Editura Evenimentul si Capital

Predoiu: Ce interes a avut Ponta să blocheze recuperarea banilor proveniți din infracțiuni?

Cătălin Predoiu a înființat Biroul pentru recuperarea creanțelor din statele membre ale UE, dar succesorii săi în funcție l-au lăsat de izbeliște
Autor: | | 1 Comentarii | 378 Vizualizari

Premierul din umbră al Opoziției, Cătălin Predoiu, a făcut astăzi o declarație de presă prin care îl acuză pe premierul în exercițiu, Victor Ponta, că a avut interes să blocheze recuperarea banilor proveniți din infracțiuni. Aceasta este o certitudine pentru Cătălin Predoiu. Întrebarea pe care o lansează politicianul PNL în spațiul public este legată de interesul care l-ar fi mânat pe prim-ministru în acțiune/inacțiune.

"Ce interes a avut Ponta să blocheze recuperarea banilor proveniți din infracțiuni?", a lansat premierul din umbră al Opoziției, Cătălin Predoiu,  astăzi, în spațiul public, o declarație de presă prin care îl acuză pe premierul în exercițiu, Victor Ponta, că a avut interes să blocheze recuperarea banilor proveniți din infracțiuni. Aceasta este o certitudine pentru Cătălin Predoiu. Întrebarea pe care o lansează politicianul PNL în spațiul public este legată de interesul care l-ar fi mânat pe prim-ministru în acțiune/inacțiune.

"Am înființat încă din 2011, în Ministerul Justiției, Biroul de recuperare a creanțelor, în paralel cu promovarea în Parlament a legii confiscării extinse. Am înființat biroul după ce am consultat expertiza unor instituții similare din țări europene și SUA. Pe unele, cum ar fi Serious Organized Crime Agency (SOCA), le-am vizitat personal. Am adus la București experți pentru transfer de expertiză, inclusiv în recuperarea fondurilor ascunse în bănci din străinătate", a declarat Cătălin Predoiu..

Întârziere de trei ani. Biroul de recuperare care funcționează în cadrul Ministerului Justiției putea fi dezvoltat

"În vara lui 2012, Biroul din cadrul MJ era suficient de echipat cu expertiză și sprijin strategic pentru a fi "scos" din structura ministerului și lansat ca agenție autonomă, conectat imediat la rețeaua europeană de instituții similare.

Din păcate, sosirea lui Victor Ponta la Palatul Victoria a stopat implicit proiectul. Speram că va fi reluat după fireasca perioadă de acomodare a noului ministru și a noului prim-ministru. N-a fost așa. Îl aud acum pe ministrul Cazanciuc spunând că vrea o agenție de recuperare a prejudiciilor. După trei ani pierduți...

De ce s-au pierdut trei ani? Pentru că premierul Ponta n-a dat undă verde proiectului. Sigur, mai bine mai târziu decât niciodată, dar Biroul/Agenția ar fi avut acum trei ani de experiență și s-ar fi aflat în plin proces de recuperare a banilor provenind din infracțiuni, inclusiv a celor "dosiți" în străinătate. Ce interes credeți că a avut premierul Ponta să blocheze trei ani recuperarea banilor furați din bugetul statului?", a declarat prim-vicepreședintele PNL.

De menționat că în cadrul Ministerului Justiției funcționează Biroul pentru prevenirea criminalității și de cooperare cu oficiile de recuperare a creanțelor din statele membre ale UE, înființat ca urmare a obligațiilor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Biroul este condus de Cornel Călinescu, iar în ultimii ani, nu a fost tratat cu importanța cuvenită de către cei care s-au succedat în funcția de ministru al Justiției.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate