Editura Evenimentul si Capital

Piaţa imobiliară. Cum evaluăm o locuinţă în vederea închirierii sau a vânzării

Autor: | | 0 Comentarii | 562 Vizualizari

Evaluarea corectă a unei locuinţe este foarte importantă, indiferent dacă proprietarul vrea să vândă imobilul pe care îl deţine sau doreşte să-l închirieze. Astfel, în primul rând, proprietarul va cere un preţ fundamentat şi susţinut de opinia unui evaluator, iar în al doilea rând, deoarece poate negocia, mai aproape de realitate, preţul unei chirii sau valoarea unei garanţii imobiliare

Cele mai importante aspecte care trebuie luate în calcul la evaluarea unei locuinţe sunt: locaţia, accesibilitatea şi lichiditatea zonei. La acestea se adaugă suprafaţa imobilului, structura, vechimea, valoarea lucrărilor de înlocuire sau modernizare, randamentul costuri/preţ, facilităţile zonei, infrastructura şi standardul vecinătăţilor.

O estimare corectă vă scuteşte de cheltuielile suplimentare

Astfel, potrivit unei analize a platformei imobiliare Wizmo.ro, realizate cu sprijinul Kiwi Finance, broker de credite din România, o estimare corectă a preţului locuinţei este foarte importantă.

● Cele mai importante aspecte care trebuie luate în calcul la evaluarea unei locuințe, potrivit Ancăi Bidian CEO KIWI Finance, sunt locația, accesibilitatea și lichiditatea zonei. La acestea se adaugă suprafața imobilului, structura, vechimea, valoarea de înlocuire, randamentul, facilitățile zonei, infrastructura, și standardul vecinatăților.

● Alți factori care au un impact deosebit în stabilirea prețului final sunt materialele care au fost folosite, eventualele dezastre naturale la care a fost supusă sau modul în care a fost exploatată construcția respectivă.

Actele necesare în cazul unei vânzări

● Partea juridică este, de asemenea, un aspect foarte important atunci când este realizat un raport de evaluare. Astfel, în cazul unei vânzări, proprietarul trebuie să pună la dispoziția evaluatorului actele de proprietate și documentația cadastrală. La acestea se adaugă și cartea tehnică a construcției și certificatul energetic.

● Aspectul locuinței este un alt element extrem de important: astfel, aceasta trebuie să fie igienizată, iar investiții minore precum izolarea termică sau înlocuirea finisajelor învechite pot avea un aport substanțial în stabilirea unui preț favorabil.

● Toate acest aspecte avute în vedere de către evaluator sunt importante și la listarea unui anunț imobiliar pe o platform specializată.

„Listarea pe o platformă imobiliară a unei proprietăți reprezintă promovarea acesteia, însă stabilirea prețului corect de vânzare este o etapă care trebuie parcursă în prealabil. Cu cât este mai profesionist realizată, cu atât cresc șansele pentru o tranzacționare la un preț corect și într-un timp optim de vânzare a unei proprietăți”, a încheiat Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro.

Vânzările şi închirierile au luat avânt

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate