat cererea sa.

În calitate de comandant al La Gonave, Faustin Wirkus s-a întors pe insulă în aprilie 1925. "În timpul mandatului său, a economisit guvernului haitian mii de dolari prin dezvăluirea corupției în colectarea taxelor și s-a asigurat că fermierii de pe insulă erau impozitați corect. De asemenea, a supervizat construcția primului aerodrom și a coordonat primul recensământ", conform USMC.

Reformele sale l-au făcut rapid drag al celor 12.000 de locuitori ai La Gonave, dar această afecțiune a mers mai departe. Conform superstiției locale, "un fost conducător al insulei purta acest nume [Regele Faustin I] și, conform legendei, dispăruse în 1848 cu promisiunea că urmașul său cu același nume va reveni să preia tronul", a scris The New York Times.

Încoronarea lui Faustin II

În seara zilei de 18 iulie 1926, la lumina lumânărilor, Regina Ti Memenne l-a încoronat pe Wirkus sub numele de Faustin II, "Regele Alb al La Gonave." Totul a fost consfințit printr-un sacrificiu de sânge, un cocoș (The New York Times susține că a fost un țap), în timp ce mulțimea striga "Trăiască Regele Faustin!" către marinarul uimit.

"Ei m-au făcut rege într-o ceremonie pe care am crezut că este doar o sărbătoare de distracție. Am aflat mai târziu că ei credeau că sunt reîncarnarea unui fost rege al insulei care a luat numele de Faustin I când a venit la putere. Coincidența a fost doar noroc pentru mine," a povestit ulterior pușcașul marin.

Wirkus a domnit timp de trei ani incredibili, în timp ce își continua serviciul în USMC. Cu toate acestea, a fost chemat înapoi la Port-au-Prince când oficialii haitieni au manifestat "gelozie" față de succesul său. În 1931, Regele Faustin II a dispărut, iar Wirkus a părăsit serviciul, întorcându-se în Statele Unite. În 1939, s-a înrolat din nou în US Marine, servind mai întâi ca recrutor în New York, apoi fiind transferat la Școala de Aviație Navală din Carolina de Nord.

Marinarul și fostul rege a murit în octombrie 1945, lăsând în urmă o soție și un fiu tânăr - care, de asemenea, purta numele de Faustin, scrie History Today