Premierul Japoniei a plecat de la Muzeul Satului cu un nai. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Premierul Japoniei a plecat de la Muzeul Satului cu un nai. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Primul premier al Japoniei care a vizitat vreodată România, Shinzo Abe, a fost nevoit să-şi modifice, marţi, programul pentru că la Palatul Victoria nu mai era stăpânul acasă, după demisia lui Mihai Tudose şi decizia acestuia de a nu asigura interimatul.

Aşa că, să-şi omoare timpul până la întâlnirea cu preşedintele Iohannis, Abe a fost împreună cu soţia la Muzeul Satului, de unde a plecat cu amintiri despre tradiţiile noastre şi cu un nai. În declarația comună de presă cu președintele României, el a ţinut să precizeze că „ am avut ocazia să cunosc cultura română”, deşi venise să facă afaceri cu guvernul de la Bucureşti. Dacă la aeroport a fost întâmpinat de un secretar de stat, la muzeu i-a ieşit în cale chiar ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Dinastia Abe

Preşedinte al Partidului liberal- democrat (PLD) în perioada 20 septembrie 2006 – 26 septembrie 2007, el a mai exercitat funcţia de prim-ministru între 26 septembrie 2006 şi 25 septembrie 2007. A fost cel mai tânăr prim-ministru japonez după Al Doilea Război Mondial şi primul născut după război. A demisionat la 12 septembrie 2007. A devenit din nou prim-ministru în urma victoriei PLD în alegerile din 2012. Conservator japonez pur-sânge, este fiul lui Shintaro Abe (ministru de Externe în Cabinetul Nakasone) şi nepotul lui Nobusuke Kishi (prim-ministru între 1957 şi 1960, fost ministru în guvernul militarist Tojo şi întemeietorul Partidului Democrat, care a fuzionat ulterior cu Partidul Liberal, rezultând PLD). El a câştigat alegerile din 2012 cu sloganul „Să ne luăm Japonia înapoi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teleormanul, dator Japoniei

Dintre români, teleormănenii ar trebui să fie cei mai recunoscători japonezilor, pentru salvarea de la faliment a fabricii de rulmenţi din Alexandria de către compania Koyo Seiko. Omul care a insistat pentru preluarea fabricii a fost Hajime Hori, cel care, în 1974, instala primele linii japoneze la noua fabrică din Teleorman. Hajime avea să moară, pe 29 ianuarie 2006, după ce l-a muşcat un maidanez la intrarea în blocul unde locuia, situat la 200 de metri de clădirea Guvernului României.