Editura Evenimentul si Capital

REACŢIA DGIPI în cazul ARHIVEI „Doi şi-un sfert”. Ce spun oficialii SERVICIULUI SECRET al MAI

Autor: | | 0 Comentarii | 935 Vizualizari

DGIPI a transmis o precizare, în contextul apariţiei în presă a unor declaraţii care susţineau că informaţii din arhiva serviciului secret al MAI, fosta „Doi şi-un sfert”, ar fi fost folosite în campania electorală din 2009. Oficialii serviciului spun că resping ferm „toate alegaţiile” legate de acest subiect.

DGIPI a transmis o precizare, în contextul apariţiei în presă a unor declaraţii care susţineau că informaţii din arhiva serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fosta „Doi şi-un sfert”, ar putea fi mai periculoasă decât cea a SIPA, datorită informațiilor pe care le conține.

Informaţiile din spaţiul public au apărut după dezvăluirile din “Noi suntem statul” seria de dezvăluiri făcută de jurnalistul Dan Andronic, în Evenimentul zilei. Ultimul episod dezvăluie că 30 la sută din informaţiile adunate în arhiva SIPA, serviciul secret al Penitenciarelor, priveau infracțiuni de criminalitate organizată, corupție sau infracțiuni împotriva siguranței naționale. Ele vizau judecători, procurori, polițiști, politicieni, ziariști.

În acest context, oficialii Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGIPI) transmit că resping ferm “toate alegațiile potrivit cărora arhiva Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) ar fi fost gestionată sau utilizată în afara cadrului legal”.

Iată precizarea transmisă de DGIPI:

"În legătură cu afirmațiile apărute în spațiul public, referitoare la arhiva Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, Compartimentul Informare si Relații Publice este abilitat să facă următoarele precizări:

Respingem ferm toate alegațiile potrivit cărora arhiva Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) ar fi fost gestionată sau utilizată în afara cadrului legal.

DGPI a adoptat măsurile necesare în vederea preluării, în integralitate, în condiţii de securitate şi confidenţialitate, a documentelor şi bunurilor aflate în gestiunea personalului Departamentului de Informații și Protecție Internă, la momentul desființării acelei unități.

Întreaga activitate a fost derulată potrivit prevederilor OuG nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, strict în baza procedurilor administrative aprobate de ministrul afacerilor interne.

Administrarea, supravegherea și protecția specială a arhivei structurii de informații, contrainformații și de protecție - indiferent de formele de organizare și/sau de denumirile sub care a funcționat, în timp, această unitate, au  fost organizate și desfășurate potrivit Legii nr. 16/1996 privind Arhivele Naționale.

Astfel, evidența, inventarierea, selecționarea, păstrarea și folosirea documentelor unității au fost realizate în condițiile prevederilor acestei legi.

Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne va acționa, în continuare, în limitele competențelor, cu respectarea cadrului legal și a principiului echidistanței"
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate