Raportul CE remarcă progrese, critică Parlamentul şi consideră un test numirea şefului DIICOT
- Violeta Fotache
- 28 ianuarie 2015, 08:55
Potrivit mediafax.ro, Raportul MCV care va fi publicat miercuri subliniază progresele înregistrate de România, critică Parlamentul pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari, consideră numirea noului şef al DIICOT un test şi evidenţiază corupţia unor magistraţi
Raportul MCV subliniază faptul că progresele remarcate în precedentul raport, din ianuarie 2014, au fost continuate şi că ele trebuie consolidate, iar activitatea instituţiilor judiciare a crescut încrederea populaţiei în sistemul judiciar, conform unor surse politice citate de mediafax.ro
Parlamentul, criticat
Raportul MCV consemnează activitatea Curţii Constituţionale, subliniind, în schimb, faptul că unele decizii ale CC nu au fost respectate de către Parlament. Atacurile politicienilor la adresa independenței justiției au continuat, dar se remarcă o scădere a numărului lor comparativ cu anii precedenți. Parlamentul nu a respectat toate deciziile ANI privind incompatibilitatea, existând cazuri când parlamentari declaraţi incompatibili nu au fost suspendaţi.Legislativul mai este criticat pentru faptul că a respins sau a tergiversat cereri ale DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari, iar criteriile acestor refuzuri nu sunt clare, conform sursei citate.Nici nerespectarea deciziilor justiției de către Parlament nu a fost trecută cu vederea, punându-se problema găsirii unei metode pentru aplicarea automată a verdictelor instanțelor referitoare la senatori și deputați.
Testul de la DIICOT
Raportul menţionează faptul că urmează să fie numit un nou şef la DIICOT, subliniind importanţa unei proceduri de selecţie transparente, informeaza mediafax.ro..CE insistă pentru o procedură transparentă în cazul desemnării noului şef al DIICOT, precum şi pentru revizuirea a modului în care se fac numirile pe posturile importante din sistemul de justiţie.
Avocatul Poporului, "încondeiat"
Sunt critici și la adresa Avocatului Poporului şi la neimplicarea acestuia în contestarea unor ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională. Totodată, este evidenţiat numărul în creştere al cazurilor de corupţie în rândul judecătorilor şi procurorilor anchetate de DNA. Sunt lăudate DNA,ANI, ICCJ şi CSM.
Confiscarea averilor, rată redusă
Corupţia rămâne o problemă majoră în România, însă în documentul Comisiei Europene se remarcă numărul în creştere al anchetelor şi al condamnărilor în cazuri de corupţie la nivel înalt.În schimb, Corupția din educație și în special cea legată de examenele de bacalaureat, dar și corupția din sănătate sunt menționate în Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Sunt nominalizate și problemele legate de licitațiile publice, precum și cele în care sunt implicate fonduri europene. CE are observaţii cu privire la rata mică de confiscare a averilor şi de recuperare a daunelor în urma unor decizii finale ale instanţelor.
Nici nerespectarea deciziilor justiției de către Parlament nu a fost trecută cu vederea, punându-se problema găsirii unei metode pentru aplicarea automată a verdictelor instanțelor referitoare la senatori și deputați.
Conform surselor citate de mediafax.ro, raportul care va fi publicat miercuri este mai bun decât cel din 2014 şi mai bun decât cel al Bulgariei. Raportul de miercuri nu va fi ultimul, dar România ar putea scăpa în curând de monitorizare.
Rapoartele MCV pentru România şi Bulgaria vor fi discutate, miercuri, în Colegiul comisarilor şi vor fi publicate după încheierea reuniunii Colegiului, la ora 12:00 (13:00, ora României).