PUTIN TAIE gazele ROMÂNIEI în plină iarnă. VEZI ce STRATEGIE adoptă Guvernul și CÂT suntem de afectați

PUTIN TAIE gazele ROMÂNIEI în plină iarnă. VEZI ce STRATEGIE adoptă Guvernul și CÂT suntem de afectați

Ieri, Gazprom a redus livrările de gaze către România cu 30% față de cota normală. Andrei Gerea, ministrul pentru Energie și IMM-uri, a declarat că măsura nu va afecta consumul de gaze. Pe de altă parte, Guvernul a elaborat o strategie prin care crește rezervele de surse aternative de energie.

„Când vezi o reducere de 30% (a livrărilor de gaze n.r) te poți înspăimânta, pentru că nu știi la ce se aplică acest 30 la sută. Aceste reduceri au cam fost o obișnuință în ultimele trei luni... Reducerile nu au afectat sub nicio formă consumatorii, în ultimele trei luni nu am avut nicio problemă legată de furnizarea de gaze”, a spus Gerea, citat de Agerpres. 

„ Absolut nimeni nu a fost afectat. România consumă 48 milioane metri cubi, iar importurile au fost de 3,190 milioane. Nu au cum să afecteze la nivel național, acest 30 la sută reprezintă prea puțin”, a completat ministrul de resort.  

Potrivit lui Gerea, depozitele de înmagazinare ale României dețin în prezent două miliarde mc de gaze, ceea ce înseamnă că România este asigurată. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, se au în vedere și măsuri de siguranță, precum trecerea de la producerea de energie electrică pe gaze la cea pe păcură.

Potrivit unui act normativ aprobat de Guvern, CET-urile care folosesc gaze, dar pot funcţiona doar cu păcură îşi vor suplimenta stocurile, inclusiv din rezerva de stat, Guvernul anticipând probleme cu gazul furnizat de Rusia pe întregul sezon de iarnă, scrie Meidafax. 

Totodată, electricitatea necesară Transelectrica va fi de asemenea livrată în cantităţi mai mari.

Rezerva suplimentară de păcură va fi utilizată numai în situaţii critice generate de lipsa sau scăderea presiunii gazelor naturale în reţeaua naţională de transport gaze în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, relevă actul aprobat de Guvern.