REFORMA FISCALĂ, adoptată în SUA. Prima victorie legioslativă a lui Trump în acest an

REFORMA FISCALĂ, adoptată în SUA. Prima victorie legioslativă a lui Trump în acest an

Într-un vot care a avut loc azi-noapte, Senatul american a aprobat versiunea finală a primei reforme fiscale în SUA după mai bine de 30 de ani.

Președintele Donald Trump și republicanii din Congres au înregistrat astfel prima lor victorie legislativă din 2017.

Legea a fost adopată cu 51 de voturi pentru și 48 împotrivă, rezultatele finale fiind anunțate de vicepreședintel Mikel Pence, care a condus ședința.

Camera Reprezentanților a adoptat legea marți dimineața, dar pentru că au fost făcute mici schimbări tehnice în Senat, proiectul va merge din nou la Cameră, azi, pentru un nou vot, care este de așteptat să se desfășoare fără probleme, cu același rezultat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi președintele o va semna înainte de vacanța de Crăciun, îndeplinind astfel promisiunea Partidului Republican de a adopta scutirea de taxe până la sfârștiul anului. Republicanii spun că legea prevede reducerea de taxe pentru corporații, mici afaceri și persoane fizice, ceea ce va stimula creșterea economică.

Democrații, care toți au votat împotriva proiectului de lege, spun că acesta este menit să aducă beneficii bogaților și super-bogaților din America, în detrimentul deficitului național.

Cu puțin timp înainte de anunțarea rezultatelor votului, protestatarii de la galeria publică a Senatului au strigat „Kill the bill” (opriți legea), dar au fost escortați afară.

Ce prevede legea?

Taxa pentru corporații va fi stabilită la 21%, în loc de actualul procent de 35%. Vor scădea și taxele individuale, deși doar temporar. De asemenea, scad taxele pentru moșteniri, o deducere mai mare pentru copii, taxe mai mici pentru profiturile din străinătate.

Cele două partide principale au poziții complet diferite. Republicanii au majoritatea în ambele Camere ale Congresului. Camera a adoptat proiectul cu 227 de voturi pentru, 203 de voturi împotrivă.

Liderul democraților, Chuck Schumer, a avertizat colegii republicani că vor plăti prețul pentru „legislația oribilă”, la alegerile de mijloc de mandat, care au loc anul viitor.

Președintele Camerei Reprezentnasților, republicanul Paul Ryan a fost, însă, extrem de entuziast și a anunțat: „Azi le dăm oamenilor din această țară banii înapoi. Sunt banii lor, totuși”.

În viitorul apropiat, conform planului, marea majoritate a plătitorilor de taxe vor avea taxele mai mici, dar reducerile expiră în 2025.

Până în 2027, Centrul pentru Politica Taxelor estimează că schimbarea, per total, va fi neglijabilă. Iar 53% dintre contribuabili vor avea taxe mai mari, majoritatea fiind din zona cu venituri mai mici.

Companiile care operează în străinătate, cum ar fi cele din domeniul tehnologic și farmaceutic, vor fi taxate cu mai puțin: 15,5%, când vor returna banii în SUA mai rapid.  

Conform CNN, în 2019, toți contribuabilii vor avea cu 8% mai puține taxe. În total, 10% din reducerea de 1,5 trilioane de dolari va merge direct la gospodăriile din clasa de mijloc.

Acestea, estimate la circa 500.000, vor primi aproximativ 12% din totalul taxelor reduse. Până în 2027, explică sursa citată, vemiturile de până la 75.000 de dolari pe ani vor avea o creștere a taxelor.