Preoții Ierusalimului s-au întors la biserica din Capitală pe care au sfințit-o acum trei secole

Preoții Ierusalimului s-au întors la biserica din Capitală pe care au sfințit-o acum trei secole

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a fost prezent ieri la Biserica „Sfântul Gheorghe” - Nou din centrul Bucureștiului. Evenimentul a fost unul aniversar cu cât, în urmă cu mai bine de 300 de ani, un al patriarh al Ierusalimului, Hrisant Nottara, oficia sfințirea locașului de cult.

În jur de 300 de credincioși au fost prezenți ieri la liturghie, în ciuda ninsorii și temperaturilor mici înregistrate duminiă dimineață. „Am venit pentru moaștele Sfântului Dumitru și pentru fețele bisericești de la Ierusalim, ei vin din Cetatea Sfântă. Nu știu dacă o să mai am prilejul ăsta încă o dată în viață”, se arată entuziastă de eveniment Ecaterina Dumitra (64 de ani). Aceasta s-a rugat pentru sănătatea familiei și pentru ca oamenii să nu mai mintă atât de mult. La final, Patriarhul Ierusalimului a dăruit Bisericii o cruce de binecuvântare tradițională din sidef și o icoană a Maicii Domnului numită ”Ierusalimiteana”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Credincioșii au venit pe ger la Biserică.

La final, Patriarhul Ierusalimului a primit din partea bisericii mai multe daruri. Din delegația care l-a însoțit pe Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului a făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preafericitul Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi a toată Palestina a rostit un cuvânt la Biserica Sf. Gheorghe – Nou din Bucureşti cu prilejul Sărbătorii Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir: "Pentru Noi, această biserică are o importanţă deosebită şi un înţeles mai adânc, întrucât simbolizează o legătură concretă frăţească dintre Biserica Ierusalimului şi Biserica României, fiind sfinţită de predecesorul nostru, marele patriarh Hrisantos al Ierusalimului, în data de 29 iunie 1707. Prezenţa noastră aici împreună cu dumneavoastră constituie o afirmare a legăturilor de dragoste continue şi neîntrerupte în Domnul nostru Iisus Hristos şi în sfinţii Săi, care formează Cetatea lui Dumnezeu Cel Viu, Ierusalimul Cel Ceresc şi Biserica celor întâi născuţi înscrişi în ceruri".

Slujba de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou a făcut parte din manifestările religioase pregătite de Patriarhie cu ocazia Sfântului Dumitri, sărbătorit anual pe 26 octombrie. Sfântul Dumitru este considerat apărătorul Bucureștiului. La final, Patriarhul Ierusalimului a dăruit Bisericii o cruce de binecuvântare tradițională din sidef și o icoană a Maicii Domnului numită "Ierusalimiteana”.