Pensionara care a câștigat o zecime din parcul IOR a mai primit o parcare și un spațiu verde

Pensionara care a câștigat o zecime din parcul IOR a mai primit o parcare și un spațiu verdeSursa foto: Arhiva EVZ

Un parc din fața unui bloc cu 1.300 de locatari riscă să dispară după ce a fost retrocedat. Locul este în imediata apropiere a altor 12 hectare din parcul IOR, restituite aceleași octogenare. Noul proprietar susține că primăria de sector face lucrări ilegale pe o proprietate privată

Aproape un hectar de spațiu verde din sectorul 3, din apropierea stației de metrou Titan, are toate șansele să fie închis, fără posibilitatea de a fi utilizat în vreun fel de cei aproape 1.300 de locatari ai unui bloc vecin. În urmă cu câteva zile, o echipă de muncitori de la Primăria Sectorului 3 a început pavarea aleilor din parc. În scurt timp, s-a prezentat o persoană care a alungat echipa, dovedind cu acte că execută lucrări pe o proprietate privată. Muncitorii au plecat imediat, dar au rămas speriați 1.300 de locatari din blocul din imediata apropiere a parcului. Nimeni nu știe ce urmează să se întâmple, noul proprietar pe cei 8.230 metri pătrați de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu fiind îndreptățit să închidă oricând perimetrul.

Zvonul adevărat

Pe suprafața în discuție sunt plantați 300 de arbori, trei locuri de joacă pentru copii și o parcare de 80 de locuri. Totul a început în 2009, cu zvonul că în fața imensului bloc, până în bulevard, se vor construi galerii comerciale. A fost obținut și un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un centru comercial și nouă locuințe colective. Nimeni nu a crezut grozăvia până anul trecut, când primăria le-a reziliat locatarilor autorizațiile de parcare pe motiv că aceasta este situată pe o proprietate privată.

Cornelia Mihail, locatara care s-a erijat într-un fel de „lider de sindicat” al blocului, susține că deja au început să apară neînțelegeri între locatari, „liniștea” de 40 de ani a „comunității” fiind tulburată de misteriosul proprietar al terenului. Ea nu înțelege cum o octogenară, Maria Cocoru, a obținut în instanță, și apoi de la Primăria Generală, parcul din fața blocului. Cocoru este aceeași persoană care a câștigat alte 12 hectare, peste linia de tramvai, chiar în parcul IOR. Singura urmă lăsată de noul proprietar este din 2009, când BASP Development a dat un anunț într- un ziar obscur, arătând că dorește aviz de mediu pentru cei 8.230 metri pătrați de lângă fosta „Poștă Titan”. Între timp, firma și-a schimbat denumirea, iar anul trecut a fost radiată.

În încercarea de a vorbi cu Maria Cocoru despre planurile de viitor în domeniul construcțiilor, am întrebat-o pe avocata Anca Marinela Măntescu cum putem lua legătura cu clienta ei. Când a auzit de Cocoru, a susținut că am format greșit numărul, deși acesta apare în dreptul numelui ei în tabloul avocaților din București.

Restituirea terenului s-a făcut în august 2007, în urma unei decizii judecătorești, de fostul primar general Adriean Videanu. Acesta susține că nu o știe pe Maria Cocoru și ne-a îndrumat către Adrian Iordache, juristul șef al Primăriei Generale.

Cel din urmă a susținut, grav: „Nu sunt o persoană fizică, ci un angajat al unei instituții publice, vă rugăm să vă adresați instituției”, fără a oferi explicații privind modul în care o octogenară care a preluat drepturile litigioase pentru sute de hectare din București reușește să câștige aproape toatele procesele cu Primăria.

Ne puteți urmări și pe Google News