Editura Evenimentul si Capital

Preşedintele Iohannis: Agricultura are toate șansele să devină o sursă de bunăstare și creștere economică în România

Autor: | | 1 Comentarii | 180 Vizualizari

Preşedintele Iohannis a afirmat, cu ocazia deschiderii Târgului Internaţional Indagra că România are un potențial agricol imens, dar importă o proporție considerabilă din produsele agricole și alimentare. Şeful statului a punctat că agricultura are toate șansele să devină o sursă de bunăstare și creștere economică în ţara noastră.

Cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

 • Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea celei de-a XX-a ediții a Târgului Internațional INDAGRA. Mă bucur să constat interesul pentru acest domeniu din care vom avea de câștigat pe termen lung, dacă știm să îl valorificăm așa cum se cuvine.
 •  Este un cadru potrivit pentru a vorbi despre agricultura românească și parcursul ei de viitor. Aș porni de la ceea ce consider a fi paradoxurile acestui domeniu. Avem un potențial agricol imens, dar importăm o proporție considerabilă din produsele agricole și alimentare.
 • Avem cele mai bune mere din lume, dar peste 80% dintre cele pe care le consumăm sunt din import. Un sfert din populația ocupată lucrează în agricultură, însă doar 4,7% din PIB provine din exploatarea agricolă. Avem oameni harnici, cu inițiativă, dar ne lipsește infrastructura.
 • Și din când în când dăm vina pe vreme sau, dimpotrivă, în funcție de ea așteptăm un an bun în agricultură.
 • Îmi doresc ca agricultura românească să nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performanței. Cred că este momentul să depășim o dată pentru totdeauna această fază și să transformăm agricultura românească într-una realmente competitivă, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstanțe și în care investim.
 • Când spun investim nu mă refer doar la fonduri, ci și la preocupare constantă și acțiune coerentă, transpusă în politici inteligente și stimulative. România trebuie să încurajeze inițiativa în agricultură și să valorifice la maxim fondurile structurale.
 • O agricultură performantă nu poate lipsi din proiectul României puternice și prospere. Observ că s-au făcut paşi spre reabilitarea sistemul de irigaţii din România. Înţeleg că peste un miliard de euro va fi alocat în următorii ani în acest scop.
 • Este un proiect care va trebui urmat consecvent de orice guvernare. Dincolo de pașii făcuți sau de programele în derulare, putem construi o strategie pe termen lung, clară și eficientă, de dezvoltare a agriculturii, în care să angrenăm resurse intelectuale, specialiști, autorități, oameni cu experiență practică, cu exemple de succes în domeniu - unii aici de față.
 • Agricultura are toate șansele să devină o sursă de bunăstare și creștere economică în România. Dar pentru acest lucru este nevoie de tehnologie nouă, de modernizarea infrastructurii rurale, a celei de producție, transport și desfacere, de conectarea agricultorilor cu piața, în toate formele asociative și concurențiale specifice economiei de piață.
 • Atunci când exploatația agricolă va înceta să mai reprezinte doar un mijloc de subzistență vom putea vorbi de un progres real în mediul rural.
 • De asemenea, dezvoltarea de industrii conexe, precum cea alimentară sau cea textilă, pot genera oportunități economice însemnate. România ar putea să se numere printre principalii furnizori europeni de produse alimentare organice, a căror piață se află în continuă creștere.
 • În fine, dezvoltarea agriculturii așteaptă și o strategie pentru finalizarea cadastrului. Într-o economie de piață proprietatea privată este garantată. România are datoria să rezolve, o dată pentru totdeauna, problema regimului de proprietate funciară. Altfel se amână investiții și se țin la distanță oportunități.
 • Acest târg reprezintă un prilej special, un pas în plus spre revigorarea agriculturii românești. Salut participarea la acest eveniment a unor companii importante, ce pot contribui la valorificarea cât mai eficientă a potențialului nostru de dezvoltare.
 • Convingerea mea este aceea că investițiile sunt calea către prosperitate, iar o creștere economică sustenabilă nu poate fi obținută dacă acestea sunt sacrificate.
 • În încheiere, felicit Camera de Comerț și Industrie a României pentru organizarea unei manifestări de o asemenea amploare și le urez mult succes expozanților și participanților!
 • Și cu această ocazie, declar Târgul INDAGRA pentru a XX-a oară deschis!

Pagina 1 din 2


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Politica

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

Vanghelie: Tudose e prizonier!

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

Tudose se ține de surprize prin Ardeal

sâmbătă, 21 octombrie 2017 Autor: Ionel Dancu

PNL plânge după Klaus Iohannis

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate