Editura Evenimentul si Capital

RAPORT MCV. CARTONAȘ ROȘU pentru PARLAMENT și AVOCATUL POPORULUI. Ciorbea este arătat cu degetul din cauza LIPSEI DE IMPLICARE în contestarea unor ordonanţe de urgenţă.

Victor Ciorbea este criticat pentru ca ”doarme în post”.
Autor: | | 190 Comentarii | 5438 Vizualizari

Raportul MCV, dat publicității azi, subliniază progresele înregistrate de România, critică Parlamentul pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari, consideră numirea noului şef al DIICOT un test şi evidenţiază corupţia unor magistraţi. O mare problemă rămâne lipsa de implicare a Aocatului Poporului în contestarea actelor normative de urgență pe care le-a emis Guvernul Ponta. Raportul a remarcat faptul că Victor Ciorbea „doarme in post”, când este vorba de supravegherea ordonanțelor emise de Guvernul României, aspect sesizat și comentat constant în dezbaterile publice.

Raportul MCV subliniază faptul că progresele remarcate în precedentul raport, din ianuarie 2014, au fost continuate şi că ele trebuie consolidate, iar activitatea instituţiilor judiciare a crescut încrederea populaţiei în sistemul judiciar, conform unor unor comunicate ale Comisiei Europene.

Documentul, adoptat azi, arată că acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de autorităţile cu responsabilităţi în materie de integritate în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt şi-au menţinut o dinamică remarcabilă şi s-au reflectat în creşterea încrederii românilor în sistemul judiciar în general şi în urmărirea penală a actelor de corupţie, în special.

CE consideră că menţinerea acestei tendinţe a fost posibilă printr-un nivel sporit de profesionalism al întregului corp judiciar, inclusiv prin disponibilitatea arătată de a apăra cu mai multă consecvenţă independenţa sistemului judiciar şi prin aplicarea unei abordări mai proactive în ceea ce priveşte asigurarea consecvenţei jurisprudenţei.

Comisia Europeană consideră că procesul de monitorizare în cadrul MCV, oportunităţile oferite de fondurile UE şi dialogul constructiv cu Comisia şi cu numeroase state membre continuă să reprezinte un sprijin valoros pentru consolidarea reformelor în România. Consensul cu privire la necesitatea reformelor şi convingerea că progresele sunt tot mai solide câştigă din ce în ce mai mult teren, iar această tendinţă trebuie acum menţinută.

Următorul raport în cadrul MCV va fi prezentat în aproximativ un an, pentru a oferi României răgazul necesar pentru a putea da curs recomandărilor Comisiei şi a evalua rezultatele tangibile obţinute.

Deşi punerea în aplicare a Codului Penal şi a Codului Civil a demonstrat o colaborare pragmatică şi productivă dintre guvern şi sistemul judiciar, un an mai târziu multe chestiuni legislative rămân nesoluţionate. ''Există în continuare o lipsă surprinzătoare de consecvenţă în unele hotărâri ale instanţelor, aspect care va fi întotdeauna o sursă de îngrijorare.

Parlamentul, criticat

Raportul MCV consemnează activitatea Curţii Constituţionale, subliniind, în schimb, faptul că unele decizii ale CC nu au fost respectate de către Parlament. Atacurile politicienilor la adresa independenței justiției au continuat, dar se remarcă o scădere a numărului lor comparativ cu anii precedenți.

Parlamentul nu a respectat toate deciziile ANI privind incompatibilitatea, existând cazuri când parlamentari declaraţi incompatibili nu au fost suspendaţi.Legislativul mai este criticat pentru faptul că a respins sau a tergiversat cereri ale DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari, iar criteriile acestor refuzuri nu sunt clare, conform sursei citate.

„Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective şi de un calendar fiabil'', menţionează documentul. Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective şi de un calendar fiabil'', menţionează documentul.

Testul de la DIICOT

Raportul menţionează faptul că urmează să fie numit un nou şef la DIICOT, subliniind importanţa unei proceduri de selecţie transparente, informeaza mediafax.ro..CE insistă pentru o procedură transparentă în cazul desemnării noului şef al DIICOT, precum şi pentru revizuirea a modului în care se fac numirile pe posturile importante din sistemul de justiţie.

Avocatul Poporului, "încondeiat"

Sunt critici și la adresa Avocatului Poporului şi la neimplicarea acestuia în contestarea unor ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională. Totodată, este evidenţiat numărul în creştere al cazurilor de corupţie în rândul judecătorilor şi procurorilor anchetate de DNA.

Sunt lăudate DNA,ANI, ICCJ şi CSM.

Confiscarea averilor, rată redusă

Corupţia rămâne o problemă majoră în România, însă în documentul Comisiei Europene se remarcă numărul în creştere al anchetelor şi al condamnărilor în cazuri de corupţie la nivel înalt.

În schimb, Corupția din educație și în special cea legată de examenele de bacalaureat, dar și corupția din sănătate sunt menționate în Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Sunt nominalizate și problemele legate de licitațiile publice, precum și cele în care sunt implicate fonduri europene. CE are observaţii cu privire la rata mică de confiscare a averilor şi de recuperare a daunelor în urma unor decizii finale ale instanţelor.

Nici nerespectarea deciziilor justiției de către Parlament nu a fost trecută cu vederea, punându-se problema găsirii unei metode pentru aplicarea automată a verdictelor instanțelor referitoare la senatori și deputați.

Conform surselor citate de mediafax.ro, raportul care va fi publicat miercuri este mai bun decât cel din 2014 şi mai bun decât cel al Bulgariei. Raportul de miercuri nu va fi ultimul, dar România ar putea scăpa în curând de monitorizare.

Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria au fost discutate, azi, în Colegiul comisarilor şi publicate după încheierea reuniunii Colegiului.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate