Un an fără Regina Ana. Majestatea Sa a fost comemorată la Curtea de Argeș

Un an fără Regina Ana. Majestatea Sa a fost comemorată la Curtea de Argeș

Astăzi se împlinește un an de când Ana, ultima regină a României, a încetat din viață, la vârsta de 92 de ani. Pe 1 august 2016, Casa Regală a României a anunțat decesul celei care i-a fost alături Regelui Mihai I timp de 69 de ani. Regele Mihai şi Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regina Ana a murit, pe 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul Morges, din Elveția. Anunțul a fost făcut de Casa Regală a României. La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges.

Trupul neînsuflețit al Majestății Sale a fost adus în țară unde s-au organizat, pentru prima oară, după 78 de ani, funeralii regale. Precedenta ceremonie de acest fel a avut loc în 1938, la moartea Reginei Maria.

Trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus la Castelul Peleş şi, apoi, în Sala Tronului din Palatul Regal, de pe Calea Victoriei, din Bucureşti. Înmormântarea a avut loc la Curtea de Argeş, pe 13 august. Atunci, autoritățile române au declarat zi de Doliu Național. Regina Ana este primul membru al familiei regale al cărui trup odihnește în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, de lângă Mănăstirea Curtea de Argeș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care l-au depus pe un catafalc în fața noii catedrale, în interiorul căreia a fost amenajat mormântul. Sute de oameni au asistat la slujba de înmormântare, oficiată de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, și ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături și un sobor de preoți ortodocși, Regele Mihai nu a fost prezent la funeralii, rămânând în Elveția, la recomandarea medicilor.â

Comemorare regală la Curtea de Argeș

Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș a găzduit, sâmbătă, 29 iulie 2017, o slujbă de pomenire, la împlinirea unui an de la trecerea Reginei Ana la cele veşnice, în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, precum și a Principesei Maria, a anunțat casa Regală a României.

Slujba religioasă a fost oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului.

De asemenea, s-a alăturat Preasfinţia Sa Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

Cel mai longeviv cuplu regal din istoria României

Regele Mihai şi Regina Ana s-au cunoscut, pentru prima oară, în Londra în 1947, cu ocazia căsătoriei principesei Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh. Cei doi au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Căsătoria Regelui Mihai I şi a Reginei Ana a marcat şi începutul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc pe 10 iunie 1948, în Grecia, la invitaţia regelui Pavlov şi a reginei Frederica ai Greciei.

Regele Mihai I i-a cerut mâna principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o săptămână de la prima lor întâlnire. Devotamentul faţă de ţară, simţul datoriei şi sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe rege să se întoarcă în România după încoronarea reginei Elisabeta.

Papa Pius al XII-lea nu şi-a dat consimţământul pentru căsătorie, pentru că regele Mihai a refuzat să-şi boteze copiii în religia catolică, a Anei. Pentru că lucrurile au rămas aşa, familia principesei nu a participat la nuntă, iar toate cele cinci vlăstare ale cuplului regal au fost botezate ortodox. După ceremonie, tinerii au plecat în voiaj de nuntă la Tatoi, o localitate grecească dragă întregii familii.

A urmat abdicarea forţată din 30 decembrie 1947, astfel încât Regina Ana a călcat pe pământ românesc abia la sărbătoarea de Paşti, din anul 1992.