Editura Evenimentul si Capital

Producătorii agricoli români au fost lăsați baltă de Guvern la târgul internaţional de la Paris.

Târgul internaţional de la Paris.
Autor: | | 3 Comentarii | 946 Vizualizari

Cu un premier fost comisar european pentru Agricultură, astăzi, ne confruntăm cu încă o umilinţă la un târg internaţional. Adrian Hădean a relatat de la târgul SIAL de la Paris despre problemele cu care s-au confruntat producătorii români, care din cauza lipsei unui stand al României au fost nevoiți să improvizeze câteva standuri micuțe în complexul expozițional. Trageţi şi voi concluziile!

UPDATE:  MECRMA a adoptat anul acesta o serie de masuri pentru a simplifica organizarea participarii firmelor la targuri si expozitii internationale, printre acestea aflandu-se plata directa catre organizatorul international pentru spatiul destinat pavilionului national.

Pentru participarea firmelor romanesti la targul SIAL Paris desfasurat in perioada 16-20.10.2016, MECRMA a platit chiria spatiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate in urma inscrierii voluntare, taxele obligatorii, bransament electric, racord apa si conexiune internet, in valoare de circa 1,2 milioane lei.

Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selectie a organizatorului intern. Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarata neconforma in prima instanta, iar ulterior contestarii rezultatului comisia de solutionare a contestatiilor a admis contestatia  si a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA.  

Societatea organizatoare desemnata si-a declinat capacitatea de a organiza in bune conditii in timpul ramas participarea Romaniei la SIAL 2016 si nu a semnat contractul de atribuire.

In aceste conditii, 41 de firme romanesti din industria alimentara impreuna cu patronatul de ramura au decis sa beneficieze de spatiul achitat de MECRMA si sa participe la aceasta expozitie.

Shema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilitati pentru participarea firmelor sub pavilion national in colaborare cu patronatele de ramura.

Asadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio suma firmelor pentru deplasarea acestora la Paris.    


„Dacă vedeți niște standuri frumoase în spatele meu, la SIAL, unul dintre cele mai mari târguri de mâncare din lume, să știți că niciunul dintre ele nu este standul României. Spun asta cu tristețe, cu tristețea micului producător român care sunt și pe care încerc să îl promovez, să îl prezint și să îl reprezint cam peste tot pe unde mă duc. Și nu mă refer doar la mine, ci la micul producător în general. Am venit la SIAL pentru a-mi lansa, prezenta și vinde eventual, dacă e posibil, uleiul presat la rece la care s-a lucrat foarte mult în ultimele șase-șapte luni și mi-ar fi plăcut să vă povestesc despre asta cu multă bucurie, dar nu o să o fac.

Vreau să vă povestesc despre o durere a celor 36 de mici producători români care ar fi vrut să facă exact ca mine, însă spre deosebire de mine, ei nu alte surse de venit și depind foarte mult de produsele astea pe care le livrează și pe care încearcă să le reprezinte. SIAL ar fi fost pentru ei o șansă foarte bună să-și promoveze produsele românești și să promoveze România în străinătate. Au participat cu toții la un program guvernamental intermediat de ministerul Economiei, program care spune că poți să participi aici că avem niște bani să te trimitem acolo și dacă te califici plătim în locul tău chiria spațiului și îți oferim un stand, și îți oferim transportul mostrelor tale la Paris și transportul tău la Paris să te poți desfășura în voie.

Singura problemă e că înainte de începerea târgului toată treaba s-a schimbat și s-a sucit și ministerul Economiei a început să dea din colț în colț și să le trimită o scrisoare oamenilor spunându-le: „Bă, uite care e treaba. Nu se mai ține pentru că nu am reușit să ne organizăm destul de bine și dacă vreți să veniți puteți să participați fiecare dintre voi contra modicei sume de 1500 de euro”. Pentru un producător mic sunt bani destul de mulți, mai ales dacă îi socotim și pe ceilalți care înseamnă transport, cazare și toate celelalte. Lucrurile stau în felul următor: organizarea acestui pavilion românesc ar fi trebuit să fie în sarcina unei firme, o firmă care a participat la licitație drept unică firmă și care a și câștigat, doar că din partea ministerului Economiei nu a fost nimeni la celălalt capăt să plătească pentru ce a câștigat și ce s-a angajat firma asta că face. Firmă, care a ajuns aici la Paris cu marfa în camion, a stat cu ea două zile în parcare și dacă a văzut că nu plătește nimeni s-a luat și s-a cărat. Și atunci producătorii români, câți au mai venit dintre ei au început să încerce să se descurce singuri, pentru că s-au trezit pe betonul gol în ditamai complexul expozițional. Cuiva i s-a făcut milă de milogeala reprezentanților producătorilor români și a ajutat cu o mochetă și altcuiva i s-a făcut milă și a debarcat dintr-o mașină niște mobilier mizerabil pe care producătorii s-au apucat să îl spele cu ce și-au adus fiecare dintre ei de acasă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Afaceri

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate