Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis: "JOS mâinile de pe DNA!". "Guvernul și Ministerul de Interne și-au ratat MISIUNEA"

Klaus Iohannis, președintele României
Autor: | | 23 Comentarii | 2932 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, şi Jandarmeriei să explice de ce aseară au fost lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică. Totodată, Klaus Iohannis a anunţat că va sesiza CCR în legătură cu OUG privind modificarea Codurilor penale. "Jos mâinile de pe DNA!", a fost mesajul pe care șeful statului l-a transmis guvernanţilor, în contextul informaţiile privind o eventuală reorganizare a DNA şi a DIICOT.

 • Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara.
 • Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste Ordonanțe de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și au arătat românii foarte clar ce vor: un stat de drept.
 • Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice.
 • Românii s-au adunat în număr foarte mare și pașnic, și-au spus păsul.
 • Asta până după ora 22:00, când un grup, grupuri - asta vom ști mai târziu - de demonstrați violenți, au intrat în Piața Victoriei și au deturnat demonstrația.
 • A fost evident pentru oricine a urmărit desfășurarea evenimentelor că românii au demonstrat în număr foarte mare, pașnic, și au spus foarte clar ce doresc.
 • A fost la fel de evident că acești demonstranți violenți, ca să nu spun altceva, au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei.
 • Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a „sparge" demonstraţia din Piaţa Victoriei.
 • În loc să-i izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstraţii paşnici, punând astfel în pericol nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod paşnic.
 • Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister.
 • Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei Ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente şi clare, de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo.
 • În chestiunea ordonanţei, am decis să sesizez Curtea Constituţională.   

ÎNTREBĂRI:

 Dumneavoastră ați avut aceste informații și de ce nu ați dat și dumneavoastră un apel la calm înainte de proteste sau chiar după ce a început respectivul protest, ca să nu se ajungă, poate, în situația în care s-a ajuns aseară?

Ştiţi, o ţară are un guvern tocmai ca să facă aceste lucruri, nu să dea noaptea ordonanţe. Este treaba Guvernului. Şi-au ratat misiunea, şi Guvernul, şi Ministerul de Interne.

 În ceea ce priveşte deturnarea protestelor de aseară, aveţi informaţii, cine a stat în spatele acestor acţiuni? Cine avea aceste interese?

Asta este o chestiune care trebuie lămurită de alţii. Există voci în spaţiul public care spun că au fost unii în spatele acestor manifestaţii, care chiar au incitat şi au contribuit la organizarea lor. Nu am dovezi certe încă şi cred că aceste dovezi trebuie să le aducă exact Ministerul de Interne şi abia aştept să-şi facă datoria.

 Premierul Sorin Grindeanu v-a răspuns la acea scrisoare în care îi cereaţi abrogarea ordonanţei?

 Nu mi-a răspuns şi nici nu ştiu unde este că nu prea a mai fost văzut.

Tot astăzi, în această şedinţă, social-democraţii analizează posibilitatea organizării unor mitinguri, cu alte cuvinte ale unor contra-proteste. Pentru social-democraţii care insistă pe această temă aveţi ceva să le transmiteți, ar putea să se denatureze şi mai mult lucrurile dacă vom avea în stradă două tabere?

 Ar fi o mare greşeală şi ar duce la violenţe care cu greu ar mai putea fi calmate. Părerea mea este cea pe care am exprimat-o şi ieri. Soluţia la această criză este abrogarea ordonanţei şi atunci discuţia se poate, atenţie, se poate calma.

 În contextul în care Liviu Dragnea s-a dezis total de această ordonanţă, dumneavoastră în ce măsură consideraţi că este responsabil pentru măsurile Guvernului?

Același Dragnea cu „din scoarţă în scoarţă”? Este responsabil. Ne-a spus tuturor, în campanie şi după campanie, că el conduce partidul cu mâna de fier şi toate se întâmplă sub directa lui coordonare. Chiar, dacă bine reţin, s-a instituit la PSD un comitet de coordonare a Guvernului. Păi, să-i coordoneze.

Aveţi informaţii sau credeţi că ceea ce se întâmplă acum sau ceea ce se pregăteşte ar putea face parte dintr-un conflict de tip hibrid care să destabilizeze România?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate