Ponta: Ce s-a întâmplat în Crimeea contrazice regulile dreptului internaţional. Trebuie soluţii

Ponta: Ce s-a întâmplat în Crimeea contrazice regulile dreptului internaţional. Trebuie soluţii

Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea contrazice regulile dreptului internaţional şi trebuie găsite soluţii prin care nu să fie păstrat pur şi simplu "un război rece", ci să fie restabilită ordinea de drept internaţional, cu respectarea integrităţii ţărilor din zonă, spus premierul Victor Ponta.

"Este evident că ceea ce s-a întâmplat în Crimeea contrazice regulile dreptului internaţional, ale Constituţiei Ucrainei, şi că Uniunea Europeană şi noi, ca ţări membre ale UE şi NATO, au avut o poziţie foarte clară în acest sens. Mai departe trebuie să găsim împreună soluţii prin care nu să păstrăm pur şi simplu un război rece, ci să reuşim să restabilim ordinea de drept internaţional şi respectarea graniţelor integrităţii teritoriale a ţărilor din zonă", a spus Ponta, citat de mediafax.ro.

El a adăugat că nesancţionarea unei asemenea situaţii conduce, practic, la extinderea ei în alte zone, precum Transnistria şi nordul Georgiei.

"Este foarte clar că Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică trebuie să aibă poziţii ferme, coordonate şi "realiste", care să dea un semnal foarte clar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei că beneficiază de un sprijin real.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul a mai afirmat că România, ca ţară membră a UE, este cea mai apropiată geografic de această zonă şi, din acest punct de vedere, a fost activă în conturarea poziţiilor Uniunii Europene şi ale Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un acord cu noii lideri proruşi ai Crimeei privind alipirea acestei peninsule din sudul Ucrainei la Rusia. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaşte independenţa regiunii ucrainene Crimeea, anunţă Preşedinţia Rusiei, citată de AFP. Premierul separatist al Crimeei şi 13 oficiali ruşi, între care un amiral, fac parte din cele 21 de persoane sancţionate luni de Uniunea Europeană (UE). Astăzi va face declaraţii oficiale pe această temă. În dimineaţa aceasta președintele sovietului suprem de la Tiraspol a solicitat examinarea posibilităţii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene. CITIȚI ȘI:

  • UPDATE. RUSIA A ANEXAT CRIMEEA. SUA, Germania, Franța, Marea Britanie condamnă acțiunea Moscovei