Premierul, în China. O zi în „mare viteză” cu Victor Ponta

Premierul, în China. O zi în „mare viteză” cu Victor Ponta

În ultima zi a vizitei sale oficiale în China, șeful Guvernului a călătorit cu un tren de mare viteză, a vizitat Parcul tehnologic din Tianjin și a fost primit de președintele chinez, Xi Jinping.

Beijing. Ora 8.00, ora locală. Pentru prima dată în viața mea era să ratez plecarea. Dată peste cap de fusul orar, m-am trezit cu fix cinci minute înainte de ora la care trebuia să fim în holul hotelului. O chinezoaică bate în ușă, vorbește repede, intuiesc că-mi zice să cobor. Îi arăt că asta mă pregătesc să fac.

Aflăm că plecarea către hotelul premierului, de unde trebuie să mergem cu coloana oficială către gara de unde vom lua un tren de mare viteză către Tianjin, s-a decalat cu zece minute. Deci, viteză! Ne urcăm în autocar. Circulația s-a oprit pe un sens, avem cinci benzi la dispoziție doar pentru noi.

„Uite aici masterplan...”

Ajungem la gară, care arată ca un aeroport. În mod normal, se fac controale de securitate și la intrarea în gară și la urcarea în tren. Pentru că facem parte din delegație, scăpăm. Ne îndreptăm repede spre tren.

Victor Ponta este însoțit de Daciana Sârbu și miniștrii Ioan Rus, Daniel Constantin și Constantin Niță. Liviu Dragnea lipsește. ,,Uite aici masterplan, și nu l-au făcut în trei ani, îi spune, în glumă, Ponta lui Rus, în timp ce o chinezoiacă încearcă să aranjeze harta cu ruta trenului pentru a li se da detalii invitaților în timpul plimbării. În spatele lui Ponta, Daniel Constantin se mulțumește să zâmbească. Rus se oferă să o ajute pe chinezoiacă să agațe harta. „Ce te bagi, te pricepi tu?!”, îi spune premierul, râzând. Plecăm. Și, dacă gara arată ca un aeroport, în tren suntem tratați ca în avion. Deși parcurgem cei 120 de km de la Beijing la Tianjin în doar 30 de minute, suntem serviți cu apă, suc, cafea.

Colțunași de la soția primarului

La sosirea în gara din Tianjin, Victor Ponta și soția sa sunt întâmpinați de doi copii îmbrăcați în unifome școlare, care le oferă câte un buchet de crini albi și trandafiri roz. „De când nu am mai văzut de-astea”, spune premierul amuzat. În același ritm accelerat, ieșim din gară. „Scara rulantă, scara rulantă, băgați-vă că rămâneți aici”, spune cineva trecând pe lângă mine. „Repede” e cuvântul magic.

Tianjin pare un muzeu. Nu e nimeni pe stradă, iarba și gardurile vii sunt tunse la milimetru. Vizităm parcul tehnologic. Apoi, premierul și miniștrii vizitează o fabrică de matrițe auto, ce exportă și în România. Urmează primirea de către primarul orașului Tianjin, Huang Xing Guo. Servim prânzul la primărie. Colțunașii în abur serviți la masă au fost pregătiți special de soția primarului.

Tren de mare viteză București-Iași-Chișinău

Plecăm înapoi la gară, luăm trenul spre Beijing. Scaunele au fost răsucite în sensul de mers. Victor Ponta face poze cu kilometrajul în spate. Se oprește când trenul atinge viteza de 290 de km. „Gata, că apoi se oprește la 322 și nu e bine”, spune, ironic, Ponta.

Îl întrebăm când vom avea și noi un astfel de tren în România. „După cum am propus noi, va fi o linie București- Iași - Chișinău”, a spus Ponta. Proiectul va fi viabil din 2015, a adăugat premierul. Prețul mediu: 20 de milioane de dolari. După-amiază, Victor Ponta a fost primit de Xi Jinping, președintele Chinei.