Editura Evenimentul si Capital

Procuroarea care l-a trimis în judecată pe Vișinescu: "Măsurile concrete luate pentru anihilarea deținuților politici erau lăsate în grija comandanților de penitenciare"

Aexandru Vișinescu
Autor: | | 19 Comentarii | 2231 Vizualizari

Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, a fost condamnat vineri la 20 de ani de închisoare, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), urmând a fi şi degradat militar. Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor. Decizia a fost dată de judecătoarea Carmen Veronica Găină, de la Curtea de Apel București și poate fi contestată la Curtea Supremă.

“Evenimentul zilei” a studiat rechizitoriul prin care Alexandru Vișinescu a fost trimis în judecată. Acesta a fost realizat de procuroarea Denisa Cristodor, din cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General. Întregul dosar de urmărire penală în acest caz conține 11 volume de documente, iar rechizitorioul are 90 de file.

 

Despre distrugerea fizică a deţinuţilor politici

Potrivit procuroarei Denisa Cristodor, sub aspectul laturii obiective Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunerea la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a deţinuţilor politici, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal.

„Trebuie menţionat faptul că noţiunea de tratamente inumane a fost definitivă de Curtea Europeană, pentru prima dată în cauza Irlanda c/Royaume-Uni din anul 1978, ca fiind acele acte prin care se provoacă victimei leziuni sau suferinţe fizice şi morale susceptibile de a produce puternice tulburări psihice. Aceste acte sunt săvârşite cu intenţia de a cauza suferinţe intense victimei.De asemenea, ca și în materie de tortură, suferința trebuie să se situeze la un nivel de gravitate deosebit, să fie provocată de agenți ai statului sau prin tolerarea ei din partea autorităților statale, ceea ce înseamnă că actele în sine pot fi săvârșite asupra victimei chiar și de către particulari. În această din urmă situație, autoritățile statale se fac vinovate de fi permis săvârșirea unor asemenea acte sau, dacă ele s-au produs, eventual de neîndeplinirea obligației de a urmări și pedepsi pe autorii lor”, Denisa Cristodor, procuror SUPC.

 

Judecătorii CEDO despre tratamentele inumane

Procuroarea arată că pornind de la definiţia dată de Curtea Europeană „tratamentelor inumane”, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reţine că în cauză, faţă de momentul istoric – anul 1948 – situaţia de conflict, ca situaţie premisă, există între autorităţile statale comuniste care nu numai că au tolerat, dar au permis unor „agenţi ai statului” să acţioneze ca adevăraţi torţionari şi victimelor acestui regim de suprimare fizică sau psihică, ceea ce nu exclude cercetarea făptuitorilor şi sub aspectul săvârşirii acestei infracţiuni. Astfel, în calitate de comandant de penitenciar, Alexandru Vișinescu era direct responsabil de „viața deținuților”, așa cum se arată în Regulamentul de funcționare a DGP, ceea ce înseamnă că ansamblul condițiilor de detenție era organizat sau cel puțin tolerat de către acesta.

“Decesele deținuților politici au fost efectul unui cumul de factori ce făceau obiectul voinței comandantului de penitenciar, acesta fiind singurul în măsură să ia decizii în materia condițiilor de detenție. Este de notorietate faptul că regulamentele în materia condițiilor de detenție ce erau în vigoare în acea perioadă alcătuiau doar premisele organizării regimului de exterminare în penitenciare și colonii de muncă, sau îl îmbrăcau într-o formă oficială, în timp ce măsurile concrete luate pentru anihilarea deținuților politici erau lăsate în grija comandanților de penitenciare și doar amendate prin ordine și recomandări neoficiale venite pe linie de partid.”, Denisa Cristodor, procuror SUPC.

 

Procuroarea mai arată că, în concret, deținuții erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din celule, sancțiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară și nu în ultimul rând lipsa oricărei activități care să dea sens vieții deținuților în cadrul penitenciarului. Regimul impus nu impunea sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentinţele se întindeau pe o perioadă care depăşea 10 ani.

“Toate aceste elemente luate împreună au provocat moartea mai multor deținuți așa cum s-a menționat mai sus. Decesul deținuților politici survenea astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceștia erau torturați fizic și psihic”, Denisa Cristodor, procuror SUPC.

 

138 de deținuți au fost închiși la Râmnicu Sărat

Până în prezent din documentele studiate a fost identificat un număr de 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vișinescu. În anii 1956-1963 la Râmnicu Sărat s-au înregistrat mai multe decese ale unor deţinuţi, respectiv 14, cauzate de: cancer, colaps cardio-vascular, insuficienţă circulatorie cerebrală, hemoragie cerebrală sau afecţiuni ale aparatului digestiv, aşa cum rezultă din procesele-verbale de constatare a decesului. În aceste acte medicale sunt consemnate de către medic semnele vizibile ale malnutriţiei. Dintre cazurile notabile în care relele tratamente la care au fost supuşi deţinuţii au condus în cele din urmă la deces, menţionăm pe cele ale lui Ion Mihalache, Plăcinţeanu Gheorghe, Dobre Gheorghe, Rădulescu Pogoreanu Victor şi Romniceanu Mihail. Cazurile de deces cunoscute, alături de cazurile de deţinuţi grav bolnavi tratate cu neglijenţă înregistrate la penitenciarul în discuţie, în perioada conducerii lui Vișinescu, indică nerespectarea regulamentului penitenciarului şi interpretarea abuzivă şi în defavoarea deţinuţilor a acestuia, prin nerespectarea condiţiilor de îngrijire medicală şi întârzierea procedurilor de spitalizare.

“Prin activitatea întreprinsă în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, inc. Vișinescu Alexandru a îngrădit drepturile și libertățile fundamentale ale omului, încălcând prevederile art. 5 din Declarația Universală a Drepturilor Omului potrivit cărora:,,nimeni nu va fi supus la tortură, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante, precum și a dreptului la liberă exprimare, prevăzut de art.19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului.” Mobilul săvârşirii crimelor împotriva umanităţii l-a constituit politica deliberată şi urmărită consecvent de regimul existent la putere în acea perioadă pentru reprimarea, persecutarea sau exterminarea unor grupuri de oameni- în speţă pe criterii politice- pentru că aceştia constituiau un pericol actual sau potenţial împotriva sistemului politic instaurat în România”, Denisa Cristodor, procuror SUPC.

 

Nu a recunoscut acuzațiile

Potrivit rechizitoriului SUPC, Vișinescu era în vârstă de 31 de ani la data săvârşirii faptei, în prezent având 90 de ani, studii superioare, văduv, stagiul militar satisfăcut. Pe parcursul urmăririi penale acesta nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa.

Prin sentința din data de 5 februarie 2014 aCurții de Apel București pronunţată în dosarul nr. 6601/2/2013, Vişinescu a fost declarat lucrător al Securității. Deşi în perioada 15.01-20.05.1950 inculpatul a urmat cursurile Şcolii de Securitate şi ulterior a activat ca lucrător al Securităţii în cadrul structurilor Ministerului de Interne-Direcţia Generală a Penitenciarelor, în cauză competenţa de judecată aparţine instanţelor civile, urmare a demilitarizării structurilor Ministerului de Interne prin intrarea în vigoare a legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Adiministraţia Naţională a Penitenciarelor.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: Alexandru Vișinescu, Denisa Cristodor, Urmărire Penală, Parchetul General, Curtea Europeană, Ion Mihalache, Dobre Gheorghe, Rădulescu Pogoreanu, Romniceanu Mihail, Vișinescu Alexandru, Declarația Universală, Drepturilor Omului, Apel București, Procuroarea Denisa, Ion Diaconescu, Rămnicu Sărat, Ion Antonescu, Alexandru Panțuru, Dumitru Rusu, Ioan Arnăutu, Sandu Grigore, Crăciun Dumitru, Mircea Cancicov, Economiei Na, Ministerul Economiei, Ion Gigurtu, Lucrărilor Publice, Constantin Hagea, Dreptatea Satelor, Gheorghe Leon, Ioan Lugoșianu, Ioan Mihalache, Fondatorul Partidului, Dinu Neagu, Constantin Pantazi, Victor Rădulescu, Ministerul Afacerilor, Gheorghe Plăcințeanu, Mihail Romniceanu, Partidul Na, Petru Groza, Teodor Roxin, Imre Sandor, Miercurea Ciuc, Alba Iulia, Odorheiu Secuiesc, După DictatulStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate