Reducerea CAS nu va crea mai multe locuri de muncă

Reducerea CAS nu va crea mai multe locuri de muncă

Oamenii de afaceri spun că o scădere a contribuţiilor sociale cu 5 puncte e nesemnificativă. Pentru stimularea angajărilor, ei au nevoie de eradicarea corupţiei, stabilitatea economiei și a sistemului legislativ.

Proiectul Guvernului Ponta de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale la angajator, începând cu 1 octombrie, a primit, joi, și girul președintelui Traian Băsescu.

Această măsură de reducere a taxării pe muncă le va lăsa firmelor mai mulți bani în conturi, însă nu va atinge scopul guvernului de a crește numărul locurilor de muncă sau de a scoate la lumină angajații la negru. Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, afirma, săptămâna trecută, că scăderea CAS, alături de scutirea de la plată a profitului reinvestit, „vor avea impact benefic asupra creării de noi locuri muncă, încurajarea angajărilor, oficializării angajărilor din economia nedeclarată sau subdeclarată”.

Oamenii de afaceri, specialiștii în resurse umane și cei în fiscalitate o contrazic, însă, pe șefa Finanțelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Degeaba scad taxele, dacă nu avem stabilitate

„Numărul de locuri de muncă nu este afectat direct de fiscalitate, ci de un cumul de factori precum creștere economică, cerere, producție, infrastructură. Numai simpla reducere a contribuțiilor sociale nu-i va face pe patroni să angajeze mai mult. Ei trebuie stimulați prin investiții, iar de aici s-a tăiat”, comentează Gabriel Biriș, partener al casei de avocatură Biriș Goran, pentru EVZ. În schimb, veniturile bugetare vor scădea cu 5 miliarde lei, în 2015, și întrebarea este: Ce va pune Guvernul în loc?, întreabă acesta.

Nici consultantul în Resurse Umane George Butunoiu nu crede că reducerea CAS de la 1 octombrie va crește numărul locurilor de muncă. Acesta consideră că stimularea angajărilor doar prin reducerea taxelor este „cea mai primitivă metodă și cea mai nefericită”. În opinia sa, taxele nu sunt prea mari. „Aproape toți angajatorii serioși ar fi de acord cu taxe și mai mari decât atât, dacă nu ar mai fi corupție, dacă ar exista justiție socială și o mulțime de alte semne de normalitate”, spune Butunoiu.

Cine câștigă mai mult din scăderea CAS

Singurii care vor beneficia în mod real de această măsură sunt marii angajatori, care au peste 100 de salariați, inclusiv statul, care este cel mai mare angajator din România, afirmă Adrian Izvoranu, directorul general al Confederației Patronale din Industrie, Servicii și Comerț (CPISC). Calculele sale arată că reducerea contribuției de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale eliberează bani pentru angajarea unei singure persoane la o firmă cu 20 de salariați plătiți cu un salariu mediu. Astfel, măsura nu are cum să ajute IMMurile, care reprezintă 99,7% din totalul firmelor active din țara noastră, conform Eurostat.

În schimb, spune Izvoranu, reducerea fiscalității pe muncă îi poate stimula pe oamenii de afaceri români sau străini să facă investiții.

Iată, însă, că un mare angajator, cu aproximativ 500 de salariați în agricultură, Dimitrie Muscă din Arad, declară că nu va face angajări doar pentru că se reduce CAS: „Și până acum am angajat atâţia oameni de câţi am avut nevoie. Nu înseamnă că mă arunc acum să angajez dacă nu am nevoie”. Pentru el personal, câștigul din această măsură va fi o economie cu contribuțiile sociale de 60.000 lei/lună, dar „cine a avut nevoie de muncitori nu a stat să aștepte reducerea contribuțiilor sociale ca să facă angajări”, insistă fermierul.

Efecte asupra muncii la negru

Conform statisticilor publicate la începutul anului de Consiliul Fiscal, circa 1,45 milioane de români lucrează fără forme legale. Va reuşi scăderea CAS să-i aducă la lumină? „Exclus”, fiind o reducere prea mică a taxării pentru a stimula renunțarea la munca la negru, susține expertul în fiscalitate Gabriel Biriş. De aceeaşi părere este și Adrian Izvoranu, șeful CPISC: „Patronii care au angajaţi la negru nu o fac pentru că nu le-ar ajunge 5%. Suma e minoră şi nu e interesantă în acest caz”. Iar fermierul arădean Dimitrie Muscă este convins că toți patronii care practică munca la negru „au pile să nu-i controleze sau cel puțin să-i anunțe înainte de un control”, astfel nefiind motivați de măsura guvernamentală să intre în legalitate cu toți angajații. În cel mai bun caz, reducerea CAS va reuși să scoată la suprafață un număr mic de muncitori ilegali, este de părere expertul în Resurse Umane George Butunoiu.